Hayatımızı kolaylaştıran en büyük araçların arasında çamaşır makinesi yer alıyor.

Öyle ki elle yapılacak ve saatlerce sürecek zahmetli işlemleri dakikalar içerisinde eksiksiz olarak yerine getiren makineler, insanların hem zamanını hem de enerjisini korumasını sağlıyor.

Türkiye'de yaygın olarak kullanılan 35 ve 40 derecelik sıcaklıklar, çoğu zaman mevsim ve yıkanacak giysinin durumu ile leke yapısına göre değişiklik gösterebiliyor. Daha düşük sıcaklıklar enerji verimliliği sağlıyor olsa da, inatçı lekeler için beklenen performansı gösteremeyebiliyor.

Üniversiteyi birincilikle bitirdi, ilk girdiği sınavda memur oldu Üniversiteyi birincilikle bitirdi, ilk girdiği sınavda memur oldu

40derece2.jpgZORUNDA KALMADIKÇA 40 DERECEYİ KULLANMAYIN

Buna karşın çamaşırları 40 derecede yıkamaktan kaçınmak zorunda olduğumuzu belirten uzmanlar, söz konusu sıcaklık artışının karbon ayak izi konusunda önemli etkilerinin olduğunu vurguladı.

Günlük hayatta kullandığımız birçok çamaşır, 30 derecelik sıcaklıklarda hatta soğuk su ile bile yıkanabilecek durumda. Sıcak su üretmek için çalışan mekanizmalar, genellikle atmosfere sera gazı salınmasına neden olurken, fosil yakıtlardan elde edilen enerji miktarını da yukarı çekiyor. Daha düşük sıcaklıkları seçmek, çevresel ayak izinizi en aza indirmeye yönelik küçük ama önemli bir adımdır.

DÜŞÜK SICAKLIKLAR ÇOK DAHA EKONOMİK

Çevresel hassasiyetlerin yanı sıra, 40 derecelik sıcaklıklarda yıkama yapmak birçok insan için pahalı olabilir. Suyu ısıtmak için ihtiyaç duyulan enerji, elektrik faturalarını yüklü hale getirmekte. Daha düşük sıcaklıklar kullanılarak harcanan enerji miktarı düşürülebilir ve bu durum faturalarda önemli bir azalmayı beraberinde getirir.

40derece1.jpgLaboratuar ortamında hazırlanan modern deterjanlar, soğuk ile tepkimeye girmeye uygun şekilde üretiliyor. Modern deterjanlar daha soğuk suda bile etkili olacak şekilde tasarlandığından bütçe uğruna temizlikten ödün vermenize gerek kalmaz.

KIYAFETLERİNİZİN HASAR ALMASINA ENGEL OLUN

Ayrıca kıyafetleri 40°C'de yıkamak, kıyafetlerinizin zamanla yıpranmasına ve yıpranmasına neden olabilir. Yüksek sıcaklıklar kumaşların çekmesine, solmasına ve elastikiyetini kaybetmesine neden olabilir. Yün veya ipek gibi hassas ürünler özellikle sıcak sudan zarar görmeye karşı hassastır. Daha düşük sıcaklıkları tercih ederek kıyafetlerinizin renklerini ve dokularını koruyarak ömrünü uzatırsınız. Bu sadece gardırobunuza fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kıyafet değiştirme sıklığını da azaltarak daha sürdürülebilir ve ekonomik bir yaklaşıma katkıda bulunur.

Tüm bu faktörlerin yanında, çamaşırları düzenli olarak 40°C'de yıkamak, kıyafetlerimizin markası ve kalitesi ne olursa olsun onların kullanım ömrünü aşağıya çekmekte. Yüksek sıcaklıklar kumaşların çekmesine, solmasına ve elastikiyetini kaybetmesine neden olabilir. Yün veya ipek gibi hassas ürünler özellikle sıcak sudan zarar görmeye karşı hassastır. Daha düşük sıcaklıkları tercih ederek kıyafetlerinizin renklerini ve dokularını koruyarak ömrünü uzatırsınız. Bu sadece gardırobunuza fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kıyafet değiştirme sıklığını da azaltarak daha sürdürülebilir ve ekonomik bir yaklaşıma katkıda bulunur.