Başbakan Binali Yıldırım, refarundum sürecine ilişkin, "Cumhuriyet baki ama yönetim sisteminin miadı dolmuştur. Çözüm cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Türkiye bu reform için gereken siyasi uzlaşmayı da sağlamıştır. Türkiye monarşi ile yönetilseydi, bunların tamamı kıralcı ve karaliçeci olurlardı. Cumhura cumhurun tercihlerine saygısı olmayanların cumhuriyetçiliği de yalandan başka bir şey değildir. İstemezcülüklülükün ülkemizde kökleri çok eskidir. Bunlar bir zamanlar hayranı oldukları faşist yöntemlerin hayali ile yanıp tutuşan ikiyüzlülerdir" dedi. 

Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları:

Anayasaya değişikliğiyle getirilen sisteme çıkanların mevcut perlamento diye bir dertlerinin olmadığını biliyoruz.

Bunlar yıllar boyunca parlementoda hükümeti çalıştırmamak için ellerinden geleni arkalarına koymadılar. Hayatlarında hiç hayırlı bir iş yapmamış olanların, benzerliği sebebiyle bu mübarek kavrama nasıl sarıldıklarını gördükçe insanın gülesi mi, ağlayası mı geliyor bir türlü karar veremiyor.

Böyle bir muhalefeti dünyanın başka yerinde görmedim

Dünyanın hangi bölgesinde, kendisi hiçbir ilke, değer, proje üretmeyen, sadece iktidar partisinin yaptıklarına, söylediklerine karşı çıkarak siyaset yapan bir muhalefet var. Şahsen ben Türkiye'den başka böyle bir muhalefet örneği duymadım, bilmiyorum. Anayasa değişikliği ile getirilen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı çıkanların, mevcut parlamento hükümet sistemi diye bir dertleri olmadığını çok iyi biliyoruz. Bunlar parlamentoda hükümeti çalıştırmamak için ellerinden geleni arkalarına koymadılar.

Hayırda hayır vardır sloganına eleştiri

Yıldırım, konuşmasında anayasa değişikliği referandumunda "hayır" oyu vereceklerini açıklayan CHP'nin "hayırda hayır vardır" sloganını kullanmasını şu sözlerle eleştirdi; "Halk oylamasında anayasa değişikliğinin reddedilmesini isteyenlerin kampanyasını ses benzerliği üzerine kurduklarını görüyoruz. Hayatlarında hiç hayırlı bir iş yapmamış olanların, benzerliği sebebiyle bu mübarek kavrama nasıl sarıldıklarını gördükçe insanın gülesi mi, ağlayası mı geliyor bir türlü karar veremiyorum. Milletimiz kendisi için hayırlı olanı bu halk oylamasında gösterecek."

"Biz demokratik sistem teklif etsek de karşı olurlardı"

Başbakan, CHP'nin her şeye karşı olduğunu belirterek; "Türkiye monarşiyle yönetilseydi, biz buna karşılık demokratik bir sistem teklif etseydik, emin olun bunların tamamı kralcı ve kraliçeci olurlardı. Cumhura, cumhurun tercihlerine saygısı olmayanların cumhuriyetçiliği de yalandan başka bir şey değildir." ifadelerine yer verdi.

Müslüman aynı delikten iki defa ısırılmaz

Türkiye'nin son AK Parti 14 yılını şöyle bir gözden geçirdiğimizde karşımıza çıkan manzaranın dahi tek başına anayasa değişikliğine neden evet denilmesi gerektiğini gösterecektir. Türkiye'nin yönetim sistemi konusunda bu kadar radikal bir yol ayrımına neden geldik? Her şey yolunda giderken, bir sabah ülkenin yönetim sistemini değiştirelim demedik. Arka arkaya gelen birçok sebebi var.

Müslüman aynı delikten iki defa ısırılmaz. Biz mevcut sistemde aynı delikten defalarca ısırıldık. Darbelerle, cuntalarla, siyasi-sosyal krizlerle, ekonomik yaptırımlarla, terörle ısırıldık. Artık yeter! Onun için artık söz de karar da milletindir. Cumhuriyet baki ama yönetim sisteminin miadı dolmuştur. Çözüm Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir.

MHP'ye teşekkür, CHP'ye eleştiri

Burada bir hakkı teslim etmemiz lazım. Anayasa değişikliği ve hükümet sistemi değişikliğini milletin önüne getirebilmemizin bir diğer paydaşıda MHP'dir. Önce ülkem ve milletim dedikleri için onlara bir kez daha teşekkür ediyorum. İnşallah Nisan ayı ortasında yapılacak halk oylamasında da aynı yapıcı işbirliği devam edecek. Anayasa değişikliğini milletimizin kararı ile hayata geçirmiş olacağız.
970 ilçe başkanımızın öncelikle yapılan değişiklikle ilgili maddeleri ezbere bilmesi gerekiyor. Kendimiz bilmeden milletimize anlatamayız. Muhalefet yeni sistemde getirilen değişiklikle hiç alakası olmayan konuları tam bir karalama yaklaşımıyla her mecrada anlatıyor. Adeta bir yalan rüzgarı. Yüz kızarmıyorsa dilin zaten kemiği yok üfürüyorda üfürüyorlar.