Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı esnek çalışma modeli, milyonlarca çalışanı etkileyecek. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, haftalık ve aylık çalışma saatleri değişmezken, tatil gün sayısı artacak.
Düşen nüfus ve artan emeklilik oranları, iş hayatının akışını koruma adına yeni düzenlemelerin gerekliliğini ortaya koyuyor. Koronavirüs pandemisiyle birlikte hayatımıza giren hibrit çalışma ve uzaktan çalışma modelleri, bu değişimin ilk adımları olmuştu. Şimdi ise bu modeller bir adım öteye taşınarak, çalışanların belirli günlerde iş yerinde, belirli günlerde ise uzaktan çalışarak çalışma saatlerini tamamlamaları sağlanacak.
Kamuda İlk Adım Atıldı, Özel Sektör de Hazırlanıyor
Kamu çalışanları için esnek çalışma modelini mümkün kılan mevzuat değişikliği yürürlüğe girdi. Özel sektöre yönelik teşvikler ise bu süreci hızlandıracak. Yeni düzenlemenin temel ilkesi, çalışanın mesaide olduğu günlerde çalışma saatinin biraz uzaması, ancak haftalık ve aylık toplam çalışma süresinin aynı kalması. Buna karşılık, haftalık ve aylık izin günleri artacak.
Haftada 4 Gün Çalışmak Yeterli Olacak
Mevcut durumda haftada 5 gün çalışan bir kişi, yeni düzenlemede günlük çalışma saatini bir saat artırarak 4 gün çalışacak ve 3 gün izin yapabilecek. Benzer şekilde, haftada 1 gün izin yapan bir kişi de artık 2 gün izin hakkına sahip olacak.
Hangi Sektörler Etkilenecek?
Yeni çalışma düzeninin hemen her meslekte uygulanması mümkün olsa da, özellikle bilişim, finans, eğitim, danışmanlık ve hizmet sektörlerinin bu konuda daha hızlı адаpte olacağı öngörülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu sektörlere ilişkin olarak "Özellikle bilişim, finans, eğitim, danışmanlık ve hizmet sektöründe hibrit ve uzaktan çalışma modellerinin yerleşmesi amacıyla yasal çerçeveyi hazırlayacağız" ifadelerini kullandı.
Yasal Düzenlemeler Yolda
Bakan Işıkhan, yeni düzenleme için bazı yasal düzenlemelerin yapılacağını belirterek, "Uzaktan çalışmanın işçi hakları üzerindeki etkilerini göz önüne alarak sosyal güvenlik ve çalışma süreleri ile ilgili düzenlemeler gerçekleştirilecek. Dijitalleşmeye uyumlu çalışma şekillerinin desteklenmesi, bu çerçevede serbest ve proje bazlı çalışma modellerine yönelik teşviklerimizi daha da artıracağız" dedi. Ayrıca, platform ekonomisinde çalışanların haklarının güvence altına alınması ve iş yaşam dengesinin güçlendirilmesi için de çalışmaların devam ettiğini vurguladı.