Prof. Dr. Serkan Durdu, Cleveland Clinic ve Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmanın sonuçlarına dayanarak, COVID-19'un sadece solunum yollarını değil, aynı zamanda kalp ve damar sistemini de ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtti. "Son çalışmalar, COVID-19'un damar iç yüzeyinde tahribat yaparak damar sertliği, pıhtılaşma bozuklukları ve ritim bozukluklarına neden olabileceğini gösteriyor. Bu durum, hastalığı geçiren bireylerde kalp krizi ve inme riskini uzun vadede artırabiliyor" dedi.

Araştırmanın, COVID-19 enfeksiyonunun ardından üç yıl boyunca kalp krizi, inme ve ölüm riskinin iki katına çıktığını ortaya koyduğunu belirten Prof. Dr. Durdu, özellikle hastaneye yatış gerektiren ağır vakalarda bu riskin daha da arttığını vurguladı. Ayrıca, A, B ve AB kan grubuna sahip bireylerde bu riskin daha belirgin olduğunu söyledi.

Pirinç mi yoksa bulgur pilavı mı? En sağlıklı olanı… Pirinç mi yoksa bulgur pilavı mı? En sağlıklı olanı…

Prof. Dr. Durdu, araştırmaların, 50 yaş ve üzerindeki bireyler, yüksek tansiyon, diyabet ve obezite hastalığı bulunan kişilerde bu riskin daha yüksek olduğunu gösterdiğine dikkat çekerek, "COVID-19 geçiren ve göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı veya halsizlik gibi belirtiler yaşayan kişilerin bir kardiyoloji uzmanına başvurması önemlidir" uyarısında bulundu.

Uzmanlar, COVID-19 geçiren kişilerin kalp sağlığını korumak için düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak, tansiyon ve kolesterol değerlerini düzenli olarak takip etmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri öneriyor. Prof. Dr. Durdu, hastalığı hafif geçiren kişilerin bile uzun vadede kalp sağlığı açısından risk altında olabileceğini belirterek, "Düzenli sağlık kontrolleri önemlidir" dedi.