Yurt genelinde 500 ev hanımını aynı mesajı atarak kandıran 21 kişilik çeteye İzmir merkezli 6 ilde operasyon düzenlendi.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından paylaşılan basın notunda şu ifadelere yer verildi:

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzce TCK 1581/-f Nitelikli Dolandırıcılık suçundan yürütülmekte olan soruşturma kapsamında yapılan çalışmalarda;

Şüpheli şahısların; instagram isimli sosyal medya platformundaki hesaplarda hedef kitle olarak ev hanımı bayanlarına yönelik “Ek iş, evde sabun paketleme işi, vb.” gibi reklamları paylaşarak vatandaşların ilgisini ve alakasını çektiklerini, vatandaşların, işe girmek amacıyla reklamların üzerinde/altında bulunan ve yabancı uyruklu şahıslar adına kayıtlı olan GSM numaralarına mesaj göndererek iletişime geçtiklerinde vatandaşlardan “sigorta ücreti, evde sabun paketleme işi için ön ödeme, kaparo ücreti, vergi ücreti, sipariş ücreti, kargo ücreti vb.” adı altında gönderdikleri IBAN numarasına cuzzi miktarda (350,475,550TL) para gönderilmesi istenildiği, müştekilerin şüphelilerin belirttiği banka hesaplarına parayı gönderdikten sonra şüpheliler tarafından whatsaap üzerinden yine “sigorta ücreti, fatura ücreti, vergi ücreti ve dosya masrafı” adı altında para aldıkları ve bu işlemlerin legal olduğuna inandırmak adına müşteki şahıslara sahte olarak düzenlenmiş üzerinde Adalet Bakanlığının resmi kurum logosu ve sitesine ait ekran resmi ile Hazine ve Maliye Bakanlığının logosunu kullanarak sahte şirket isimlerinin bulunduğu çeşitli belge, vergi levhası ve resim göndererek İlimizde 14 müşteki şahsı 35.000,00 TL, ülkemiz genelinde ise 500 vatandaşı yaklaşık 4.500.000,00 TL (Dörtbuçukmilyon) dolandırıp haksız kazanç sağladıkları tespit edilen 21 şüpheli şahsın; Soruşturma kapsamında, Adana (1), Antalya (3), Hatay (1), Kastamonu (1), Mersin (10) ve Van (5) ilindeki adreslerinde şüpheli şahısların yakalanması, suç veya suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla 29.11.2022 günü eş zamanlı operasyon yapılmıştır. Konu ile ilgili soruşturma devam etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Mağdur A. T. isimli şahsın müşteki olarak alınan ifadesinde özetle;

“İnstagramda marjinalanne isimli hesabın paketleme acentesi olarak evlere iş reklamı verdiğini görmesi üzerine hesabı takibe aldığını, bu hesabın hikayesinde paylaşılan forum.paketlemeacentesi.tr sayfanın bu tarz iş yaptığını görmesi üzerine linki tıkladığında direkt …. GSM numaralı hattın whatsappına yönlendirildiğini, şahıslarla iletişime geçtiğini, kayıt için kendisinden 350 TL talep edildiğini, bu durumu kabul ederek kendisine verilen U. Ç. adına kayıtlı IBAN numaralı hesaba 07.04.2022 günü 350 TL gönderdiğini, gönderdikten sonra dekontla birlikte isim soy isim, adres ve telefon bilgilerini de whatsapptan şahsa gönderdiğini, daha sonra …numaralı whatsapp uygulamasına yönlendirildiğini, bu şahsın işletme şefinin Caner Bey olduğu söylediğini, kargo ücreti olarak bu şahsın kendisinden 475 TL daha istediği, daha sonra bu ücretlerin alacağı ücrete eklenerek tarafına teslim edileceği söylendiği, aynı şekilde belirtilen hesabına 475 TL daha gönderdiğini, şahısların vergi fatura kesim ücreti olarak ayrıca 945 TL daha istenip 90 saniye içerisinde geri ödeneceği söylenmesi üzerine ödediği 350 ve 475 TL’nin geri iadesini istediğinde iade etmeyeceklerini çünkü sistemden kaydının silindiğinde ücret iadesi yapamayacaklarını söylediklerini, şahıslardan vergi levhası istediğinde ise … vergi numaralı vergi levhasını gösteren fotoğrafların tarafına gönderildiğini, gönderdiği ücretlerin iadesinin yapılmaması üzerine dolandırıldığını anladığını, kendisini dolandıran şahıs veyaşahıslardan DAVACI VE ŞİKAYETÇİ OLDUĞUNU” beyan etmiştir.

