Taşınması kolay olduğu için tercih edilen kutu içeceklerin ağız kısmı tam bir bakteri yuvası. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Semra Kavas, "İçecek depoları gibi yerler böcek ve fareler için ziyaret alanları olup hastalık taşıyıcı etkenleri idrar, diski ya da sadece ayaklari ile dahi yuzeylere bulastirabilirler." diyerek uyarıyor.

KUTU İÇECEKLERİN ÜZERİNDE NE TÜR BAKTERİLER BULUNUR?

Dr. Semra Kavas, kutu içeceklerin üzerinde bulunabilecek olan bakteri sıraladı:

KUTU İÇECEKLERDEN HASTALIK BULAŞIR MI?

Kutu içeceklerin depolandığı yerlerin genellikle temiz olmama ihtimalinin olabileceğini ya da taşırken kirli yüzeylerle temas edebileceğini vurgulyayan Dr. Semra Kavas, "Teneke kutu içeceklerin ağızla temas edebilen bölgeleri mikrop barindirabilir. Bu mikroplar özellikle şekerli gazlı içeceklerde sızma patlama gibi durumlarda kendilerine kolaylıkla üreme ortamı bulabilirler.

Ayrica yiyecek içecek depoları gibi yerler böcek ve fareler için ziyaret alanları olup hastalık taşıyıcı etkenleri idrar, diski ya da sadece ayaklari ile dahi yuzeylere bulastirabilirler." dedi.

Hastalık bulaşma riski olan kişileri açıklayan Dr. Semra Kavas, "Sağlıklı insanlarda genellikle hastalık yapıcı özellikte olmasalar da ağız ve çevresinde açık yarası olan, mide asidi herhangi bir hastalık ya da ilaçla azalmış olan kişiler risk altındadır." dedi.

KUTU İÇECEK İÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Dışarıda kutu içecek içmek zorunda kalırken alınması gereken bazı önlemler var. Mümkün mertebe kutu içecek içmemeye dikkat edilmesi gerekse de bazı alınacak önlemler hastalıklardan koruyabilir.

Kutu içecek içmeden önce alınması gereken önlemlere değinen Dr. Semra Kavas "Dış ortam ile temas eden bu içecek kutularının en ideali kutu açılmadan sağlamlığı, şişlik delik patlama var mı kontrol edip, yıkamak ve en kötü ihtimal silmek olabilir. Kutudan bardağa boşaltmak ya da pipetle içmekte yine silme sonrası yapılabilecek iyi bir uygulama." dedi.

Büşra Eracun Akkaya / Posta.com.tr| ​​​​​​​