Didim Cumhuriyet Başsavcısı Sacit Akdağ makamında yaptığı bilgilendirme toplantısında Adalet Bakanlığınca 7 ay önce başlatılan Ulusal Yargı Ağı Projesi"nin (UYAP) SMS yoluyla yaptığı bilgilendirmeler hakkında bilgiler verirken, vatandaşa sağladığı kolaylıkları da dile getirdi. Başsavcı Akdağ UYAP"ın SMS yoluyla yaptığı bilgilendirmede asıl hedefin UYAP Sistemi Üzerinden Davadaki Tarafın Sorgulama Yapıp Anlık Bilgi Alması / Kayıtlı Abonelere Anlık Bilgilendirme Mesajı Gönderilmesi olduğunu söylerken “Asıl hedef Yönetim Bilgi Sistemi olan UYAP"ın en hızlı şekilde taraflara bilgi sunması, UYAP sistemindeki bilgiye her an her yerden ulaşılabilmesi (GSM şebekesinin aktif olduğu her yerde) ve tarafların UYAP sistemindeki dosyalarında yapılan işlemlerden anında haberdar edilmesi, tebligat sürecinin kısaltılması ile tebligat ve kırtasiye giderinin azaltılmasıdır” dedi.

UYAP SMS bilgi sistemi hakkında basın mensuplarına bilgiler aktaran Cumhuriyet Başsavcısı Akdağ sistemle ilgili olarak Adalet Bakanlığı, mahkeme kararlarının ve diğer adli işlemlerin SMS yoluyla ilgililerin cep telefonlarına gönderilmesi için AVEA ve TURKCELL"le işbirliği protokolü imzalandığını kaydederek “Ulusal Yargı Ağı Projesi"nin (UYAP) mobil ayağını teşkil eden UYAP SMS Bilgi Sistemi"yle avukatlar ve vatandaşlar dava açılması, icra takibi başlatılması, duruşma tarihi gibi bilgileri adliyeye gitmeden cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlarla öğrenebilmektedir. UYAP SMS Bilgi Sistemi; mahkemeler, Cumhuriyet savcılıkları ve icra daireleri gibi adli birimlerce gerçekleştirilen ve taraflara iletilmesi gereken bilgi, veri ve duyuruların GSM Operatörleri aracılığıyla avukatlara ve ilgili kişilere SMS yolu ile sunulmasını amaçlıyor. Bu sistem sayesinde, adli makamlardaki yetkililer, UYAP portalları üzerinden işlemlerini onayladıkları anda otomatik olarak ilgili kişilere SMS gönderilmektedir. 1 Nisan 2008 tarihinde hizmete giren sistem, avukat ve vatandaşların adliyelere giderek ilgili oldukları dosya ya da işlemler hakkında bilgi almak için harcadıkları zaman, emek ve masrafı ortadan kaldırmaktadır. UYAP SMS Bilgi Sistemi ile adli işlem bilgilerinin taraflara en hızlı şekilde bildirilmesi, bilgilere her an her yerden ulaşılabilmesi, tarafların UYAP sistemindeki dosyalarında yapılan işlemlerden anında haberdar edilmesi, tebligat sürecinin kısaltılması ile tebligat ve kırtasiye giderinin azaltılması hedeflenmektedir. Ayrıca sistemin yaygın bir şekilde uygulanmasıyla adliyelerdeki iş yükünün azalması, işlemlerin hızlanması ve uygulamada şeffaflığın sağlanması beklenmektedir” dedi.

“4 ÇEŞİT SMS İŞLEMİ YAPILMAKTADIR”

4 çeşit SMS işlemi bulunduğunu belirten Didim Cumhuriyet Başsavcısı Akdağ şunları söyledi; “1)Sorgu SMS: Tarafın UYAP sistemi üzerinden cep telefonu ile T.C. Kimlik numarası ve dosya numarasını yazarak anlık sorgulama yapabilmesini sağlıyor. 2)Bilgi SMS Kayıtlı abone olan tarafın cep telefonuna dosyası ile ilgili bilgi mesajı gönderilmesi sağlıyor.

3)Avukat SMS; Avukatın vekili olduğu dosyalar için Sorgu SMS ve Bilgi SMS ten faydalanabilmesini sağlyor. 4)UYAP SMS; UYAP ekranından dosya taraflarına SMS gönderimi için kullanılır.”