OLAY-2

A. S. isimli şahsın alınan ifadesinde özetle; “loca.paketlemeacentasi.tr kullanıcı adlı instagram hesabına ait “sabun paketleme işi aylık 2500 TL evden çalışarak para kazanın” şeklinde reklama denk geldiğini, bunun üzerine 11.04.2022 günü saat 23.00 sıralarında loca.paketlemeacentasi.tr kullanıcı adlı hesaba girdiğini, hesabının ekranında bulunan whatsapp iletişime tıklayınca kendisini …. numaralı hatta yönlendirdiğini, 12.04.2022 günü saat 16.32 sıralarında kullanmakta olduğu ….numaralı hattı ile ……numaralı hat ile whatsapp’dan iletişime geçtiğini, telefondaki şahsın kendisinden ilk başta 350 kayıt ücreti istediğini, bu kayıt ücretin iade edileceği söylenerek kendisine verilen IBAN numaralı Qnb Finansbankasına ait Ş. A. adına kayıtlı hesaba 12.04.2022 günü saat 16.51’de 350 TL gönderdiğini, ardından şahıs kendisini …. numaralı hattan kendisini aradığını ve 475 TL kargo ücretinin çıktığını ve bu yine Ş. A. adına kayıtlı hesaba göndermesini istediğini ve yatırılan tutarın iade edileceğini söylediğini, bunun üzerine 12.04.2022 günü saat 17.11’de 475 TL’yi Ş. A. isimli şahsın yukarıda verilen IBAN numarasına gönderdiğini, yine şahsın kendisinden vergi ücreti adı altında 1.350 TL istediğini ve yatırılan tutarın kendisine iade edileceğini söylendiği, bunun üzerine 1.350 TL’yi 12.04.2022 günü saat 20.10’da yine Ş. A. adına kayıtlı yukarıda belirtilen IBAN numarasına parayı gönderdiğini, daha sonra dolandırıldığını anladığını toplam zararın 2.175 TL olduğunu, kendisini dolandıran şahıs/şahıslardan DAVACI VE ŞİKAYETÇİ OLDUĞUNU” beyan etmiştir.

GENEL SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Nitelikli Dolandırıcılık (Evde paketleme) Home Office çalışmak isteyen bayan vatandaşların dolandırıldığıi nitelikli dolandırıcılık suçu kapsamında, alınan müşteki ifadeler ile incelenen banka hesapları neticesinde; şüpheli şahısların banka hesapları üzerinden para transfer işlemlerini gerçekleştirdiklerini, hesaplara gelen paraların takibi zorlaştırmak, Mali Suçlarla Araştırma Kurulu Başkanlığının denetimine takılmamak ve paranın izini kaybettirmek amacıyla sürekli olarak hesaplar arası transfer işlemlerini gerçekleştirdikleri, paraların bir kısmının ÜST HESAP olarak kullanılan başka şahısların banka hesaplarına aktarıldığı bir kısmının ATM’lerden çekildiği, bir kısmının ise altın yatırımında kullanıldığı, şüpheli şahısların belirli bir organizasyon çerçevesinde dolandırıcılık suçunu meslek edinmiş ve geçimini bu yolla sağlamaya alışmış kişiler olabilecekleri, şüpheli şahısların Nitelikli Dolandırıcılık suçundan eylemleri sonucunda birlikte hareket ederek maddi menfaat elde ettikleri, şüphelilerin incelenen banka hesapları ile SGK kayıtları göz önünde bulundurulduğunda hesaplarına gelen paraların mali profilleriyle uyumlu olmadığı ve hayatın olağan akışına aykırı olduğu, adı geçen şüphelilerin birlikte hareket ederek yukarıda ayrıntılı olarak anlatılan dolandırıcılık eylemleri ile ülkemiz genelinde farklı illerde ikamet eden 500 müşteki şahsı aynı yöntem ve işleyişle dolandırarak yaklaşık 4.500.000,00 (Dörtbuçukmilyon) haksız kazanç elde ettikleri kanaatine varılmıştır.