Binalar yapım aşamasında kullanılan inşaat iskeleleri, bina yapımı sırasında bakım, onarım ya da restorasyon gibi ince işlerde kullanılan destekleyici yapıya verilen addır.

İnşaat İskelesi Nedir?

İnşaat yapımında kaba işler bittikten sonra ince dokunuşları yapmak için kurulan iskele blokları, birbirine geçmeli yapıda üretilir. Her bir iskele demiri, üzerinde bulunan aparatlar sayesinde bir başka demire kolaylıkla bağlanabilir. Genellikle inşaatların dış cephelerine kurulan inşaat iskeleleri ile dış cephe yalıtımı, boya, restorasyon gibi işler yapılmaktadır. İnşaatların iç mekanlarında kullanılan kalıp iskele ise, bildiğimiz iskeleden biraz daha farklıdır. Yapının projesine uygun şekilde kurulum yapılan bu platformlar ile inşaatların kolon, kiriş yahut döşemelerinin altında destekleyici olarak kullanılırlar.

Yeni Nesil Geri Dönüştürülebilir Toptan Çantalar Piyasada İlgi Görüyor Yeni Nesil Geri Dönüştürülebilir Toptan Çantalar Piyasada İlgi Görüyor

İnşaat İskelesi Çeşitleri Nelerdir?

İnşaat iskelesi, kullanılacakları yapı türlerine göre çeşitlilik göstermektedir.  Farklı farklı özelliklerde bulunan iskele çeşitleri arasında en başta gelen lerden birisi H tipi iskele dir. Basit ama etkili yapısı sayesinde kolay şekilde kurulum sağlanabilen bu iskeleler genellikle dış cephelerde çalışılırken kullanılır. Ana yapısı çerçeve biçiminde olan H tipi iskeleler de çapraz ve yatay yardımcılarla kurulacak bağlantı ise pimli kilitler sayesinde oluşmaktadır. Kamalı flanşlı tip iskele de inşaat sektöründe oldukça tercih edilmektedir. H tipi iskele den farklı olarak bağlantı noktasında bulunan kamalı flanşlar ile elemanların birbirine bağlantısı sağlanır. Sağlamlık ve pratik kurulum avantajı ile öne çıkmaktadır. Tekerlekli iskele sistemi de aynı şeklinde en bilinen iskele sistemlerindendir. Tekerlekli yapısı sayesinde istenilen noktaya götürülebilen bu iskelelerin aynı zaman da istenilen yüksekliğe çıkıp inebilmesi, inşaatın farklı alanlarında bu iskelenin kullanımını gerektirmektedir.                                                  

İnşaatlarda Neden İskele Kullanılır?  

İnşaatlarda yüksek yerlere erişim kolaylığı sağlayan iskeleler, yapılması gereken işlerin güvenli bir şekilde hallolmasını sağlamaktadır. Yapı bakım ve onarımlarında oldukça sık kullanılan inşaat iskeleleri, kolay kurulum ve sağlamlıkları ile ön plana çıkmaktadır. Kullanım açısından oldukça işlevsel olan iskeleler, çalışanlara kolaylık ve güvenilirlik gibi özellikler sunmaktadır. Birbirlerine geçmeli yapıları ile gerekli olan uzunlukta yükseltilebilen iskeleler, inşaat alanında özellikle dış cephelerde oldukça sık kullanılmaktadır.  İnşaat alanlarında yüksek noktalara kolaylıkla erişim sağlayan iskeleler, yükseklerde güvenli çalışma alanı oluşturur. İnşaat iskelesi fiyatları bakımından da, kısa vadede sizi çok ciddi manada maddi yükten kurtaracaktır.

Kullanım yerleri nerelerdir?

İnşaat iskeleleri, özellikle dış cephe işlemlerinde aktif şekilde kullanılmaktadır. Yükseklik sorununun olduğu yerlerde çalışma kolaylığı sağlayan iskeleler, bu noktalarda fazlasıyla iş görmektedir. Demonte şeklinde saklanabilen iskeleler ihtiyaç olan noktalarda kolay şekilde kurulabilmektedir. Genellikle dış cephelerde kullanımı görülen inşaat iskeleleri yapı inşası sırasında, montaj işlemlerinde, iç mekânda, bakım ve onarım gibi alanlarda kullanılmaktadır. Çalışmak için yeterli yer bulunmayan alanlarda genişlik sorununu çözen iskeleler, ihtiyaç duyulan yüksekliğe göre yükseltilip alçaltılabilir. Bununla birlikte, sabit olan iskele modellerinin yanında mobil iskele de yapı içlerinde oldukça sık kullanılmaktadır. İstenilen yere götürülebilen bu iskele modeli, iç mekanlarda bakım, boya ve restorasyon gibi ince işlerde tercih edilir.  

