Ergenekon'dan bana Eruygur bahsetti. 'Sivil kanada katıl' dedi. Tolon da muhtıradan bahsediyordu. Hüseyin Kıvrıkoğlu'na göre ise en üst yapılanma Encümen-i Daniş...

Birinci “Ergenekon' davasının tutuklu sanıklarından Ümit Sayın, gizli duruşmada, yasadışı yapılanmaya ilişkin önemli bilgiler verdi. Sayın, “Tolon, bana, 'ordu içinde, TSK içinde bir yapılanma olduğunu', bu yapılanmanın gidişata 'dur' diyeceğinden bahsetti. Eruygur da böyle bir örgütün varlığından söz etti' dedi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanık Ümit Sayın'ın talebi üzerine, gizli bir celse düzenlendi. Sayın gizli oturumda Ergenekon'a ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

TOLON: DUR DİYECEĞİZ

Bu örgütlenmenin, sivil toplum örgütleriyle koordineli olarak çalıştığını ve düzenli olarak gizli toplantılar yapıldığını ileri süren Sayın, “Konuştuğum komutanlar Türkiye'deki durumun iyiye gitmediğini, bu örgütlenmenin bu gidişe bir dur diyeceğini söylediler. Komutanlar muhtıra verilmesini savunuyorlardı. Tolon da dahil...' dedi. Sayın, önceden Genelkurmay Psikolojik Harp Dairesi Başkanı olan Tümgeneral Can Teler ile yaptığı konuşmayı anlatarak, “Bana 'komutanların bir takım görüşmeler yaptığını, askeriye içinde birtakım toplantılar yapıldığını, özel telefonlar kullanıldığını' söyledi. 'Askeriye içinde bir hareket olduğunu, bu gidişe 'dur' denileceğini' belirtti' dedi.

ERUYGUR, 'KATIL' DEDİ

Sayın, yine 2006 yılında Merkez Orduevi'nde emekli orgeneral Hurşit Tolon ile de görüştüğünü ifade ederek, şunları anlattı: “Bana ordu içinde, bir yapılanma olduğunu, bu yapılanmanın gidişata dur diyeceğinden bahsetti. Beni Şener Eruygur ile tanıştırdı. Eruygur ile 2006 yılında Fenerbahçe Orduevi'nde yaptığımız görüşmede, bana TSK içinde böyle bir örgütün varlığından, sivil toplum örgütleriyle koordinasyon kurulduğundan söz etti. Eruygur, 'sivil kanadında yer alır mısın?' dedi. Ben de alamayacağımı söyledim.' Genelkurmay istihbaratından emekli Tümgeneral Alaattin Parmaksız'ın da Genelkurmay istihbaratının bu konudan haberi olduğunu söylediğini öne süren Sayın, 2006 yılında Kadıköy'de aynı internet sitesinde yazı yazdığı tutuklu sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk ve emekli Tümgeneral Reha Taşkesen'in de bu örgütlenmeden söz ettiğini savundu.

Yıldırım “Korkma bir şey olmaz” dedi

Koğuş arkadaşı olan, tutuklu sanık Emin Gürses'in kilisede Sevgi Erenorel ile yaptıkları bir toplantıya ilişkin bilgiler de veren Sayın, 'Erenerol, Emin Gürses'e, Şener Eruygur'un da başında olduğu bir yapılanma ve örgütlenmeden bahsetmiş' diye konuştu. Sayın, Savcı Pekgüzel'in sorusu üzerine, ek ifadesini 'etkin pişmanlık yasasından faydalanmak için verdiğini' söyledi. İfadesini kendi iradesi ile verdiğini belirten Sayın, en büyük baskıyı 'İtirafçı olma' diye ablasından gördüğünü anlattı. Tutuklu sanıklar Mehmet Demirtaş ile Oktay Yıldırım arasında yapılan bir konuşmaya da kapı arkasından şahit olduğunu belirten Sayın, 'Hangisi söylüyordu tam olarak hatırlamıyorum ama bombalardan bahsediyorlardı. Kendilerinin olduğu ortaya çıkarsa fena olacağını söylüyorlardı. Oktay Yıldırım ise seri numaralarının farklı olduğu belirterek, 'korkma, bir şey olmaz' diyordu. Ben içeri girince sustular' iddiasında bulundu.

Şifreleri ABD'de oluşturdum

Sayın, bu davanın gizli tanıkları arasında yer aldığını, basın organlarında çıkınca da kendi isteği üzerine duruşmalardan muaf tutulduğunu belirtti. Savcı Pekgüzel'in kendisinden ele geçirilen dijital verilerin şifrelerini istemesi üzerine Sayın, dijital verilerin 2000 yılında ABD'deyken oluşturulduğunu, şifrelerini hatırlamadığını kaydetti. Savcı Zekeriya Öz'e verdiği ifadesinde kendisi ve ailesinin can güvenliği ile ilgili endişesi olduğunu söylediği hatırlatılan Sayın, 'Eğer böyle bir örgüt varsa TSK hakkında böyle konuşarak can güvenliğimi tehlikeye soktuğumu düşünüyorum' diye konuştu. Sayın, Çağdaş Eğitim Vakfı, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin ise Ergenekon yapılanmasının sivil uzantısı olduğunu ileri sürdü.

Encümen-i Daniş en üst organ

Tutuksuz sanıklardan Kemal Alemdaroğlu ile 2004 yılında rektörlük binasında yaptıkları konuşmayı açıklayan Ümit Sayın, 'Bana bu Ergenekon yapılanmasından söz etti. Sivil toplum örgütleriyle bağlantısı olduğunu söyledi. 'Görev alır mısın' dedi. Katılama-yacağımı söyledim. Emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile de 2005 yılında Fenerbahçe Orduevi'nde görüştük. Bana en ayrıntılısını da Hüseyin Kıvrıkoğlu anlattı. En üst örgütlenmenin 'Encümen-i Danış' olduğunu, toplandıklarını söyledi. Encümen-i Danış içerisinde büyükelçiler, komutanlar ve devletin üst kademesindeki insanların bulunduğunu, görevi sırasında da böyle toplantılar yapıldığını söyledi' diye konuştu./yeni şafak