Batı Balkan ülkesi Sırbistan’da mayıs ayında yaşanan silahlı saldırılarından sonra başlatılan ruhsatsız silahların gönüllü teslimi uygulaması kapsamında, 108 bin 883 silah ve patlayıcı maddenin güvenlik güçlerine verildiği bildirildi.

Kriminal Daire Başkanlığı yetkililerinden Bojana Otovic Pjanovic, 8 Mayıs-30 Haziran’da gerçekleşen ruhsatsız silahların gönüllü teslim uygulaması çerçevesinde 108 bin 883 silah ve patlayıcı maddenin güvenlik güçlerine teslim edildiğini açıkladı. 

Otovic Pjanovic, “Güvenlik güçlerine teslim edilenlerden 82 bin 398’i silah. Bunların içerisinde ruhsatsız olanların yanı sıra ruhsatlı ve sahibi vefat ettikten sonra evinde bulunan silahlar da var. Bunun yanı sıra 26 bin 485 patlayıcı madde teslim edildi.”

Uygulama kapsamında 4 milyon merminin de teslim edildiğini aktaran Otovic Pjanovic, “Yürütülen uygulamanın sonuçlarından memnunuz.” 

Otovic Pjanovic, ruhsatsız silahların gönüllü teslim uygulamasının dün gece yarısı itibariyle sona erdiğini, bundan sonraki süreçte cezai işlemlerin uygulanacağını söyledi.

ÜLKE SİLAHLI SALDIRILARLA SARSILMIŞTI

Belgrad’daki Vladislav Ribnikar İlkokulu’nda 14 yaşındaki K.K, 3 Mayıs tarihinde güvenlik görevlisi ve öğrencilere silahla ateş açmıştı. Saldırı sonucu 9 çocuk ve bir güvenlik görevlisi yaşamını yitirmiş, 5 çocuk ile bir öğretmen yaralanmıştı.

Başkentteki okul saldırısından iki gün sonra 21 yaşındaki U.B, Mladenovac’ın Dubona köyünde, seyir halindeki araçtan otomatik tüfekle çevreye rastgele ateş açarak 8 kişiyi öldürmüştü.

Sırbistan’da 18 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki silahlı saldırıdan sonra ulusal yas ilan edilmişti.

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, birinci saldırıdan hemen sonra ruhsatsız silah bulunduranları 8 Mayıs tarihinden itibaren silahlarını teslim etmeye çağırmış, “En yakın polis merkezine gidip silahlarınızı teslim edin. Verilen sürenin sonunda polis evlere baskın düzenlemeye başlayacak.”