Günümüzde yoğun şartlar altında çalışmakta olan bireyler açısından hayatın vazgeçilmeyen parçası olan erken emeklilik, Türkiye içerisinde Fiili Hizmet Süre Zammı sayesinde farklı bir boyut daha kazanıyor.

Kamu ve özel sektör içerisinde toplamda 45 farklı meslek dalını da içine alan hak, çalışanlarına belirli oranlarda ek süre ekleyip emekli yaşını düşürme fırsatı sunuyor. Fiili Hizmet Süre Zammı, zorlayıcı olan yılları  göz önüne alıp belirli gruplarda çalışan kişilere erken emeklilik şansı sunuyor.

Erken emeklilik özellikle zihinsel ve bedensel olarak zorlayıcı olan şartlarda çalışmakta olan bireyler açısından kritik bir konu oluyor. Gerçek Hizmet Süresinin Artışı olan isimli yöntem, yoğun iş alanında çalışan kişilere erken emeklilik olanaklarının sunulması açısından geliştirilmiştir. Bu sistem ile işçilerin emeklilik yaşları düşürülmüştür. Bu şekilde verdikleri hizmet karşılığının da daha erken dönemde almalarına olanak sağlanmıştır.

Belirlenen bu ölçütler de erken emeklilik şansı gelen özellikle değişik sektörlerde sağlık alanı, gazetecilik, madenler, çimento fabrikaları gibi 45 ayrı meslek dalı açısından geçerli kabul edilmiştir. Bu sektörler içerisinde faaliyeti bulunan kişiler yıllık olarak değişmekte olan 60 ila 180 gün aralığında ek süreler ile erken emeklilik avantajına sahip oluyor. Bu yapılan ek süreler, işlerin yıpranma payları dikkate alınıp emeklilik yaşını da düşürme imkânı sunuyor.

Tandır faciası: 1 ölü, 1 yaralı Tandır faciası: 1 ölü, 1 yaralı

FHSZ sistemi her meslek grubu açısından özgün kısıtlama getiriyor. Tipik açıdan bu süre en fazla 5 yıl olarak belirlenirken Emniyet personeli ve Türk Silahlı Kuvvetleri açısından 8 yıl süresince uzatılabiliyor.

Yer altında çalışan işçiler açısından 1800 gün diğer sigortalı olan kişiler ise 3 600 gün çalışma şartı FHSZ içerisine talep ediliyor.

Erkenden emekli olmak ağır iş kollarında çalışmakta olan vatandaşlar açısından bir hak olarak ön plana çıkıyor. Çeşitli kesimlere genişletme talepleri geliyor. Çalışma koşullarının zor olmadı ve oluşturduğu sağlık problemleri de göz önüne alınmış olduğunda daha fazla meslek grupları bu avantajlar dan faydalanması açısından genişletilen bir FHSZ kapsam talepleri, hükümet ve kurumlar açışından önemli bir baskı oluşturuyor. Bu durumda erken emeklilik haklarının genişlemesi açısından atılan adımlar, çalışan yaşam kalitesini arttırıp ağır işler de yer alan bireylerin emekli haklarını erken yaşta elde etmelerine katkısı bulunuyor.