Bu yıl  41.’si kutlanacak olan Turizm Haftası'nın geniş bir kitleye  ulaşabilmesi, yerli yabancı ziyaretçilerin kültürel değerlere  yönelik ilgisinin geliştirilmesi,  bilgisinin artırılması, kültürümüzün tanıtımının sağlanması amacıyla  etkinlikler  yapılacak.

Her yıl olduğu   gibi  15-22 Nisan  tarihleri arasında “Turizm Haftası” kutlanacaktır, ülkemizde  olağanüstü hal devam etmektedir. Gündem  yoğunluklarından  özellikle “Referandum” gündeminden dolayı can çekişen çoğu  sektörlerden en kötü durumda olan turizm bir türlü  konuşulamıyor.

Her şey bitti de  turizm mi kaldı diyenlere birkaç pencere açmak istiyorum. Yılların turizmcisi olarak karamsar değilim ama turizm dünyada olduğu gibi ülkemizde de "Bacasız Sanayi" diye tabir edilir. Bunun sebebi de  turizmden sadece oteller, acenteler, rehberler, yerli ve yabancı turistler değil tüm sektörler faydalanmaktadır. Zincirleme reaksiyon şeklinde otobüs işletmelerinden, araba  kiralayan şirketlerden, kasabından, manavına, bakkalından, marketine kadar aklınıza gelebilecek her türlü girişimci etkilenmektedir.

turizm-haftasi.jpg

Turizmin diğer bir önemli faydası da istihdam sağlanmasıdır. Türkiye geneli  olarak otellerden, acentelere, ulaştırma şirketlerinden, rehberlere kadar binlerce kişi bu sektörde çalışmaktadır. İş kurdaki işsizlik patlaması bu sebepledir. Bir de bu işsizler ordusunun ailelerini de eklersek durumun vahameti daha net anlaşılmaktadır. Şu anda turizm sanayisi resmi rakamlara göre %30’lara düşmüştür. Reel piyasayı siz düşünün. Yetkili kişiler INCOMING TURİZM RAPORU/ŞUBAT 2017 Turist Sayısında %8.12 oranında düşüş,

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan elde edilen verilere  göre, 2017 yılının Ocak- Şubat döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı döneminde % 8-12 oranında azalarak 2 milyon 215 bin 307 seviyesine geriledi. 2017 yılının Şubat ayına bakıldığında ise ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2016 yılının aynı dönemine göre %6-51 oranında düşüş göstererek 1 milyon 159 bin  833 seviyesine geriledi.

Kısacası 2017 yılının Ocak-Şubat  döneminde Türkiye'ye en çok ziyaretçi gönderen ilk 15 ülkenin 6’sında artış 9'unda düşüş kaydedildi. Fazla  detaya girmeden konumuza dönecek olursak turizmin en önemlisi albenisi huzurdur. Terör olayları ve yurtdışındaki sorunlar hep birlikte bu sonucu hazırlamıştır. Bunların bir an evvel giderilmesi akılcı iş bilen idarecilerimizin süratle bu konuları ele alıp bu sene ne kurtarabilirsek projelerle kısa vadeli planlar hazırlayıp süratle işleme koymalı aynı zamanda 5’er 10’ar  yıllık uzun  vadeli  turizm  politikaları üretmelidirler. Yoksa gidişat hakikatten çok kötüdür.

Tüm bu sorunlara rağmen özellikle kamuda İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin 50’den fazlasının turizmden anlamayan kişilerce vekaleten yürütüldüğü bilinmektedir. Bu illerden biri de ilimiz Aydın.

Kuşadası, Didim, Güzelçamlı, Magnesia, Alinda, Alabanda, Tralles, Nysia ve Aphrodisias gibi dünya değerlerinde turizm değerleri olan Aydın’ın “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü” halen vekâleten yürütülmektedir.

Temmuz ayı geldiğinde 1 yıl olacaktır. Durum  ortada.

Turizmdeki  sıkıntıların acil çözümü için ivedilikle ilimiz turizmini sektörü ve kamu işleyişini bilen deneyimli bir idarecinin atanması elzemdir. Sayın Aydın Milletvekillerine ve Kültür Turizm Bakanlığımıza bu bir imdat çağrısıdır.

Şu an da  sektör işletmelerinin çoğunun küçülmeye gittiği için icra ve iflas davaları ile boğuşmakta olduğu herkesin malumudur. Buna ayrıca ilimizde kaçak olarak faaliyetlerini sürdüren kişi ve kuruluşlara denetim eksikliğinden dolayı faaliyet imkânının verilmesi de ayrıca can çekişen sektörü baltalamaktadır. Sorunların çözüldüğü turizmin parlak günlerine döndüğü ve turizmde çalışan vatandaşlarımızın tekrar işlerine kavuşması, geçen yılları aratmayacak güzel turizm haftaları yapılmasını canı gönülden istiyorum ve yazımı şöyle  bitirmek  istiyorum. Gezmek, öğrenmek, dinlenmek, yaşama katlanmak ve dünyayı içimize sığdırmaktır.

Gezmek, yalnız kalmak  ve kendini bulmaktır. Gezmek başlaması kolay ama bitirmesi zor bir aşktır. Bu sebeplerden dolayı bu sektörümüze sahip çıkalım.

Herkes şapkasını önüne koysun ve düşünsün buradan hep birlikte ne kadar daha ekmek yiyebiliriz ne kadar daha ekmek yedirebiliriz.

 

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA