Türkiye ekonomisinde dolar kuruna dair değişimler büyük bir dikkatle takip ediliyor. Merkez Bankası’nda politika değişiklikleri etkili olmaya başladığından dolar kurundaki baskı kalkmıştı. Ancak son dönemlerde kurun belirli bir seviyede sıkıştığı net bir şekilde görülebiliyor. Bu sıkışmanın neticesinde de Merkez Bankası’nın dolar kurunu baskıladığı tartışmaları da başladı.
Merkez Bankası’nın dolar kuruna müdahale ettiğini dile getiren ekonomistler olduğu gibi Merkez Bankası bu iddiayı reddediyor. Tüm bu tartışmalar devam ederken dolar kurunun kaç TL’ye yükselebileceği de merak konusu oluyor. Ziraat Bankası’nda üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunan, eski genel müdür yardımcılarından Prof. Dr. Şenol Babuşcu dolar kuruna dair çok önemli açıklamalarda bulundu.
MERKEZ BANKASI DOLARA NASIL MÜDAHALE EDİYOR?
Merkez Bankası’nın dolara müdahalede kullanabileceği sistemleri açıklayan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Döviz kuru yükselmeye başladığında yani dolar kuru 27,15 TL olduğunda Merkez Bankası 26,95 TL’den dolar satmaya başlar. Bu fiyattan dolar satılınca kimse başkasından dolar almaz ve dolar kuru 26,95 TL’ye düşmüş olur. Bu doğrudan müdahaleyi Merkez Bankası uzun yıllardır yapmıyor. Kendisi yaptığı takdirde Merkez Bankası’nın rakamı ve amacı açıklaması gerekir. Bunun yerine kamu bankaları kullanılıyor. Merkez Bankası üç kamu bankasını döviz veriyor ve 26,95 TL’den satacaksınız diyor. Onlar da bu fiyattan satınca dolar kuru otomatikmen 26,95 TL’ye geriliyor. Bu arka kapı müdahaleleri ile kamu bankaları veya kamu kurumları kullanılıyor. Açıklama yapmamak için el altından bu şekilde dövize müdahale ediliyor.” dedi.
DOLAR KURU YIL SONU TAHMİNİ!
Dolar kuru için yıl sonu tahminini açıklayan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Merkez Bankası siyasetçinin emrinde olduğu sürece siyasetçinin etkisinde oluyor. Döviz kurlarının belirlenmesinde de siyasetçilerin kararı etkili oluyor. Bana göre yıl sonuna kadar dolar kurunu 30 TL’yi geçmemesini sağlayacaklar. Tahminime göre yıl sonunda dolar kuru 29 TL ile 30 TL arasında bir rakam olur. Hatta tutabilirlerse dolar kuru aynı seviyede 31 Mart yerel seçimlere kadar aynı seviyede tutmaya çalışacaklar. Bunu geçtiğimiz son seçimlerde gördük ve dolar kuru 9 ay tutuldu.” ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası’nın rezervlerine de dikkat çeken Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Merkez Bankası’nın rezervleri yeterli değilse dolar kuru patlar. Bundan dolayı Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin artırılması gerekiyor. Körfez ülkeleri ile yapılan anlaşmalar Avrupalı yatırımcılarla görüşmeler bunun içindi. Avrupalı yatırımcı bekle gör politikasını uyguluyor ve para girişi yapmıyor. Körfez ülkeleri ile de bir sürü anlaşma yapıldı ama henüz ülkeye giren ciddi bir para yok. Kurların yükselmesi, ithalatın artış hızının yavaşlaması, ihracattaki artış ile beraber en azından rezervlerde erime değil düşük miktarlarda artış sağlıyor. Bu Türkiye’nin sorununu çözmez. Halen daha rezervler ekside bulunuyor.” şeklinde konuştu.
Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.