Yaz mevsiminde çok tüketilen kavun genellikle çekirdeklerinden ayrılıp servis edilir. Çekirdekler de çöpe atılır. Ancak yemek sonrası şişkinliği ve gaz problemini ortadan kaldırdığını hiç duydunuz mu?
Bileşenleri sağlık için faydalı olan kavunun çekirdeği de çok etkili. Yemekten sonra tüketimi tavsiye edilir. Şişkinliği azaltan bu çekirdeğin etkilerine birlikte bakalım.
Kavun çekirdeği protein ve lif içerir. Bu haliyle vücudun kas yapısını destekler. Sabah kahvaltıda kavun çekirdeği tüketimi gün boyu enerji verir.
Kalp sağlığını desteklerin omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini de içeriğinde barındıran kavun çekirdeği, kolestrol seviyesini de dengelemeye yardımcı olur. Kan dolaşımını düzenler.
Düşük glisemik indeksi sayesinde de kan şekeri dengelemesine iyi gelir. Burası önemli çünkü diyabet hastaları kavun yemekte çekincelidir. Ani yükselen ve ani düşen kan şekerini dengeye sokar.
Biliriz ki kavun sindirim sistemi üzerinde etkilidir. Enzimleri ve lifleri bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık sorununa bir gecede çare olabilir.
Mide asidi fazla üretildiğinde yanma ve şişkinlik sorunları baş gösterir. Yemeklerden son midenizde yanma varsa kavun çekirdeği bu asitleri dengelemeye yardım eder.
Bağırsaklardaki gazı atmada kavun çekirdeği kolaylık sağlayabilir. Yemek sonrası gaz sancısı oluştuğunda kavun çekirdeği çiğnenmesi tavsiye edilmiştir.
Yiyeceklerin daha kolay ve hızlı biçimde sindirilmesi de yine kavun çekirdeğinin desteğiyle mümkün hale gelebilir.