HALUK Ulusoy başkanlığındaki Futbol Federasyonu"nun, Süper Lig"de benzeri görülmemiş tarihi bir skandala imza attığı ortaya çıktı. Federasyon, 20 Ekim 2007"de oynanan ve Beşiktaş"ın 3-2 üstünlüğüyle sona eren Trabzon-Beşiktaş maçında, kadrosunda 3 PAF oyuncusuna yer vermeyen Beşiktaş"ı, kural ihlali yapıldığı bilgisayar tarafından bildirilmesine karşın hükmen yenik saymadı. Oysa bu sonuç herşeyi değiştirecek Sivasspor ligi 3. bitirip Beşiktaş"ın yerine UEFA Kupası"na katılacaktı.

SİVAS Başkanı Mecnun Odyakmaz"ın resmi başvurusunun ardından kayıtları inceleyip inanılmaz rezaleti ortaya çıkaran federasyon hukukçuları dün durumu bir yazıyla başkan Mahmut Özgener"e bildirdi. Yazıda, Beşiktaş"ın sözkonusu maçta 18 kişilik kadrosuna 3 PAF oyuncusu dahi etmediği belirtiliyor ve “Beşiktaş"ın o maçla ilgili esame listesi federasyona ulaştığı anda, bilgisayar sistemimiz otomatik olarak siyah-beyazlı ekibin listesinin kurallara uygun olmadığını bildirmiştir” deniliyor.

SKANDALIN en ilginç yanı, Beşiktaş"ın hükmen yenilgisine gerekçe olacak bilgisayar uyarısının kayıtlarda bulunmasına karşın işleme konulmamış olması. Genel Sekreterlik makamına hiç gitmeyen bu uyarının ayrıca Ulusoy ve yönetiminin önüne de gidip gitmediği bilinmiyor. Sümenaltı edilen bu kayıtlar daha sonra göreve gelen Hasan Doğan Federasyonu"ndan da saklanmış.

1 yıldır saklanan bu büyük rezaletle ilgili olarak TFF dün şöyle bir açıklama yaptı. “Sivasspor 20.10.2007 tarihinde Trabzonspor ile Beşiktaş arasında oynanan müsabakada, Beşiktaş"ın müsabaka isim listesinde bulundurması zorunlu olan futbolcuları bulundurmadığı, bu nedenle hükmen mağlup sayılması gerektiği, bunların yapılmamış olması nedeniyle kendilerinin 2007-2008 sezonunda lig 3"üncüsü olamadıklarını iddia ederek, uğradıkları zararın giderilmesi amacıyla TFF"ye başvuru yapmıştır. Bu itiraz yasal süre içerisinde yapılmadığından usulden reddedilmiştir.

YAPILAN inceleme sonucunda, Beşiktaş"ın Turkcell Süper Lig Müsabakaları Statüsü"nün 9. maddesine aykırı olarak, müsabakanın oynanacağı tarihte, kulübe tescil edildiği tarih üzerinden en az iki yıl süre geçmiş ve 01.01.1985 veya daha sonra doğmuş bir TC vatandaşı profesyonel futbolcuyu müsabaka isim listesinde bulundurmadığı tespit edilmiştir. Ancak, Sivasspor"un itirazını süresinde yapmamış olması gereğince Beşiktaş"ın hükmen mağlup sayılması hukuken mümkün değildir.” n KARTAL YİĞİT

Odyakmaz: SİVAS iade-i itibar istiyor

VATAN"A konuşan Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, “Bu saatten sonra Türkiye"de birşey elde edemeyeceğimiz ortada. Ama Sivasspor için ligi 3. sırada bitirmek çok önemli. Bu nedenle federasyondan iade-i itibar talep edeceğiz” dedi. Sözkonusu maçta Beşiktaş"ın hükmen yenik sayılması halinde ligi 3. sırada bitirip UEFA Kupası"na katılma hakkını elde edecek olan Sivas"ın başkanı şöyle devam etti:

“SON federasyon genel kurulu öncesinde bu konuda bir ihbar geldi. Konuyu incelettikten sonra resmi bir yazıyla federasyona başvurdum. Yapılan incelemede haksızlığa ugradığımız ortaya çıktı. Ne var ki ligler tescil edildiği için yapılabilecek bir şey yok. Ancak bu konunun aylar sonra ortaya çıkması çok manidar. Eğer gerekirse UEFA"ya başvurabiliriz.”