İran Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Sadık Amuli Laricani, Konsey toplantısında yaptığı konuşmada Hürmüz Boğazı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İran resmi haber ajansı IRNA’nın aktardığı açıklamalara göre Laricani, Tahran’ın stratejik su yoluna ilişkin tutumunda değişiklik olmayacağını belirtti. Laricani, İran’ın şartlar ne olursa olsun geri adım atmayacağını ifade etti.
Laricani, Hürmüz Boğazı’nın geçmişteki koşullara dönmeyeceğini savunarak İran’ın bu konudaki tavrının sürdüğünü belirtti.
İranlı yetkili, boğazda serbest geçişin yeniden sağlanması konusunda ise daha önce imzalanan mutabakata dikkat çekti. Laricani, serbest geçiş talebinde bulunanların söz konusu mutabakatın koşullarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
EGEMENLİK VURGUSU YAPTI
Laricani, konuşmasında Hürmüz Boğazı’ndan serbest geçiş talebine ilişkin, “Serbest geçiş istiyorlarsa, mutabakat muhtırasının şartlarına uymaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İranlı yetkili ayrıca ülkesinin uzun yıllardır yaptırımlarla karşı karşıya olduğunu ve bu süreçle mücadele konusunda deneyim kazandığını belirtti.
İran’ın karşı karşıya olduğu baskılara da değinen Laricani, ülkenin düşmanlarının İran’ı kuşatmaya çalıştığını ileri sürdü.
Laricani, İran halkı ve silahlı kuvvetlerinin Hürmüz Boğazı’nda bulunduğunu belirterek stratejik su yolu üzerindeki egemenliğin İran’a ait olduğunu savundu.




