Aydın Çocuk Mahkemesi'nde görülen ve 'Gizlilik kararı' verilen davanın ilk duruşmasında 'Suç teşkil etmediği' gerekçesi ile sonuçlandığı açıklandı.
M.S.Ö. isimli 14 yaşındaki çocuk zanlıyı savunmak ve duruşmaya katılmak için bugün Aydın Adliyesi'ne İstanbul, İzmir ve Aydın Barosu'na kayıtlı 50 avukat geldi. Ancak duruşmaya avukatlardan 10'u girip müdahil oldu. Yaklaşık bir saat süren duruşmanın sonunda açıklama yapan Avukat Kemal Aytaç davaya katılmak için İstanbul, İzmir ve Aydın'dan avukatların geldiğini belirterek, "Öncelikle davanın sonucunu söyleyeyim. Mahkeme bu davada yer olmadığını yani bizim talebimize uygun bir karar verdi. Sonuçta dava
ortadan kalktı. Ceza verilmesine gerek görmedi" dedi.

"BÖYLE BİR DAVANIN AÇILMIŞ OLMASI TALİHSİZLİKTİR"
Bu davayı basın ve kamuoyu yakından takip ettiğini ve davanın ayrıntıları net olarak bilindiğini belirten Kemal Aytaç, "Bu davada asıl önemli olan davanın açılışıdır. Böyle bir davanın açılmış olması talihsizliktir. Bu ülkede hukuk ve yargı bağımsızlığının ne derece etkilendiğini, yürütmenin iktidar sahiplerinin ne derece emniyet, savcılık ve yargı görevlilerinin etkilendiğinin açık bir kanıtıdır bu dava. Sonuçta bir cezaya yer olmadığına mahkeme karar verdi. Peki bunun gözaltı, yakalama, soruşturma, kovuşturma aşamalarında bu görülememiş midir. Bu görülemeyecek bir şey midir? 13 yaşında bir çocuğun yargılanması dünyada eşi benzeri olmayan bir şeydi. Bu bir komediydi. Bir dramdı. Bir bakıma bugün buna son verildi. Bizler arkadaşlarımızla birlikte bütün bir gece İstanbul'dan buraya otobüsle yol geldik. Yorulduk, uykusuz geldik, ama şimdi gerçekten yorgunluğumuz kalmadı, hepimizin gözleri pırıl pırıl. Çünkü bu dava savunmanın talepleri doğrultusunda sona erdi. Hak adına hukuk adına bugün iyi bir şey oldu.
Çünkü bu davanın sürmesi çocuk adına, çocuk hakları adına çocuğun zararına olacak ir davaydı. İktidar sahipleri, ünlüler ve görev yapan insanların ağır eleştirilere, beddualara, dilek ve temennilere hazımlı olacaklar. Bunlar olması gereken şeyler bunlar suç değil. Hoş karşılanmayabilir doğru bulunmayabilir. Ama bunla suç değil. Bunu söyleyebiliyorum. Bizim istediğimiz sonuç buydu. Bugün bu sonuca ulaştık. Hayırlısı olsun diyoruz" ifadelerine yer verdi.
M.S.Ö.nün hareketinin TCK'nın 32/1 maddesi gereğince cezaya gerektirmediğini belirten Aytaç, hakim karşısına çıkan M.S.Ö.'nün devlet büyüklerine hakaret iddiasıyla bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargıladığını kaydetti.

OLAYIN GEÇMİŞİ
M.S.Ö. isimli çocuk 29 Mart yerel seçimleri öncesi 9 Mart 2009 günü Aydın'a gelen, miting ve açılışlara katılan Başbakan Erdoğan hakkında 'Kasten yaralamak' iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Soruşturma aşamasında suç unsuru bulunmadığı gerekçesi ile takipsizlik kararı verilen olaydan sonra çocuk hakkında 'Başbakan'a hakaret' suçlamasıyla dava açılmıştı.