Yol yapım çalışmalarında ve asfalt sıkıştırma işlemlerinde tercih edilen iş makinesi tipine toprak silindiri adı verilir. İnsan gücünün yetersiz kaldığı, ağır iş yükü gerektiren sıkıştırma işlemlerinde toprak silindir, hızlı, pratik ve güvenli bir kullanım sağlayarak ağır olan işi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Toprak silindiri, yol ve asfalt yapımı, bakımı, toprak alanları düzleştirme, baraj yapımı ve çeşitli su kanalları açmak gibi işlerde kullanılır. Toprak silindirin özellikleri arasında çeşitli tambur ve sıkıştırma şekilleri yer alır.

Toprak Silindiri Çeşitleri Hangileridir?

Toprak silindiri çeşitleri iki grupta sınıflandırılır bunlar;

●     Sıkıştırma sistemlerine göre özellikleri: Statik sıkıştırma sistemleri ,lastik tekerlekli sıkıştırma sistemleri, vibrasyonlu sıkıştırma sistemleri, osilasyonlu sıkıştırma sistemleri şeklinde sıralanabilir.

●     Yürüyüş sistemlerine göre özellikleri: Statik tamburlu yürüyüş sistemleri, düz tamburlu yürüyüş sistemleri, keçi tamburlu yürüyüş sistemleri, lastik tekerlekli yürüyüş sistemleri, kombine yürüyüş sistemleri şeklinde sıralanabilir.

Ekipmanlarına göre toprak silindirler üç gruba ayrılır bunlar;

●     Statik silindir: Topraklı zeminlerde kullanılan silindir çeşidine verilen isimdir.

●     Tokmak silindir: Dinamik kuvvetli yüzeysel sıkıştırma yapabilen silindir tipine verilen isimdir.

●     Dinamik silindir: Hem statik yükler hem de dinamik kuvvetler etkisiyle zemin malzemesini sıkıştırma işlemi yapan silindir tipine verilen isimdir.

Toprak Silindirleri Verimli Kullanma Yöntemleri Nelerdir?

●     Toprak silindir ile çalışmaya başlamadan önce arazinin çukur, delik, çatlak gibi durumları kontrol edilmelidir.

●     Vibrasyonlu silindirin etki alanına girebilecek olan bina, duvar, direk gibi yerlere dikkat edilmelidir.

●     Belden kırmalı iş makinelerinde motor çalışırken mafsal arasına girilmemelidir.

●     Eğimli arazilerde yan çalışma, aşağı yukarı çalışma, kayma ve devrilme tehlikesi olduğundan yapılmamalıdır. Eğimli arazilerde çalışma yapılacaksa düşük hızda kullanım yapılmalıdır.

Toprak silindirinin özellikleri hakkında detaylı bilgiye https://machineryline.com.tr/ sitesinden ulaşabilirsiniz.