Büyük Birlik Partisinin (BBP) kurucu Genel  Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopterin  düşmesine ilişkin, hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan dava açılan, o  dönem İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli eski emniyet amiri Dursun Özmen'in  yargılanmasına devam edildi. 

Kahramanmaraş 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, Muhsin  Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer ve oğlu Furkan Yazıcıoğlu ile ağabeyi Yusuf  Yazıcıoğlu, ablası Maviş Ocak, merhum gazeteci İsmail Güneş'in eşi Yasemin Güneş  ve avukatları katıldı.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, Sincan 1 Nolu F Tipi Yüksek  Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu olan sanık Özmen, duruşmaya SEGBİS  sistemiyle katıldı.

Mahkemeye gönderilen belgelerin okunmasının ardından avukatlar, sanık  Özmen'e soruları yönetti.

Yazıcıoğlu ailesinin avukatı Kemal Yavuz, tanık olarak dinlenmesini  talip ettiği, olay tarihinde sanık Özmen ile çalışan polis memuru Sezgin  Bozkurt'un ana dosyadaki, "İstihbarat dairesinde düzenlenen bilgi notunun  kaynaklarla belirtilmek suretiyle rapora bağlanması gerekir. Bugüne kadar  personel tarafından herhangi bir kaynak belirtilmesi söz konusu değildir."  ifadesini hatırlatarak, sanığa, bilgi notunun rapor şeklinde hazırlanıp  hazırlanmadığını sordu.

Sanık Özmen ise bilgi notlarının rapora bağlanmadığını, sadece fiziki  ya da teknik takip yapıldığında rapora bağlandığını belirtti.

Yavuz, ilk bilgi notunun saat 17.07'de yayımlandığını, ikinci bilgi  notunun saat 17.41'de, üçüncü bilgi notunun ise ertesi gün yayımlandığını  belirterek ikinci bilgi notu ile üçüncü bilgi notu arasında bu kadar zaman  olmasının ve herhangi bir kurtarılan olmamasına rağmen neden hemen bilgi notu  hazırlamadığının sorulmasını istedi.

Sanık Özmen, bu soruya ilişkin, "Olaydan 40 dakika sonra İçişleri  Bakanı benim bilgi içeriğinin aksine henüz olay yerine ulaşılmadığına dair bir  açıklama yapmıştır. Bunun üzerine resmi olay yeri bildirim formu da çevre illere  aynı bilgi notunda olduğu gibi gönderilmiştir." diye cevap verdi.

Yavuz'un bilgi notunda "intikal edilmiştir" şeklinde kesinlik  belirtilen ifade kullanıldığını ancak sanığın ise haber kaynaklarından ve  internetten bilgi aldığını söylediğini belirtmesi üzerine Özmen, "Bilgi notunda  yazılan bilgiler teyitsiz bilgilerdir. Teyitli bilgiler olsaydı, teyit eden  kişinin kaynak bilgilerini açıkça yazardık." ifadesini kullandı.

"Üstlerimin talimatlarıyla hareket ettim"

Yazıcıoğlu ailesi avukatlarından Selami Ekici'nin, sanık Özmen'in 13  Ekim 2017'de duruşmada "Günah keçisi ben sayıldım, dönemin valisi, jandarma  komutanı, emniyet müdürünün olayla ilgili bilgisi vardır. Ancak ben günah keçisi  seçildim." şeklindeki beyanını sorması üzerine Özmen, "Önceki savunmalarımı  tekrar ederim. Ben görevlerimi yerine getirdim. Üstlerimin talimatlarıyla hareket  ettim. Bu olayda ben günah keçisi seçildim. Dönemin görevlileri rütbe alırken,  terfi ederken, kimisi genel müdür, danıştay üyesi, müsteşar olurken sadece bana  dava açıldı ve ben mağdur edildim." yanıtını verdi.

Avukat Ekici, dönemin Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir ve Kayseri  İstihbarat Şube Müdürü Ali Orhan Dinç'in, bilgileri ısrarla sanık Özmen'den  aldıklarını söylemelerindeki ısrarın nedeninin sorulmasını istedi.

Bunun üzerine sanık Özmen, şöyle konuştu:

"Ben herhangi bir bilgi vermedim. Kayseri valisi, Kayseri jandarma  komutanından bilgi alındığını söylüyor. Daha sonra bunu değiştirerek benden  şifahen bilgi aldığını söylüyor. Şifahen bilgi ancak telefon yoluyla olur. Benim  onlarla herhangi bir telefon konuşmam yoktur. Ayrıca bilgi notuna dayandıklarını  söylüyorlar. Halbuki bilgi notu onlara geç ulaşmıştır. Kayseri Valisi Ali Orhan  Dinç ve Orhan Özdemir'in kaynaklarını neden gizlediğini bilemiyorum. Hedef  şaşırttıklarını düşünüyorum. Kayseri valisinin kendi ifadesinde bilgiyi  jandarmadan aldığını söylemiştir, bunu da biliyorum."

Ekici'nin, sanığın olayı öğrendikten sonra "kestirme" tabirle yer  tespiti yaptırıp yaptırmadığının sorulmasını istemesi üzerine Özmen, "1 nolu  bilgi notu yer tespiti için başkanlığa notu gönderdim. Bilgi notunun içerisinde  yer tespiti için telefon numaraları vardı. Bunun üzerine bana haritalar  gönderildi. Ben de bu haritaları ilgili birimlere faks çektirdim. Yer tespiti  çalışmasını il yapmaz. TİB Başkanlığı ile daire başkanlığı da yapabilir. İlde bu  imkan yoktur." ifadesini kullandı.

Özmen, adının bu olaya karışmasından dolayı hayatını kaybedenlerin  ailelerinden özür diledi.

Duruşma, eksikliklerin giderilmesi için 19 Eylül'e ertelendi.

"İnşallah komple bir dosya açılır" 

Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, adliye çıkışında  yaptığı açıklamada, görülen duruşmanın ana dosya ile birleştirilmesi gerektiğini  söyledi.

Mahkemenin eylül ayına ertelendiğini dile getiren Yazıcıoğlu, devam  eden süreçle ilgili sonuca ulaşmak istediklerini belirtti.

Duruşmanın ertelendiği tarihe kadar ana dosyanın açılması temennisinde  bulunan Yazıcıoğlu, şunları kaydetti:

"Mahkememiz eylül ayına ertelendi. İnşallah o zamana kadar da ana  dosya açılır. Biz de tek bir dosya üzerinden devam ederiz takibe. İlk baştan  itibaren dosyaların birleştirilmesini talep ediyoruz. Şu anda kolu kanadı her  tarafı kırılmış, devi duruyor ama kulağını gösterip bizi oyalıyorlar. İnşallah  komple bir dosya açılır da hep birlikte ne olacağını görürüz çünkü bunun adını  biz de koyamıyoruz. Hukukun koyması lazım. Hukuk bize bir an önce adaletimizi  teslim etmesi lazım."