 

İskele elemanları nelerdir?

Demonte şekilde saklanan ve ihtiyaç halinde kolaylıkla kurulum sağlanan iskeleler, farklı işlevlerde elemanlardan oluşmaktadır. Her bir eleman arasında bağlantı kurularak iskele bir araya getirilmektedir. İskelenin zeminde batmasını ve kaymasını engellemek için en alta bir tahta konularak üzerine ayar mili yerleştirir. Tahtanın üzerine konulan ayar mili, iskelenin terazi de olmasını sağlayacaktır. Bu mil üzerine konulan alüminyum başlangıç ayağı ile parçalar yerlerine konmaya başlanır ve iskele bu parçaların üzerinde yükselir. Başlangıç ayağının görevi, çapraz eleman bağlantısını kurmak ve iskelenin sallanmasını önlemektir. Bu işlemlerden sonra sağlam demir malzemeden üretilen dikmeler, bağlantı elemanları, payandalar, platformlar ve iç merdivenlerden oluşan ekipman parçalarıyla birlikte kurulum gerçekleşir.

İskele kurulum elemanı ne iş yapar?

İskele kurulum elemanları, yapıların dış cephelerinde kullanılmak üzere kurulan inşaat iskelelerinin kurulum ve kontrollerini yapan kişilerdir. Bu kişiler tekniker ve mühendis ile irtibat halinde, saha içerisinde iskelenin kurulacağı alanı belirleyip gerekli zemin çalışmalarını yaparak iskelenin kurulumunu sağlar. Kurulum elemanı, iş başlamadan önce saha da gerekli güvenlik tedbirleri açısından inceleme yapar ve onay vermesi durumunda kuruluma başlanır. İskele kurulum elemanı, yapılan sözleşme, yönetmelik ve projeye bağlı şekilde, işverenin isteklerine ve şartlarına uygun olarak kurulumu gerçekleştirir. İş bitiminde de aynı şartlara ve güvenlik tedbirlerine uyarak sökme işlemini gerçekleştirir. Ayrıca uzun süreli kullanımlar olacaksa eleman, iskelenin bakımlarını da periyodik olarak yapar.

İskele ne kadar yük taşır?

Yapı dış cephelerinde kullanılan iskeleler, üzerinde çalışma kolaylığı sağladığı gibi malzeme taşımada da oldukça işlevseldir. Üzerinde çalışan işçilerin ihtiyaç duyduğu malzemeleri yanlarına alabilecekleri kadar sağlamlık sunan iskeleler, birkaç ton ağırlığı üzerinde taşıyabilir. Ancak yine de inşaat iskelelerinin taşıma kapasiteleri hakkında genel bir kilogram vermek zor olmaktadır. Bunun ana nedeni, iskele tasarımı, iskele malzemesi, zemin, destek, iskele uzunluğu, ağırlık dağılımı gibi farklı faktörlerdir. Bu ve bunun gibi faktörler iskelenin yük taşıma kapasitesinde değişikliğe sebep olmaktadır. İskeleler kullanıcıya her ne kadar tonlarca yük taşıma olanağı sunsa da güvenlik açısından iskeleleri dengeli şekilde kullanmak önemlidir.

İskele kontrolleri hangi aralıklarla yapılır?

İnşaat sahalarında aktif olarak kullanılan iskelelerin iş güvenliği açısından periyodik olarak kontrol ve bakımlarının yapılması gerekmektedir. Protokoller imzalanırken bakım periyotları üzerinde farklı bir mutabakat yapılmamış ise yasalarca belirlenen azami kontrol periyodu 6 aydır. Bu periyodik bakımlarda zeminin son durumu, yatay ve dikey elemanların sabitliği, bağlantıların sıkılığı, platformların konumu ve yıpranması gibi noktalara bakılır. Bununla birlikte periyot aralıkları 6 ay olmak zorunda da değildir. Gerek görülmesi halinde bakım kontrol yaptırılacağı gibi şiddetli rüzgâr, yağmur gibi dış etkenler sonrasında da güvenlik tedbirleri çerçevesinde kontrol yaptırılabilir. Bu nokta, iş sağlığı ve güvenliği için oldukça mühimdir. Fazla yıpranmayan ve düzenli çalışılmayan iskelelerde kontrol aralığı bir yıl da olabilir ancak bu durum, önerilen bir durum değildir.