Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, "Modern Türk tarihinde ilk kez emekli orgeneraller de dahil olmak üzere müesses nizama ait olan kişilerin savcılara hesap vermesi, yargı huzuruna çıkarılması, Türkiye'de siyasi hayata müdahale ile sonuçlanabilecek askeri girişimlerin sorgulanması mümkün oldu" dedi.
Avrpa Birliği'nin (AB) Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, 6. Boğaziçi Konferansı'nın gala yemeğine katıldı. Burada yaptığı konuşmada Ergenekon soruşturmasına değinen Rehn, operasyonun, devletin düzgün işlemesi ve geleceğinin teminat altına alınması açısından çok önemli olduğunu söyledi. Rehn, "Ancak soruşturmanın, müdafilerin haklarına halel getirilmeksizin yürütülmesi, insan haklarına zarar verilmeden yürütülmesi de çok önemli" dedi.

AÇILIM SON NOKTA

"Bu akşam sizin aranızda bulunuyor olmam, geçtiğimiz 5 yıl içindeki gelişmelere bakıldığında AB'nin sözünün arkasında durduğunu gösteriyor" diye devam eden Rehn, "Boğaziçi Konferansı kalitesi yüksek, samimi, dostane diyalogun oluşması için çaba gösterdi. Benim şu an söyleyeceğim çok dostane ve çok samimi ifadeler kullanan bir kişinin sözlerinden ibaret" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin son 5 yıl içerisinde çok değiştiğine dikkat çeken Olli Rehn, "Derin devlet, sivil-asker ilişkisi, Kürt sorunu, Ermeni meselesi gibi konular günlük şekilde tartışılır hale geldi; düşünülmezken siyasi gündemi meşgul eder hale geldi. Demokratik açılım projesi, atılan adımların ulaştığı son noktayı gösteriyor" dedi.

PROTOKOLE ÖVGÜ

Son 10 yıl içinde Kafkaslar'daki en önemli diplomatik girişiminin Ermenistan ile protokol imzalanması olduğunu söyleyen Olli Rehn, "Türkiye ile Ermenistan, ilişkilerini normalleştirme yolunda taahhütlerini ortaya koydu. AB protokolü çok önemsiyor. Bölgenin istikrarı açısından çok önemsiyor. Önemli olan, Türkiye'nin dünyanın en istikrarsız bölgesinden birinde istikrarı gerçekleştirecek bir rolünün olması" dedi. Türkiye'nin 5 yıl içerisinde elde ettiği reformların müzakereler için son derece kritik olduğunu belirten Rehn, "Siyasi irade göstermek ve fırsatları yakalamak önemli" diye konuştu.


Kıbrıs'ta çözüm için tarihi bir fırsat duruyor

Kıbrıs sorununun çözülmesinin önemine vurgu yapan Olli Rehn, "Hiç kimsenin kaçırmayacağı fırsattan bahsetmek isterim; Kıbrıs meselesinin nihai çözüme kavuşturulması için masada duran fırsattan. Müzakerelerin kapsamlı bir çözüme kavuşmaması için hiçbir neden yok. Ancak kamuoyundaki çözüme ket vuran yaklaşımlara kulak tıkanması çok çok önemli. Doğu Balkanlar'da en az Kıbrıs kadar trajik olaylar yaşanmasına rağmen oradaki sorun aşıldı" dedi./yeni şafak