Halen 15 bini aşan üye sayısıyla ülkemizin, Balkanların ve Orta Doğu ülkelerinin en büyük meslek kuruluşu Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin davetiyle geçen hafta Burdur’daydım.
Seyahate THY’nin TGJ kodlu Boeing 777-300 Er tipi uçağıyla gidip, TC- LHA tescilli Airbus 350-900 tipi sıfır uçağıyla döndüm. Uçaklar ağzına kadar dolu, yolculuklar çok keyifliydi.
TÜRSAB, Turizmin Yüzyılı Programı kapsamında elini taşın altına koyarak ülkemizin gelişmemiş illerinden olan Burdur’un turizmden pay alabilmesi için, kentin ilk ve tek beş yıldızlı otelini (Lavanta Tepesi) işleten Türkiye’nin belki de en geniş yerleşkesine sahip olan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ)ile anlamlı bir iş birliği yaptı.
Ticari diplomasinin en gözde kurumu olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve sanatçı Sümer Ezgü’nün birer Burdurlu olarak onur konuğu olduğu toplantıya Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan katılırken kentin AK Partili Belediye Başkanı ne yazık ki uğrayıp bir selam da vermedi.
Burdur Müzesi’nde 68 bin eski eser ve üniversite de 40 bin öğrenci olduğunu belirten Ağrılı genç valinin kente sahip çıkmaktaki kararlılığı dikkatimi çekti.
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkanya’nın etkinliklere ev sahipliği yapan küçük şehrin orta ölçekli bilim yuvası MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar ile ortaya koyduğu sıcak dayanışmanın her kente örnek olmasını diliyorum.
TÜRSAB ve MAKÜ iş birliğiyle mayıs ayında farklı üniversitelerin 42 bilim insanı ‘’arama konferansları’’ da bir araya gelip, Burdur’u tartışmıştı. Bu konferansların merak edilen sonuç raporu TÜRSAB Hukuk Müşaviri Av. İller Ünsever yorumlayarak açıkladı. ‘’Burdur’da da Turizm Mümkün’’ şiarı ile sözlerine başlayan Ünsever’in dile getirdiği raporda bazı başlıklar şöyle:
Şehirde sadece 3 bin 60 yatak var. Cezaevinde 3 bin 800, askeri birlikte 8 bin yatak yatağın olduğu Burdur’a 2023’te gelen turist sayısı ise 141 bin 499 kişi. Şehre 3 bin 220 Rus, 308 Çinli, 306 Hintli ve 270 de Alman (Antalya’ya 6 milyon) turist ziyaret amacıyla gelmiş.
Askerlik yapılması ve hapishanesiyle gündeme gelen Burdur’un bunların önüne geçmesi, ‘Gelip geçilen değil. Gelip gezilen şehir’ olması isteniyor.
Burdur’un ele alındığı, İlhan Aktaş’ın yönettiği panelde Nail Olpak, anılarla süslü konuşmasında marka bir şehir yaratmak için, elinden gelen yardımı yapacağının sözünü verdi. Turizme gönül vermiş, bir nefer gibi çalışan ve bunun için gayret sarf eden Rektör Hüseyin Dalgar, Turizm Fakültesi’yle Burdur Turizmi için gerekeni yaparak bu amaca hizmet edeceğini söyledi.
Sanatçı Sümer Ezgü ise,410 türküsü olan Teke Yöresi’nin Yörüklerinin bu türküler ile anılması gerektiğini söyledi. Televizyon gazetecisi Güven İslamoğlu da Anadolu’dan örnekler vererek aynı hataya Burdur’da düşülmesin dedi.
Burdur’da son dönemdeler de adından daha çok bahsedilen Salda Gölü’nün hem korunması hem de tanıtılması için gayret gösteriliyor. Bizlere, gölün üstünde balon gezintisi yaptırılarak eşsiz çok zevkli bir deneyim yaşattılar.
Bunun yanı sıra Sagalassos ve kibyra Antik Kenti’ni gezerken, neden dünya halkları buraları bilmiyor, öğrenmiyor dedim. Onlarda buraları görmeli.
Böyle yararlı bir etkinlik için gayretini esirgemeyen TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’ya, yönetici arkadaşlarına, medyayı organize eden Mesut Kanat ve Serkan Tahmaz’a gönülden sağ ol derken, MAKÜ Rektörü Hüseyin Bey’e, otel müdürü Emine Hanım’a ve genç kardeşlerimize gönülden tebrik ediyorum. İşlerini çok iyi yaptılar.
Onlarda bu inanç ve heves varsa, bu Burdur makus talihini turizmle yener.