*Çölyak hastalığına farkındalığın artması için olacak bu yazımız. Öncelikle doğuştan olmadığına değinelim. Basit olarak açılımı glutene karşı ince bağırsakta gelişen hassasiyet durumudur.

*Bu yüzden gluten içeren ve içermeyen gıdaları iyi ayırt etmek gerekmektedir. Zor gibi görünebilir ama doğru beslenme kuralları ile zorlanmayacağınızın garantisini verebilirim. Şimdi ufak ufak bu noktalardan bahsedelim.

*Gluten buğdayda bulunan bir protein olarak karşımıza çıkmaktadır.

***Bu sebeple UZAK DURMAMIZ GEREKENLER:

àÇavdar, arpa, yulaf, beyaz ekmek, pide, bazlama, tam tahıllı ekmek, simit, bulgur, makarna, erişte, kahvaltılık gevrek, pasta, kreker ve büskiviler, börek

***Yemek serbest olan gıdalar:

Mısır, Pirinç, Patates, Kestane unu, Nohut unu, Soya unu, üzüm çekirdeği unu, tapioka, Yumurta,Reçel, Bal, Baharat ve bitki içermeyen sirke çeşitleri. meyve sirkesi, Balık, balık konserveleri (Una batırılmamış baharatlanmamış taze veya dondurulmuş balık. Kendi suyunda ya da yağında balık konserveleri, midye karides yengeç v.b (Una batırılmamış, daha önce unlu gıdalar kızartılmış yağda kızartılmamış) Domates ve tuz içeren salça. Tüm işlenmemiş, kabuklu kuru yemiş türleri yer fıstığı ay çekirdeği kabak çekirdeği badem (Paketlenenler ve işlenmiş olan,tuzlanan kuruyemişler gluten içermektedir)

àKümes hayvanları etleri, sığır dana kuzu etleri (Una batırılmamış ve baharatlanmamış olmalıdır.)

àTüm Sebze çeşitleri.

àTüm Meyve çeşitleri.

àBakliyatların tüm çeşitleri. Kuru fasulye,mercimek, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek, barbunya, soya fasulyesi, börülce..gibi.

àTüm katı ve sıvı yağ çeşitleri, Tüm şeker çeşitleri (Toz şeker, pudra şekeri, kahverengi şeker.)