Resmi görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Hu, dünya ekonomisinde istikrarın sağlanabilmesi için ülkesinin işbirliği yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

Basın toplantısında soru sorulmasına izin verilmediği için Hu'nun, AB ve diğer ülkelerle ne tür bir işbirliği yapmayı planladığı somut olarak öğrenilemedi.

Bu arada Çin -Avusturya ekonomik forumu toplantısında konuşan Çin Ekonomi Bakanı Chen Deming, Avrupa Birliği'nin (AB) karşı karşıya kaldığı krizden çıkması için "güçlü destek vereceklerini" belirterek, yatırım yapacakları vaadinde bulundu.

"Tüm ülkelerin aynı gemide olduğunu" belirten Chen, "Avrupa'nın bu krizi atlatabilmesi için birlikte çalışmalıyız" dedi.

-İnsan hakları ihlalleri -

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun resmi görüşmeleri sırasında ülkesindeki insan hakları ihlallerinin gündeme gelip gelmediği kesin olarak anlaşılamadı.

Avusturya cumhurbaşkanı Heinz Fischer ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, diplomatik bir ifadeyle, "görüşmede konuğuna Avusturya'nın BM insan hakları komisyonundaki görev ve sorumluluklarını anlattığını" söylemekle yetindi.

Çin yönetiminin resmi görüşmelerde "insan hakları ihlalleri konusunda muhataplarından eleştiri duymaktan hoşlanmadığına" işaret eden diplomatik kaynaklar, Hu -Fischer görüşmesinde de Çin'deki insan hakları ihlallerinin "dolaylı olarak dile getirildiğini" belirttiler.

-Tibetliler Hu'yu protesto etti-

Çin devlet başkanı Hu Cintao'nun resmi ziyareti nedeniyle Viyana'da olağan üstü güvenlik önlemleri alındı.

Ziyaret nedeniyle Hu'nun uğrayacağı tarihi Hofburg sarayındaki cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık makamlarının bulunduğu bölge insan ve araç trafiğine tümüyle kapatıldı.

Viyana'da yaşayan Tibetliler güvenlik önlemleri karşısında kent merkezindeki Opera binası önünde Çin yönetimini ve devlet başkanı Hu'yu protesto eden bir gösteri yaptı.

Tibet'in işgal altında olduğunu belirterek "özgür bırakılmasını" talep eden göstericilerin Hofburg sarayına ve Hu'nun ikametine ayrılan İmperial oteline yürümelerine polis izin vermedi.

Halkın arasına katılarak İmperial otelinin önüne kadar sokulan birkaç göstericinin Tibet bayrağı ve "Tibet'e özgürlük" yazılı pankart açmasına polisin anında müdahale ettiği ve göstericileri uzaklaştırdığı bildirildi.

Hu'nun Viyana'ya yaptığı ziyareti protesto eden Tibetli göstericiler dağıttıkları bildiri ve açtıkları pankartlarda, "İşgal altındaki Tibet yok olurken dünyanın bakmakla yetindiğini" belirttiler.

Başkent Viyana'da bugün Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Başbakan Werner Faymann ve Ulusal Parlamento Başkanı Barbara Prammer ile ayrı ayrı görüşen Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Hu Cintao yarın da ülkenin batısındaki Salzburg kentine gidecek.

Fransa'nın Cannes kentinde yapılacak olan G-20 zirvesine katılmak üzere Hu'nun Çarşamba sabahı Avusturya'dan ayrılması bekleniyor.