Sıcak havaların yol açtığı terleme ve derinin sıcaklığı vücuda eşit dağıtma çabası kalp hızını arttırıyor ve kan basıncını düşürür. Aşırı sıcaklarda vücut ısısının artışı sıvı kaybını da beraberinde getiriyor. Bu da kalp hastalıklarına adeta davetiye çıkarıyor. Ancak Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert, yaz aylarının kalbe aşırı bir yük bindirmemesi için bazı önlemler almanın yeterli olduğunu söylüyor.

GÖĞÜS AĞRISI VE NEFES DARLIĞI GELİŞEBİLİR 
Yaz sıcaklarının her insan için problem yaratabileceğini vurgulayan Cömert’in dikkat çektiği noktalar şöyle: “Özellikle 50 yaş üzeri, aşırı kilolu ve kalp rahatsızlığı bulunan kişiler için tehlikeli olan sıcak havalarda vücudumuz normal vücut sıcaklığını korumak için çalışır. Terleme ve derinin sıcaklığı vücuda eşit dağıtma çabası temel olarak bunu sağlar. Bu çaba kalp hızını arttırır ve kan basıncının düşmesine neden olarak kardiyovasküler sisteme ek bir yük bindirir. Bu yük bilinen kalp hastalığı olan kişilerde belirtilerin kötüleşmesine neden olabilir. Örnek olarak kalp damar hastalığı olan bir insanda göğüs ağrısı başlayabilir ya da kalp yetersizliği olan birinde nefes darlığı gelişebilir veya artabilir.”

Peki, kalp hastaları sağlıklı kalabilmek için sıcak havalarda nelere dikkat etmeli, hangi önlemleri almalı? Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert’in önerileri: 
• Kalp hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçların etkileri sıcak havalarda değişebilir. Havaların ısınmasıyla birlikte kalp hastalığı olan kişilerin ilaç tedavisini doktoruna danışarak düzenlemesi gerekir. Doktorunuza danışmadan herhangi bir kalp ilacınızı kesmeyin ya da dozu değiştirmeyin. 
• Gün içerisinde özellikle öğle ve öğleden sonra saat 3’e kadar olan sürede açık havada bulunmayın. 
• Gününüzü açık havada geçirecekseniz mutlaka yeterli miktarda su içmeye dikkat edin. 
• Yorucu fizik aktivitelerden kaçının, yaz aylarında düzenli bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. 
• Pamuklu, açık renkli giysiler giymek, şapka ve gözlük takmak sıcaktan sizi koruyacak sıvı kaybınızı azaltacaktır. 
• Yürüyüş öncesi ve sonrası mutlaka sıvı alın. Tatil beldelerinde deniz ve havuz kenarında alkollü ve kafeinli içecek içme alışkanlığından vazgeçin. Yürüyüş aralarında gölge ve serin yerlerde dinlenerek ve nefes alarak kalp sağlığınızı koruyun. 
• Kalp hastası olan kişiler yanlarında cep telefonu bulundurmalı ve acil durumda çağırabilecekleri bir yakınının numarasını kaydetmelidir.