Rehberlik Uzmanı Dr. Fatih Kalkınç Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) sorulan soruların yüzde 10'unun çok kolay, 20'sinin kolay, 40'ının normal, 20'sinin zor, 10'unun ise çok zor olduğunu belirterek, en büyük sorunun dikkat eksikliği olduğunu bildirdi.

Rehberlik Uzmanı Dr. Fatih Kalkınç tarafından verilen seminerde, ilk olarak soruların zorluk derecesinin üzerinde duruldu. Kalkınç, soruların yüzde 10'unun çok kolay, 20'sinin kolay, 40'ının normal, 20'sinin zor, 10'unun ise çok zor olduğunu dile getirerek, en büyük sorunun dikkat eksikliği olduğunu söyledi.

Dikkati soruda yoğunlaştırmanın en etkili yolunun hızlı okuma olduğunu ifade eden Kalkınç, "Asfaltta 30 kilometre hızla giden aracın şoförünün dikkati ile 130 kilometre hızla giden aracın şoförünün dikkati nasıl bir değilse dakikada 100 kelime okuyan öğrenciyle 200-250 kelime okuyan öğrencinin dikkati aynı değildir. Okuma hızı azaldıkça anlama düzeyi düşer, dikkat dağılır. Şekilleri yerleştirmek zorlaşır." dedi.

Sınavda zamanı çok iyi değerlendirmek gerektiğinin üzerinde duran Kalkınç, en iyi bilinen sorulara öncelik verilip zor soruların en sona bırakılmasını tavsiye etti. Zor sorular üzerine çok fazla uğraşmanın zaman kaybına neden olacağının altını çizen Kalkınç, "Olumsuz soru kökleri çok iyi anlaşılmalı. Bunun yanında bütün şıklar okunmadan cevap verilmemeli." diye konuştu.
Sabah kahvaltılarının öğrenci verimliliğini yüzde 20 civarında artıracağına vurgu yapan Kalkınç, sınav günü glikoz ihtiyacını karşılayacak bal, pekmez, kuru üzüm gibi gıdaların tüketilmesini tavsiye etti.

Seminerin 'Başarıda Anne-Baba Faktörü' isimli ikinci oturumunda ise Dr. Kalkınç velilere seslendi. Ailelerin çocuğunu iyi bir okul veya dershaneye göndermeleriyle sorumluluklarının bitmeyeceğini belirten Kalkınç, "Başarı için ilk şart huzurlu, sağlıklı iletişimin olduğu aile ortamıdır. Sadece eksik yönlerini görmek, başkalarıyla kıyaslamak, büyük beklentilere girmek çocuğun başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Çocuğumuzun daha çok olumlu yönlerini görmeli, desteklemeli ve özgüvenini arttırmalısınız." şeklinde konuştu.

Cep telefonu, televizyon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerin çocuklar üzerindeki olumsuz etkisine de değinen Kalkınç, seminer sonunda bütün velilerden büyük alkış aldı. Dershane Müdürü Murat Polat da bu tür etkinliklerin çok önemli olduğunu vurgulayarak, devamının geleceği sözünü verdi.