UYAP SMS Bilgi Sisteminin amacına da değinen Başsavcı Akdağ şunları söyledi;” Dava bilgileri de dâhil olmak üzere, UYAP Adalet, Avukat, Vatandaş ve diğer portallar üzerinden yapılan işlemler ile UYAP bünyesinde yayımlanan atama ve yer değiştirme gibi bilgilerle ilgili uyarı, bilgi, veri ve duyuruların, kısa mesaj (SMS) aracılığı ile kullanıcılara sunulabilmektedir. Sistemin ücretlendirilmesi ise Kamu hizmeti amacıyla hayata geçirilen hizmetin, sürekliliğini sağlayabilmek, sistem performansını lüzumsuz kullanımlarla düşürmemek için, Anlık/Kayıtlı Sorgulama Servisi kapsamında servislerden birinden yararlanmak amaçlı Kullanıcı tarafından gönderilen SMS"in ve bu SMS"e istinaden UYAP tarafından kullanıcıya gönderilen bilgi SMS"inin toplam ücreti, FİRMA"nın standart SMS tarifesi üzerinden 7 SMS/14 kontör olarak ücretlendirilmektedir.”dedi.

“SİSTEMİN FAYDALARI….

SMS Bilgi Sisteminin vatandaşa iki şekilde faydalar sağladığını dile getiren Başsavcı Akdağ “Bunlar ; 1- UYAP Bilgi Sisteminden sorgulama yapmak: Sorgulama yöntemi ile cep telefonundan 4060"a gönderilecek SMS ile UYAP Bilgi Sisteminde yer alan dosyaların durumu hakkında bilgi alınabilir. Bu işlem için sorgulama yapılacak dosyada kayıtlı olan bir tarafın TC Kimlik numarasının ve dosya numarasının bilinmesi gerekmektedir. 2- UYAP SMS Bilgi Sistemine abone olmak: Yargı birimlerinde görülmekte olan bir dosyalarda herhangi bir olay gerçekleştiğinde eğer dosyanın tarafı olan kişi SMS bilgi sistemine abone ise bilgi mesajı ile anında gerçekleşen olaydan haberdar edilmektedir.

UYAP SMS Bilgi Sisteminin faydalarına da değinen Didim Cumhuriyet Başsavcısı Sacit Akdağ faydaları şu şekilde açıkladı; “1- Bir yönüyle e-Devletten (Elektronik Devlet) m-Devlete (Mobil Devlet) geçiştir. 2- Vatandaşın zaman ve mekan sınırı olmadan talepte bulunabildiği e-devletten, vatandaşının hakkını takip eden ve hak kaybına uğramaması için vatandaşını bilgilendiren devlete geçişin bir aşamasıdır. 3- Şartları oluştuğunda vatandaşlara mükemmel bir hukuki koruma, bir alarm sistemi sağlayacaktır. Vatandaş hakkında açılan bir dava veya yargılama aşamasındaki bir işlemden, aracısız olarak önce kendisinin haberi olması sağlanacaktır. 4- Avukat ve vatandaşların adliyelere giderek ilgili oldukları dosya ya da işlemler hakkında bilgi almak için harcadıkları zaman, emek ve masrafı ortadan kaldırarak, daha etkin yollardan yargıya erişim sağlayacaktır. 5- UYAP SMS Bilgi Sistemi ile yargı işlem bilgilerinin taraflara en hızlı şekilde bildirilmesi sağlanacaktır. 6- Bilgilere her an her yerden ulaşılabilmesi sağlanacaktır. 7- Yargılama aşamasının tüm süreci şeffaf hale gelecektir. 8- Şeffaflık sayesinde otomatik denetim sağlanacaktır. 9- Yargı birimleri için iş gücü kaybı engellenecektir.10- Gönderilen ilk mesaj ve vatandaşa gönderilen SMS"ler ile yargının hızlanması sağlanacaktır. 11- Vatandaşlar için zaman ve mesai israfının önüne geçilecek, dava bilgilerine en düşük maliyetle en hızlı şekilde erişimleri sağlanacaktır. 12- Vatandaşa bilgi amaçlı olarak davetiyeden önce gönderilecek SMS"ler ile yargılama giderleri düşürülecektir. 13- Bilgi edinme hakkının kullanımı bürokrasi olmaksızın etkin şekilde sağlanacaktır. 14- Mağduriyetlerin ve hak kayıplarının önüne geçilecektir. 15- İhzar veya davetiye göndermek yerine vatandaşa gönderilecek SMS ile vatandaşa doğrudan ulaşılabilecek, kolluk kuvvetlerinin emek ve zaman kaybını engelleyerek asıl işlerine yoğunlaşmalarını sağlayacak, yargılama giderlerini azaltacak, insan onuruna daha uygun bir iletişim yöntemi olması nedeniyle devlete/yargıya olan güveni arttıracaktır.”dedi.