Valiliğin çeşmelerden içme suyu tüketimini yasaklamasına rağmen çeşmelerden kana kana su içen köylüler, yıllardan beri içtikleri suyun arsenikli diye içirilmek istenmediğini ve bunun altında bir oyun olduğunu ileri sürerek “İnanmıyoruz” diyerek çeşmelerden su içmeye devam ettiler.
Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı 9 köyün içme suyunda arsenik tespit edilmesinin ardından Aydın Valiliğinin suları içmemeleri konusunda uyardığı köylüler günlük yaşantılarına devam ediyor. Sularında arsenik rastlanan fakat oranı henüz tespit edilmeyen Koçarlı’nın Sobuca Köyü’nde vatandaşlar bu durumdan son derece rahatsız. Cilt kanseri, sinir sisteminde duyu bozukluğu, refleks kaybı ve depresyon, dolaşım sisteminde kansızlık, kalp yetmezliği, kan kanseri ve lenf sistemi kanseri, karaciğer üzerinde siroz ve karaciğer tümörleri, anneden bebeğe geçerek doğuştan sakatlıklar, gelişmemiş bebek doğumları, akciğer kanseri, böbrek yetmezliği ve üremi, akıl hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olduğu belirtilen sudaki arseniği hiç takmayan köylüler sularında yüksek oranda arsenik olduğuna inanmadıklarını söylediler.
Köylülerin içme suyu ihtiyacı için Aydın İl Özel İdaresi tarafından köye gönderilen tankere hiçbir köylü dönüp bakmazken, herkes içme suyu ve kullanım suyu ihtiyacını arsenikli olduğu belirtilen çeşme sularından gideriyor.


“USULEN KÖYLÜYÜ UYARDILAR KENDİLERİ İÇMEYE DEVAM ETTİLER”
Cami hopörlerinden yaptırdığı anonslarla köylerinin içme ve kullanma sularında arseniğe rastlandığını ve bunun için suyun kullanılmaması gerektiğini duyuran Köy Muhtarı Metin Uysal, yasal olarak köylüyü uyarmak zorunda olduklarını fakat sularında sağlıklarını tehdit edici bir madde olduğunu inanmadıklarını belirtti. Yıllardır aynı suyu içtiklerini ve bugüne kadar hiçbir şey olmadıklarını dile getiren Muhtar Uysal, uyarılara rağmen köylünün ve kendisinin çeşme suyu kullanmaya devam edeceğini söyledi. Tankerlerin doldurulduğunu ancak kimsenin tankerdeki suyu kullanmadığını kaydeden Muhtar Metin Uysal, “Ben köyümde suların içilmesi sakıncalı diye anons yaptım, yaptırdım. Fakat köylülerimiz ‘bugüne kadar ölmediysek bundan sonrada ölmeyiz’ diyerek suları kullanmaya devam ediyor. Ben de içiyorum. Siz içseniz siz de içmeye devam edersiniz” dedi.


“KÖYLÜLER İNANMIYOR”
Köy kahvesinde oturup çeşme suyundan yapılan çayını yudumlayan köylülerden Fahri Yakup Özkan isimli vatandaş, arsenikli su iddiasına karşılık, “Bizim suyumuzda hiçbir şey yok. Şeker gibi suyumuz var. Milletin çıkarmasıdır bu. Biz suyumuzdan devamlı içiyoruz” derken, aynı masada oturup çeşme suyunu içen Şemsettin Temiz, “Çeşmeden doldurduğumuz ve normal olarak her zaman içtiğimiz suya içtim ben gayet de güzel. Bugüne kadar bir şey çıkmadı da niye bugün çıkıyor. Bundaki amaç ne” diyerek tepki gösterdi.
Köy Bekçisi Sedat Ekin ise 58 yaşında olduğunu bugüne kadar ne sarılık nede guatr rahatsızlığından hastaneye bile gitmediğini dile getirerek, arsenikli olduğu ileri sürülen suları içmeye devam edeceklerini belirtti.
Bazı köylüler sularının tekrar analiz edilmesini isterken, bazıları ise sağlıklarının çok iyi olduğunu ve köy çeşmelerini mühürleseler dahi boruyu kırıp her zaman içtikleri suyu içeceklerini beyan ettiler.
Şakir Menteş isimli köyün genci ise, jandarmanın, sağlık görevlilerinin dahi köylerinden su doldurup götürdüğünü kendilerinin de sularını tüketmeyi sürdüreceklerini söyledi.