EYT kalifiye işçi sorununu ortaya çıkardı EYT kalifiye işçi sorununu ortaya çıkardı

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına dair önemli bir değişiklik duyuruldu. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, Türk Lirası cinsinden olan yeni KKM hesapları açılamayacak ve mevcut Türk Lirası cinsinden KKM hesapları vade sonunda yeniden düzenlenmeyecek. Bu bağlamda, döviz cinsinden olan KKM hesapları için ise yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme işlemleri devam edecektir.

Bu karar, Merkez Bankası'nın politika faizlerindeki artışın Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki toplam miktarı azaltma hedefini içermektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bültenine göre, kur korumalı Türk Lirası mevduat ve katılma hesapları, son haftada 2 trilyon 682 milyar TL'den 2 trilyon 651,8 milyar TL'ye geriledi.

KKM hesapları, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin görevine geldiği 20 Aralık 2021'de başlatıldı. Bu sistem çerçevesinde, bireylerin döviz mevduatlarını nakde çevirmesi veya mevcut Türk Lirası mevduatlarını çeşitli vadelerle KKM hesabına geçirmesi durumunda, hesap açılış tarihine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın döviz kuru üzerinden Türk Lirası mevduatları dövize sabitlenmiş oluyordu.

Başlangıçta, Türk Lirası mevduatının kur farkları Hazine tarafından, döviz tevdiatından gelen kur korumalı hesapların kur farkları ise Merkez Bankası tarafından ödeniyordu. Ancak, yapılan yasa değişikliğiyle her iki yükümlülüğün de Merkez Bankası tarafından yerine getirilmesi öngörüldü.

Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki bu değişiklikle ilgili olarak Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, KKM'nin rekor düzeyde eridiğini ve artık kısmi olarak çıkılması gerektiğini belirtti. Bayram, yeni uygulamanın KKM'nin daha hızlı çözülmesine katkı sağlayacağını ve Merkez Bankası rezervlerini artırarak KKM'den çıkışın hızlanacağını ifade etti.