Değerli Aydınpost okuyucuları uzun bir süredir yazılarıma istemeyerek ara vermenin ve yeniden huzurunuzda olmaya yazılarıma başlamanın mutluluğunu yaşamaktayım, şöyle ki; bu sefer sizleri Eski Bodrum'a götüreceğim...

Deniz  diliyle  konuşan, özgürlüğü, başkaldırışı, kayıpları, kederleri, bunalımları, korkuları  deniz diliyle  anlatan  Balıkçı, insan evlatlarının geçmiş ve gelecek  arayışına  tarih  ve mitoloji  aynası  tutmuştur.

Denizin  çağrısına  hayır demeyi hiç becerememiş, hatta aklından bile geçirmemiş olanların hayata, denize, kalmalara, bağlılıklara, toprağa meydan okuyuşunu  anlatmıştır. Kalsam mı  sorusunu aklına getirmeyecek kadar deniz sevdalısı ve cesur olanların alın yazısını  kağıda  dökmüştür.

Tam bir deniz, doğa, Bodrum tutkunudur. Satırlarında denizin kışkırtıcı  rüzgarı yüzünüzü yalar, bembeyaz  yelkenler gökyüzüne  doğru yol alan bulutlar olur, cömert ve kışkırtıcı dalgalar özgürlüğün, başkaldırının ve gitmelerin şiirini yazar.

bodrum-city

Onun  için cennet  ve cehennem denizin rüzgara tempo tutan yeşili ve mavisindedir. Bodrum;

Halikarnas Balıkçısı, yazardır, ressamdır, şairdir ama çok daha önemlisi Anadolu'nun  derinliklerinden gelen filozofların  son halkalarından birisidir.Cevat Şakir Kabaağçlı Anadolu uygarlığının, Helenizm'e karşı savunucusu ve avukatıdır.

halikarnas-balikcisi-kimdir-iste-hayat-hikayesi

Halikarnas Balıkçısı, Çağdaş Homeros'tur"(Ullo, Belçika'nın  Eski Turizm  Bakanı  Söylemiştir.) " Nobel için  ilk adaydır.(Yaşar Kemal)

"Halikarnas  Balıkçısı, ekmek ardından koşanların  güneş yanığı,kuru yüzü, güneşte  yer yer sararmış darmadağınık saçları,  güleç yüzü (Orhan Kemal) "O BİR CANLILIK KAYNAĞIDIR. Hep  değişen, düşünce ve sanatın  çeşitli  alanlarında ufuklar ve çığırlar açan  bir canlıdır o. (Azra Erhat)

"O geniş  bir yaşam  deneyimi olan; İtalya'da resim, İngiltere'de  tarih, İspanya'da  bitki  bilimiyle  içli dışlı  bir insandır.  Ayrıca Oxford Üniversitesi'nin  YeniÇağlar  Tarihi  Bölümü'nü  başarıyla bitirmiş  ilk Türk'tür" (Sabiha Sertel)

Balıkçı"herhangi bir halk  bir toprakta  yaşıyorsa , orada  bir ulus  devlet  kurmuşsa o topraklardan  gelip geçmiş  olan  bütün  eski uygarlıkların mirasçısıdır ve bütün gelmiş geçmiş  olan kavimlerin sentezidir. O halk, o topraktan  gelen  bütün kültür birikimlerini  sahiplenmeli  ve yeni sentezler  kurmalıdır.İşte aydınlanma budur." diyendir.

Tüm Anadolu  düşünüldüğünde  aslında  bir hayli cılız  kalan  bir deniz  kültürünü yeşillendiren , dalgalandıran, deniz  edebiyatının öncüsüdür.

Bazı kentler  yazarlarla anılır ve hatırlanır: St. Peterburg'un  Dostoyevski, Londra'nın  Charles Dickens, Ankara'nın Yahya Kemal, İstanbul'un  Orhan Pamuk ile anılması ve hatırlanması gibi.

halikarnas-620x375

Ancak  Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın  yani Halikarnas  Balıkçısı'nın  Bodrum ile  anılması, bunun çok ötesinde anlam yüklüdür.

Bodrumluların  deyişi ile " Bodrum'u  Balıkçıya,  Balıkçı'yı  Bodrum'a sor"  durumudur.

"Kalebent" olarak  getirildiği ve kıyısına  çömeldiği "Arşipel"in  sahilinde, olduklarından  vazgeçen  Cevat Şakir'in, Halikarnas Balıkçısı  olarak  yeniden  doğmasıdır.

bodrum-1-696x444

Balıkçı'nın  kaderini Bodrum'a, Bodrum'un kaderini  Balıkçı,ya  bağlanmasının öyküsüdür. O sürgün  getirildiği kentin bahçıvanı, belediye  çalışanı, rehperi, ögretmeni, tercümanı, doğan çocukların  isim  babası, ünlü  yazarı ve düşünce insanı  olurken , Bodrum onun  küllerinden yeniden  doğmasını sağlayan  can suyu  olmuştur.

Anlatıklarım  Eski  Bodrum  içindir. Birde  Pandemi öncesi    ve Pandemi sonrası  Bodrumu  düşünün, Bir zamanlar levhasında  30.000   Yazan  bodrum  nufusu   Bayramlarda  400 bine   varan  bir  Bodrumu  düşünün, Bodrum Şehir  merkezinden Turgutreis'e  20 25  dakika  gidilen  yere  1.5 veya  2 saatte  zor  varılıyor.  Bu  yüzden  şehirler  ilçeler  değişiyor.Ben  diyorum'ki keşke  herşey  eskisi   gibi   olsa   bu benim hayalim?

Sonuç; Asıl  bu fısıltı  ıssızlık  ve bir başınalık  yaratır. Bir  başına kalan insan  da  engin evren ortasında , kendi kendisiyle  hesaplaşır. Şehirlerde , trenlerde, otobüslerde  insan  kendi  kendisiyle  yüz yüze gelemez kolay kolay. Açık  denizde her şey  uzak  gerilerde kalır da,  insan  kendini  kuşbakışı  görür"

Dip Not;  Bu  arada  yazımın  giriş  kısmında  sizlerden uzak kaldığım sürede, Yupa  Tur  Olarak  Büyük Balkan Turu'nu  gerçekleştirdik,  Ağustos Ayında'da   Yupa  Tur olarak Büyük  Karadeniz turu'nu  gerçekleştireceğiz. Bu turlarıda   köşeme  taşıyacağım , Kime  sorsam  dönüşüm  yok, Her gemi biraz deniz, Her yanım mavi, Her yanım yel, Her yanım tuz.  

Halikarnassos'tan  sürülen Herodot'tan  asırlarca  sonra  1924 yılında  buraya  bir başka sürgün  gönderilmiştir. Sürgün yeri Bodruma gelirken tepeden ilk görüldüğü  yere adeta  aşık olmuştur.  Tarihin  babası  Herodot'un  kenti şimdi de  adı Cevat Şakir Kabaağaçlı olan  bu adamı kucaklıyordu. Bu kucaklayış  öylesine  bir kucaklayış  oldu ki  ne Bodrum'u  Cevat Şakir'den ne de  O'nu  Bodrum'dan  ayıramaz  olduk.    Sonunda o da  Halikarnas Balıkçısı ismini aldı  ve bu adla  dünyaya  seslenmeye başladı.

Türkiye'yi turizm yönünden ne kadar tanıyoruz? Makale: Türkiye'yi turizm yönünden ne kadar tanıyoruz?