Her geçen gün gelişen teknoloji, kişilerin ihtiyaçlarının da değişmesine yol açtı. Cep telefonları hayatımıza ilk girdiği dönemlerde, her yerden ulaşılabilir olma imkanı sunarken artık akıllı cep telefonları yer ve zaman kavramı olmaksızın internet servisleri ile dünyaya bağlanmayı mümkün hale getirdi. 

Cep telefonların 7'den 70'e herkesin hayatının bir parçası haline geldi. Cep telefonu firmaları değişen tekolojik gelişmeleri yeni modeller ile tüketicilere sunarken, artan fiyatlar ise dikkat çekiyor. Tekonolojiden uzak kalmak istemeyen, ancak cep telefonu için yüksek miktar harcamak istemeyenler, internetten indimleri takip ediyor. Kampanyalı ürünleri almayı tercih edenler ise; zaman zaman dolandırıcıların hedefinde oluyor. 

SOSYAL MEDYAYI TERİH EDİYORLAR

Barış Karaca da yeni bir cep telefonu almak isterken dolandırılanlar aradında. Telefon ihtiyacı olduğunu yakın çevresiyle paylaşan Karacak bir yandan da internetten ucuz ürün kovalamaya başladı. Bütçesine uygun bir telefon bulamayan Barış Karaca, akrabalarından birinin vasıtası ile yine akrabası olan başka bir kişi ile sosyal medya üzerinden iletişime geçti. Son model bir teledonun fiyatını sorduğunda kendisine piyasa fiyatının çok altında bir rakam söylendiğini aktaran Karaca süreci söyle anlatıyor;

IBAN O KİŞİYE AİT ÇIKMADI

"14 bin TL olduğunu söyledi. Fiyatı bana da uygun geldiği için irtibata geçtik. Pazarlığında pek güvenemediğim için bu sefer de abisi, teyze çocuklarını arayarak böyle bir durum olduğunu söyledim. Güvenip alabileceğimi söylediler. Ondan yola çıkarak T.Ç. ile pazarlığımızı yaptık. F.Ç. adlı kişinin IBAN'ını attı. Ama F.Ç.’ye ait olmadığı çıkınca bu sefer M.Ç., yani ablasının IBAN numarasını attı. 14 bin TL'yi hesabına gönderdim. ‘Akrabayız’ diye bir sıkıntı olmayacağını ve ‘sizi mahcup etmeyiz’ denildiğini söyledi. Telefon İstanbul Arnavutköy'den kargoyla çıkış yaptı. 3 gün sonra elime ulaştı. Ben de telefondan pek anlamadığım için telefoncuya götürdüm. Telefoncu bu ürünün replika olduğunu, yani içi Android dışı iOS olduğunu söylediler. T.Ç. bana ‘abi ben size replika olduğunu söylediğimi biliyordum’ diye ifadeler kullandı ve yalanlıyordu. Bunun üzerine F.Ç.'nin numarasını isteyerek paramın iadesini istedim. ‘İademiz yok’ dediler. Bu sefer ikisini konferans görüşmeye alınca da F.Ç. telefonu gönderen kişi T.Ç.’nin sizi kandırdığını söyledi. Yani dolandırdığını söyledi. ‘Ben replika ürün satıyorum ama T.Ç. size böyle bir şey olduğunu söylemedi’ dedi. F.Ç.’nin ailesiyle görüştüm. Bunun üzerine bir hafta süre vardı. Bir hafta süreyle beni beklettiler. Bu sefer rahat bir şekilde gidip soruşturma açabilirsiniz denildi”

“YAŞIM REŞİT DEĞİL BEN CEZA ALMAM”

Pazarlığı yaptığı kişinin reşit olmadığını ve bundan dolayı çok rahat olduğunu dile getiren Karaca, “Bunun için savcılığa başvuruda bulundum. Savcılıktan da bize takipsizlik kararı geldi. Dava açmaktan serbest bırakılabilir yazılmış. Yine ben gerekli yerlere şikayette bulunacağım. Davamı açacağım” diye konuştu.

“AKRABA KURBANI OLDUM”

Maddi ve manevi mağduriyetinin olduğunu dile getiren Karaca, “Akrabalarıma güvenmeseydim bir ürünü görmeden almazdım. Telefonun orijinal olup olmadığını sordum onlara. ‘Abi sıkıntı yok, telefonumuz orijinal ve bir sıkıntı yok’ dediler. Telefon elimize gelince replika geldi. Ben de telefon hakkında bilgi istedim. Dedim hani Irak malı mı, nerenin malı bu? diye sorunca da o da ‘bende kalsın’ dedi” şeklinde konuştu.

“BİR ÜRÜNÜ GÖRMEDEN ALMAYIN”

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Karaca, “Telefonu ya da bir ürünü görmeden almamalarını tavsiye ediyorum. Güvenli sitelerden alışveriş yapsınlar. Sosyal medya hesabından milleti dolandırıyorlar. O tür yerlerden telefon almasınlar diyorum. Avukatla görüştüm, dilekçe hazırlayıp tekrardan davamızı açacağız” dedi.