Mükemmel beslenmek mümkün olmasa da bazı noktalarda beslenme sisteminize dikkat etmek önem taşıyor. Özellikle atıştırmalıklar konusunda doğru seçimler yapmak, kalp sağlığınızı düşündüğünüzden çok daha fazla koruyarak erken ölüm riskini ortadan kaldırabilir.

Kalp sağlığıyla ilişkili olarak Uzman Kardiyolog Harmony Reynolds, TikTok’ta Everyday Health için çektiği bir videoyla asla yemediği besinleri paylaştı. Paylaşım kısa sürede büyük ilgi gördü.

"KESKİN DİYET LİSTESİ ZOR"

Reynolds, her ne kadar keskin bir diyet tavsiyesi vermenin zor olduğunu, bunun sebebinin ise; beslenme araştırmalarında her zaman "en net" cevaplara ulaşmamaları olduğunu belirtti.

Fakat günümüzde elde edilen veriler, birçok kanıt sunarak kalp sağlığı ve beslenme arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor.

Reynolds, mevcut kanıtlara dayanarak, belirli yiyeceklerden kaçınmayı tercih ettiğini ve ölçülü olarak daha az sağlıklı yiyeceklerin çok nadiren de olsa tadını çıkardığını da belirtti.

MARGARİN VE HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞINA DİKKAT!

Reynolds, gözlemsel çalışmaların , margarin ve bitkisel yağları tüketmenin daha yüksek kardiyovasküler temelli ölüm ile ilişkili olduğunu öne sürdüğünü, ancak kolesterol gibi risk faktörlerini artırmadıkları için bunun nedeninin net olmadığını söyledi. 

Hindistan cevizi yağı da endişe verici çünkü doymuş yağlardan oluşuyor ve kalp sağlığı riskleriyle bağlantılı.

CİPSLERİ BİR KENARA BIRAKIN

Reynolds, patates cipsini ağzına bile sürmediğini, hatta evde bulundurmadığını özellikle vurguladı. Bunun sebebi ise; paketi bir kere açtığınızda ölçülü olarak yeme ihtimalinin oldukça düşük olması.

KALBİ YORAN DİĞER BESİNLER

Fast-food:

Özellikle gençler tarafından tercih edilen kızarmış patates, kızarmış tavuk, cheesburger, pizza grubu gıdalar yüksek oranda tuz ve yağ içerir. Bu gıdalar şişmanlık, damar sertliği ve şeker hastalığı gelişimine yol açan etkenlerin başında gelmektedir. Kızartmalarda gün boyu aynı yağın kullanılması yağın okside olmasına ve trans yağa dönüşmesine neden olacaktır.

Et ürünleri:

Özellikle işlenmiş et ürünlerinden uzak durmak gerekir. Sosis, sucuk, jambon gibi işlenmiş et ürünlerinde de yüksek oranda tuz, doymuş yağlar ve nitrit mevcuttur. Hazır et bolyon ve et suyu da sağlıksız tercihler olacaktır. Yüksek kolesterol ihtiva eden sakatatlar yerine az yağlı etler tercih edilmelidir. Et tüketiminde günlük tüketim miktarına dikkat etmek gerekir. 100 gram et günlük hayvansal protein ihtiyacını karşılamaya yetecektir.

Süt ürünleri:

Doymuş yağların en çok alındığı besin peynirdir. Özellikle krem peynir tüketimin de dikkatli olmakta fayda vardır. Yoğurt özellikle içerdiği probiyotikler nedeniyle oldukça faydalıdır. Ancak meyveli ve aromalı yoğurtlar, kremalar, milkshake gibi hazır sütlü içeceklerde ek şeker mevcuttur.