Gülen, kahvaltıda bir araya geldiği Serdar Turgut, Cüneyt Özdemir, Ferhat Boratav ve Bejan Matur'a kendi imzasını taşıyan saat armağan etti

Fethullah Gülen 18 Eylül günü Türkiye'den gelen dört gazeteciyi Pensilvanya'daki evinde kabul etti. Haber Türk gazetesi yazarı Serdar Turgut, CNN Türk Yayın Danışmanı Ferhat Boratav, 5N+1K programı yapımcısı Cüneyt Özdemir ile Zaman gazetesi yazarı Bejan Matur'la kahvaltıda bir araya gelen Gülen, görüşmede görüntü ve ses kaydı alınmasını istemedi. Sadece not alınmasını kabul eden Gülen'in gazetecilere 'Fethullah Gülen' yazılı birer saat hediye ettiği öğrenildi. Görüşmeye katılan gazetecilerden bazıları hediye saati doğruladı.

Bejan Matur, ziyarete gelen herkese verilen rutin bir hediye olduğunu söyledi.

'AŞIRI DAVRANANLAR OLABİLİR'

Gazeteci Cüneyt Özdemir, ziyaretle ilgili şunları kaleme aldı:
- Fethullah Gülen, Pensilvanya'nın hemen yakınında 110 dönümlük bir çiftlikte yaşıyor.
- Bu çiftlik, eskiden bir Hristiyan okulunun 'yaz kampı' olarak kullanılıyormuş.
- Başında beyaz bir namaz takkesi var. Gözlerinin altı şiş, sağ el başparmağı alçılı.
- (Türkiye'ye dönmeyi düşünüyor musunuz?) sorusuna yanıtı: Hayır; zira ortam uygun değil.
- Günün birinde dönerse en çok yaşamak istediği yer yıllarca görev yaptığı İzmir olacak.
- Kürt sorununun çözümü için Gülen'in iki önerisi var: 'Diyalog' ve 'Bürokratik açılım.'
- (Türkiye'de çok tartışılan konulardan bir tanesi cemaatin içindeki yöntemler... Sizin rahatsız olduğunuz olmuyor mu? Siz cemaat adına, cemaatçilerin yaptıkları her şeyin farkında mısınız? Rahatsız olduğunuz var mı?): Hafif bir sessizlik oluyor ama Fethullah Gülen kendinden emin. Bazen kendi iradesine rağmen aşırı davrananlar olabileceğini söylüyor. 'Bana rağmen benden daha çok uğraşanlar olabilir' diyor. Onlara uyarıları direkt, 'Şunu neden böyle yaptın?' ya da 'Bunu böyle yapma!' şeklinde değil, sohbet toplantılarında telkinlerle bildirdiklerini söylüyor.

Gülen'i güldüren 'darbe' şakası
Fethullah Gülen görüşmesine katılan Habertürk yazarı Serdar Turgut, dünkü köşesinde görüşmenin ayrıntılarına yer verdi. Turgut'un 'Talat Aydemir'in bölüğünde askerlik yapmışsınız... Siz de mi darbeciydiniz?' sorusu Gülen'i güldürdü.

Serdar Turgut, yazısında görüşmeyi özetle şöyle aktardı:
'Öğrendim ki evdeki küçük odasında bir tür inziva hayatı yaşadığını söyleyen Fethullah Gülen çok nadiren dışarı çıkıp bu güzelliği görürmüş, hatta evdeki insanlar bana arazide bulunan küçük göletin yanına bile Gülen'in 13 yılda sadece iki kez indiğini söylediler. Karşılıklı kendimizi kasmamız yüzünden sorularımız ve cevaplar bir türlü arzu ettiğim gibi dinamikleşemiyordu. Mizahçı yönümü devreye sokarak ortamı biraz neşelendirinceye kadar bu böyle sürdü. Fethullah Gülen askerlik anılarını anlatıyordu. Ben onun darbe girişimi yarım kalan Talat Aydemir'in bölüğünde askerlik yaptığını duyunca kendimi tutamadım ve 'Siz de mi darbeciydiniz?' diye sordum. Bu şakam Fethullah Gülen'i güldürdü ve yeni tanışan insanların ortamına özgü normal tedirginlikler bir anda silindi gitti. Daha sonra 'Türkiye'yi özlediniz mi?' sorusuna 'Türkiye'yi düşünmediğim an yok ki' diye cevap verdi. Birçok şehirde, bölgede yaşadığı için en çok nereyi özlediği sorusuna ise 'İzmir'i çok özledim' cevabını verdi.
Referandumda hayır ile özdeşleştirilen kıyı bölgelerinin lideri konumundaki İzmir'in Fethullah Gülen'in hayallerini süslemesi ve İzmir'de yaşamayı tercih edeceği izlenimi vermesi, bana 'Bu iyi gazete başlığı olurdu' heyecanını yaşattı.'