Yerle bir olan Haiti"ye koşan GEA ekibi, "Umut yok" denilerek kurtarma çalışmalarının kesildiği bir alışveriş merkezinin enkazından iki kadını birden canlı kurtarmayı başardı. Haitililerin, “Türk"ün gücü ve kalbi çok büyük” sözleriyle karşıladığı çifte mucize üzerine, birçok noktada son verilen çalışmalara yeni mucizeler çıkabilir umuduyla yeniden başlandı.

HAİTİ"de, 13 Ocak"ta meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremden bir gün sonra ülkeye hareket eden 9 kişilik GEA Arama Kurtarma ekibi, depremden 80 saat sonra, başkent Port Au Prince"deki Carribean alışveriş merkezinin enkazından iki kadını canlı kurtardı. Kazdıkları tünellerle yaralıları enkazdan çıkaran Türk ekibinin başarısı, bir çok noktada sonlandırılan arama-kurtarma çalışmalarının yeniden başlamasına neden oldu.

Ses geliyorsa ümit kesilmez
GEA Koordinatörü Umut Dinçşahin, Haiti"de yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Halkın yönlendirmesi ve işbirliğiyle Carribean Alışveriş Merkezi"nde çalışmaya başladık. Güvenliğimizi Birleşmiş Milletler"e bağlı askerler sağladı. Buradan üç kişi kurtarıldıktan sonra ekipler, "umut tükendi" diye, enkazı bırakmışlar. Sesler duyunca çalışmayı sürdürdük. İçeride olduğu söylenen Filipinli kasiyer Lamy ve müşterilerden Jasme ile bağlantı kurduk.

48 saat uyumadan çalıştık
Enkazın büyüklüğü ve zorluğu nedeniyle çalışmalarımız çok ağır ilerledi. Depremden 80 saat sonra, dün saat 11.30"da Lamy ve Jasme"yi kazdığımız tünellerden dışarı çıkardık. Ruslar"ın kurduğu hastanede tedavi görüyorlar, durumları iyi. 48 saat uyumadan çalıştık. Burada, Türk"ün gücü, Türk"ün kalbi çok büyük diyorlar. Bize inanılmaz ilgi gösteriyorlar. Tüm Türkiye bu görüntülerle gurur duysun.”

Endonezya depreminde görev almışlardı

HAİTİ"ye giden GEA ekibi Kadir Erkan, Cem Behar, İbrahim Doğru, Betül Ergün, Zeynep Gül Ünal, Mihrican Bal, Caner Kalaycı ve Nazım Özdemir"den oluşuyor. Tamamı gönüllülerden oluşan ekibin bir kısmı, 30 Eylül ve 1 Ekim"deki depremlerin yıktığı Endonezya"da da kurtarma çalışmalarına katılmıştı. / hürriyet