Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz haftalarda kiracı ile arasında geçen diyalogu bir toplantıda dile getirmiş, “Ev sahibi kirayı 2500’den 7500’e çıkardı. İnsaf ya, bu ne vicdandır diye sormak durumundayım” tepkisi gündem olmuştu.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, konut piyasası ile ilgili alınan önlemlerin sonrasında yaptığı değerlendirmesinde “Özellikle büyük şehirlerde kiralık ev ilanlarındaki fiyat artışlarında belirgin yavaşlama sinyalleri alıyoruz.” demişti.

KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BAŞLADI

Büyükşehirler başta olmak üzere kiralık konut fiyatları yüzde 4’lük düşüş gösterdi. Kiraların en çok düştüğü şehir yüzde 6 ile Antalya olurken, bunu yüzde 5 ile Ankara, yüzde 4 ile İstanbul takip etti. Satılık konutlarda da 10’lara varan düşüşler gözlemlendi.

Yüksek fiyatların önüne geçmek için hükümet bir dizi önlem aldı. Kiralara yüzde 25 zam sınırını getirildi. Ev sahipleri ve kiracılara arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için arabuluculuk sistemi devreye alındı. Manipülasyona karşı ilan sitelerine kimlik doğrulama zorunluluğu getirildi.

Bunun hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan önlemleri değerlendirdi ve “Konut fiyatları ve kiralarda da dengelenme başladı yakında her ikisinin de piyasa gerçekleriyle uyumlu rakamlara geleceğine inanıyorum” diye konuştu.

KONUTTA YENİ DÜZENLEMELER YOLDA

Önümüzdeki dönemdeyse Hazine arazileri imara açılıp yeni konutlar inşa edilecek. 18 yıl vadeli uygun ödeme şartlarında konut kredisi kampanyası başlatılacak. Boş tutulan evlerin kiralanması için teşvik düzenlemeleri yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni düzenleme hazırlıklarını başlayacaklarını dikkat çekerek “Fahiş fiyat balonunu söndürecek tedbirlerini hayata geçiriyoruz. Her şeyi devletten beklemek herhalde olacak bir şey değil. El ele vereceğiz dayanışma halinde olacağız” açıklamasını yaptı.

TASLAK HAZIRLANDI

Ticaret Bakanlığı, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı hazırladı. Düzenlemeyle 2018 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan mevcut yönetmeliğin uygulamasında karşılaşılan sıkıntıların ortadan kaldırılması, sektör temsilcilerinin talep ve beklentilerinin karşılanması amaçlandı.

EMLAKÇILARDA MESLEKİ DENEYİM ŞARTI ARANMAYACAK

İlgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunulan taslak kapsamında, taşınmaz ticaretinde faaliyet gösteren veya göstermek isteyen emlak işletmelerinin yetki belgesi alması için talep edilen şartlarda düzenleme yapılacak. 

Buna göre, gerekli diğer koşulları taşımalarına rağmen, mesleki deneyim şartını sağlayamayan emlak işletmelerinin yetki belgesiz faaliyet göstermelerinin önüne geçmek ve sektörde bu konuda yaşanan sıkıntıları gidermek amacıyla mesleki deneyim şartı kaldırılacak.

KONUT İLANLARINA DÜZENLEME

İnternet ortamındaki ilanlara ilişkin yükümlülüklerde de düzenlemeye gidiliyor. Bu kapsamda, başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilerin, aynı yere ilişkin farklı fiyatlarla birden fazla ilan girişine izin verilmeyecek.

Böylelikle spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve elektronik ortamda hizmet sunan platformlarındaki ilanlarda bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kurala aykırı şekilde verilen ilanlara yönelik ilgili kanunlarda bulunan suçun niteliğine göre farklı miktarlarda para cezaları uygulanacak.

CEZA ŞARTI DEĞİŞTİ

Öte yandan, yetki belgesi verilme şartlarından kasten işlenen bir suçtan dolayı 5 yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olmasına ilişkin kural, 'kasten işlenen suçlardan dolayı toplam 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olması' şeklinde değiştirilecek.

Benzin ve motorine indirim geliyor Benzin ve motorine indirim geliyor

Yetki belgesi olmadan taşınmaz ticareti faaliyeti yürütenlere yönelik idari para cezalarının uygulanması il müdürlüklerine devredilecek.