Irak ziyaretinin dönüşünde bazı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya" kavuşması yönünde bir teklifi, CHP lideri Özgür Özel'e iletebileceklerini açıklamıştı.

Erdoğan'a, Özgür Özel'den kendisine bir randevu talebi gelip gelmediği, olası görüşmelerde yeni anayasa konusunda CHP ile uzlaşı olup olamayacağı yönünde bir soru sorulmuştu.

Özel'den henüz bir randevu talebi almadığını belirten Erdoğan, bunun olabileceğini söyledi.

"Türkiye'nin eskinin darbe ruhunu özünde barındıran anayasa metninden kurtulup yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşma zamanı" geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı, CHP'nin de bu değişime "destek verebileceği düşüncesinde" olduğunu belirtti.

Cumhur İttifakı'nın 31 Mart Yerel Seçimleri'nden sonra yeni anayasa konusunda somut adımlar atması bekleniyordu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un 23 Nisan sonrasında siyasi parti liderlerini ziyaret etmesi yeni anayasa ve TBMM içtüzük değişikliği konusunda ilk somut adımı atması planlanıyordu.

Bu konuyla ilgili olarak, "Meclis Başkanımızın da liderlerle yapacağı görüşmelerde bu konuları onlarla ele alma düşüncesinin olduğunu biliyorum" diyen Erdoğan, "Sayın Özel'in bu ziyaretinin gerçekleşmesi halinde kendisiyle de bunları konuşarak böyle bir adımı atabileceğimizi kendisine teklif etmekten daha doğal bir şey olmaz..." ifadelerini kullandı.

Özel: Sayın Cumhurbaşkanı ile önümüzdeki hafta görüşmeyi planlıyoruz, talep ileteceğiz

Bu açıklamaların ardından, Salı günü TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özgür Özel, Erdoğan ile gelecek hafta görüşmeyi planladıklarını belirtti.

Bunun için bir randevu talep edeceklerini söyleyen Özel, anayasa değişikliğiyle ilgili olarak, "TBMM müzakere zeminidir ve her zaman liderler birbirleriyle konuşur" dedi.

CHP, bugüne kadar "demokratik ve özgürlükçü" bir anayasadan yana olduğu yönünde tutum sergilemişti.

Buna karşılık AKP'nin bu girişimlerini, başta Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen hapiste tutulması gibi gelişmeler nedeniyle eleştirmişti.

Yeniden Refah Partisi'nde istifa! Filistin politikasını eleştirdi Yeniden Refah Partisi'nde istifa! Filistin politikasını eleştirdi

Özel, bugün yaptığı açıklamada, "Eğer anayasayı değiştirecekseniz önce uymanız lazım. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uymamak... Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamak... Birinci derece mahkemesine Anayasa Mahkemesi'ni ezdirmek... Bunlar hangi anayasaya uymak? Anayasa ayaklar altında" ifadelerini kullandı.

Liderler arasında görüşmelerin "elbette" olacağını söyleyen CHP lideri, "ama bir şey uymamak için değiştirilmez. Bir şeyi değiştirmek istiyorsanız önce mevcuduna uyun da onu görelim" diyerek eleştirisini yineledi.