Aydın’da 8 yıllık kuraklığın ardından yaşanan ürün bolluğu, pazar ve fiyat krizine takıldı. Tarlada rekor artış yaşanmasına rağmen yüksek maliyetler ile ihracat sorunları sebebiyle çiftçinin zarar ettiğin söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Üreticileri Derneği (TAGİAD) Başkanı Tevfik Fikret Koca, kent ve ülke genelinde tarım sektöründe yaşanan sorunları aktararak acil destek çağrısında bulundu.
Agro TV’de konuşan TAGİAD Başkanı Tevfik Fikret Koca, “Sezon oldukça verimli geçti. Zeytinlere baktığımızda dallarından sarktığını, ağaçlardan dolup taştığını görüyoruz. Fakat çiftçi bu bolluğa rağmen para kazanamıyor” dedi.
“ÜRETİCİLERİMİZ PARA KAZANAMADI”
Ülke Genelinde üreticilerin yaşadığı maliyet ve ihracat soruları gündemdeki yerini koruyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Üreticileri Derneği (TAGİAD) Başkanı Tevfik Fikret Koca, Agro TV’de yayınlanan Agro Ekonomi programında, yaklaşık 8 senedir kuraklıkla mücadele edildiğini ve iklim değişikliğiyle ilgili sorunlar yaşandığını dile getiren Koca, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Kuraklık sonucunda üreticilerin sezonun verimsiz geçmesi ve para kazanmakta yaşadığı zorluklardan bahseden Koca, “Gerçekten üreticimiz, çiftçimiz, su sorunu ve kuraklıkla ilgili mücadelede sorun yaşadılar. Bunun sonucunda da üretim verimsiz geçti ve para kazanamadılar. Uzun zaman sonra ilk defa üreticilerimiz bereketli bir sezon umut ediyordu. Sadece zeytinde de değil Aydın İzmir Manisa, Muğla, Mersin, Adana, Antalya gibi her yerde portakal, narenciye, limon, üzüm dolu ama bu ürünlerde çok fazla stok olmasından kaynaklanan bir fiyat düşüşü yaşanıyor” dedi.
“EN BÜYÜK PROBLEM İHRACATCININ ÜRÜN SATIN ALMAMASIDIR”
Bir ürün ne kadar fazlaysa fiyatlarda da o kadar gerileme yaşanmasının normal olduğunu söyleyen koca, “Türkiye, genel anlamda ürün patlaması var diyebiliriz. Ürün bolluğu var ancak biz bu ürün bolluğunu değerlendiremiyoruz. Enflasyon faiz ve kur politikası dengeli olmadığında ihracatçının tüccarın ürün alım satımı yapabilmesi mümkün olmuyor. Bu yüzden problem yaşıyoruz. İhracatçıların düşük döviz kuruyla mal alıp yurt dışına satabilmesi mümkün değil. Çünkü üreticiler işçilik maliyetlerini bile karşılamıyor. Bu sebeple en büyük problem ihracatçının mal almamasıdır. İhracatçı mal almayınca tüccar da mal almıyor. Bu ürün patlamasının önüne geçilebilmesi için, döviz kurlarının enflasyonla dengeli bir şekilde seyretmesi gerekiyor” diye konuştu.
“ELMA, ÜZÜM, ZEYTİN, İNCİR GİBİ TARIM ÜRÜNLERİ SADECE TÜRKİYE’DE ÜRETİLMİYOR”
Türkiye’de üretilen ürünlerin dünya pazarlarında tercih edilmediğini söyleyen Koca, “Türk ürünlerinin rafta tercih edilebilmesi için rekabetçi bir kuru politika izlenmesi gerekiyor. Bir elma sadece Türkiye'de üretilmiyor. Elma bütün dünyada üretiliyor. Alıcılar ürünleri Türkiye'den almazsa başka bir ülkeden alıyor. Bizler de pazarları kaybediyoruz. Hem ihracatçıya hem de üreticiye büyük destekler verilmesi gerekiyor. Üreticiler girdi maliyetleriyle başa çıkamıyorlar. Artık üreticinin devletin verdiği desteklere ihtiyacı var. Geçen yıl bir üretici 1 ton şeker pancarı satarak 57 litre mazot alıyordu, bu sene sadece 38 litre mazot alabiliyor” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİCİ BU SORUNLARA GÖĞÜS GERİYOR”
Gider maliyetleriyle satış fiyatları arasındaki makasın daraltılamadığını söyleyen Koca, “Bu kadar sorunun, bu kadar afatın, bu kadar zorluğun karşısında, bu kadar enflasyonist bir ortamın karşısında çiftçi, üretici bin bir zorluğa göğüs gererek üretim yapmaya devam ediyor ve gerçekten o sıcağın bağrında o yağmurla, çamurla savaşarak ürünlerini hasat ediyor. O ürünler de sofralarımıza kadar masalarımıza kadar geliyor. Bu sene çiftçiler büyük bir ümitle para kazanabilmeyi bekledi ama ne yazık ki kazanamadılar. Eskiden buğdaydan para kazanamadıklarında pamuktan kazanırız.
Bu sene çiftçi buğdaydan da Pamuktan da para kazanamadı. Geçtiğimiz seneye kıyasla hiçbir ürünün fiyatı artmamış aksine bütün ürünlerin fiyatları yarı yarıya düşmüş. Türkiye'nin tarımı şu an resmen ağlıyor. Türkiye'nin tarımının bu çığlığını yetkililerin duyması lazım. Peki Çiftçi bu enflasyonist ortamla nasıl mücadele edecek? Çiftçinin üreticinin para kazanabiliyor olması gerekir. Üretici gelecek sene üretim yapabilmek için elindeki parasını kenara ayıramazsa reyonlardaki pazarlardaki elmaları, limonları, mandalinaları, çilekleri önümüzdeki senelerde ne yazık ki göremezsiniz” dedi.





