Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM'nin 23. Dönem 4. yasama yılının yılının başlaması nedeniyle yaptığı açılış konuşmasında yeni döneme ilişkin önemli mesajlar verdi. Yeni yasama yılı Meclis bahçesindeki Atatürk Anıtı önünde törenle açıldı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, anıta kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan bir çelenk koydu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül açış konuşmasını yapmak için Meclis'e geldi. Gül konuşmasının büyük bir bölümünü demokratik açılıma ayırdı ve “Farklılıklarından korkan bir devlet Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaşlığı yakalayamaz” dedi. Gül 28 sayfalık konuşmasında özetle şunları söyledi:

BU SÜREÇ MİLLET OLMA BİLİNCİ KAZANDIRACAK

“Bugün, devletimizin temel nitelikleri ve üniter yapısı korunarak, devlet ve çeşitlilik arzeden etnik, dini, kültürel gruplar arasındaki ilişkilerin çağın ruhuna uygun biçimde geliştirilmesi amacına dönük tartışma sürecinden geçiyoruz. Bu süreç, millet olma bilincimizin güçlenmesine hizmet edecektir. Milletimizden gelen demokratik taleplerin doyurucu biçimde karşılanması devletin varoluş sebebidir. Anadolu'nun tüm tarihi mirasını korumak devletin Anayasal görevidir. Siyasi açıdan da birliğimizi güçlendirecek yenilenmedir.”

DTP'LİLERE SORUMLU DAVRANIN UYARISI

“Hiç kimse, farklılıkların varlığını, millet içinde yeni millet adacıkları oluşturmak şeklinde anlamamalı. Böyle anlayanlar, toplum içinde derin fay kırıkları oluşturarak toplumsal mutabakata zarar verirler. Bu da hem milletin bütününe, hem de farklılığını korumak isteyenlere yıkıcı bir deprem olarak geri döner.”

GÜÇLÜ ORDU GEREKLİ AMA YUMUŞAK GÜÇ DE LAZIM

“Milli güvenlik anlayışı, dünyada kaydedilen dinamik gelişmeler ışığında kapsam ve içerik değiştirdi. Milli güvenlik, kuşkusuz güçlü bir orduyu zorunlu kılar. Yurt savunmasına her durumda hazır, gücü tarihin tecrübesinde sınanmış, teröre karşı önemli zaferler kazanmış bir orduya sahibiz. Bununla her zaman gurur duymaktayız. Bununla beraber günümüz dünyasında, silahlı gücün yanı sıra devletlerin yumuşak güç de denilen diplomasi, enerji-politik ve sağlam ekonomik değerler gibi unsurlarının, ülkelerin bekasını doğrudan etkileyen sonuçlar doğurduğunu göz ardı edemeyiz.”

HUKUK DEVLETİNDE DERİN DEVLET OLMAZ

“Hiç kimse, devleti ve rejimi korumak bahanesiyle hukuk dışına çıkamaz. Geçmişte bu alanda yaşanmış yanlışlıkların faturasını hepimiz ödüyoruz. Devletin, bir yüzeyde görünen bir de derin ve görünmeyen yüzü olamaz. Devletin tek yüzü hukuktur. Hiç kimse ve hiçbir grup kendini devletin yetkili organlarının yerine koyarak tasarrufta bulunamaz, eylem yapamaz.”

CHP ve DSP'den saygısızlık

Genel Kurul'a girişi sırasında Cumhurbaşkanı Gül'ü, AK Parti, MHP ve DTP'li vekiller ile paşalar ayakta karşıladı. CHP ile DSP'li vekiller ise ayağa kalkmadı. Gül, Genel Kurul'u terk ederken ise CHP ve DSP'lilerin yanısıra paşalar da ayağa kalkmadı. Gül konuşurken, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç laf attı. Genç, Gül'ün üniversitelerle ilgili sözleri üzerine, “Atadığınız rektörlerle üniversiteleri medreseye çevirdiniz” diye bağırdı. Baykal, neden kalkmadıklarını soran gazetecilere daha önceki tavırlarının devam ettiğini söyledi. Gül'ün meşruiyetini tartışmaya açmayacaklarını söyleyen Baykal, “Ancak daha öncede belirttiğimiz gibi vatan, millet meseleleri dışında görüşmeyeceğiz” dedi./yeni şafak