Hep merak edilen ve tartışılan kilo verme sürecini bu sefer de hücresel boyutta inceleyelim. Kilo verme - enerji yakımı ile ilgili olduğu için biz de hücrede enerji üreten organeli inceleyeceğiz. Özellikle kas dokumuzda çok sayıda olan mitokondri ne kadar çok olursa o kadar fazla enerji harcarız. Böylece kilo verme sürecimiz hızlanır ve yaşlanmayı da geciktirme etkisi ile de daha genç ve dinç bir görünüm kazanırız.

Sadece kilo vermede değil ayrıca gün içinde kendinizi hep yorgun ve halsiz hissediyorsanız da dikkat edelim, sebebi mitokondrilerin azlığı-iyi beslenmemeleri olabilir. Kendi minik işlevi büyük bu organele ne kadar iyi bakarsak biz de o kadar sağlıklı oluruz. Peki mitokondri sağlığı için başlıca nelere dikkat etmeliyiz??

1) SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENMEK:Böylece hücredeki serbest radikallerin azalması mitokondrinin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.

2) DÜZENLİ SPOR:kasların içindeki mitokondri sayılarını arttıracaktır.

-Başlangıçta her gün 30-40 dakika tempolu yürümek ve haftada 2-3 defa direnç egzersizi yapmak yeterli olacaktır. Kas kaybını önlemek ve kas kazanmak mitokondrileri arttırmanın en etkili yoludur. Mitokondrilerle en zengin doku unutmayalım ki kas deposudur.

3) ÖZEL GIDALAR:Bazı vitamin ve mineraller mitokondrinin sağlığını artırmaktadır.

- Omega 3 mitokondri sağlığı için en gereklilerinden. En önemli omega-3 yağları; balık ve balık yağında bulunan, EPA ve DHA yağları ile bitkisel keten, kenevir, chia yağı ve tereyağında bulunan ALA yağlarıdır. Bu sebebeple diyette bu besinlere yer vermeyi unutmayalım!

-Çok renkli sebze ve meyveler tüketmek, kırmızı-sarı-turunu-yeşil-mor!!!Fito besin öğeleri ne kadar yüksek olursa mitokondriler o kadar aktif olacaktır, özellikle kükürtten zengin lahana- karnabahar tüketimi de işe yarayanlar arasındadır.

- Yumurta, balık, kırmızı ve beyaz etler, peynir, soya proteini, baklagilve çerezlik tohum gıdalarda bulunmakta olan Lösin aminoasidi de mitokondri sayısını ve hücrelerin oksijen kullanımı artırmaktadır. Böylece gün içinde vücudunuz öncesine göre daha çok enerji harcayacaktır. J

- Üzüm çekirdeği ve meyvesinde bulunan RESVARATROLde mitokondri fonksiyonlarını artıran maddelerdendir. Üzümü çekirdeği ile tüketirsek kesinlikle daha faydalı olacaktır.

-Fazla yağlı beslenmek de mitokondri çalışmasını olumsuz etkilediği için beslenmemizde olması gereken yüzdeden fazla olmayacağına dikkat etmeliyiz.

Not:Aşırı işlenmiş rafine gıdalar, işlenmiş un ve tüm şekerler, tatlandırıcılar, trans yağlar, gluten ve süt ürünleri mitokondri fonksiyonunu olumsuz etkilemektedir. Bu gıdaların azaltılması ve hatta tamamen kaçınılması kilo vermenizi hücresel boyutta olumlu etkileyecek- yaşlanmanızı geciktirecek- daha enerjik olmanızı sağlayacaktır.