Yumurtalıklarda hormonal dengesizliklerin meydana gelmesiyle oluşan Polikistik Over Sendromu, anne olmayı engelleyebiliyor. Polikistik Over Sendromu yumurtalıklarda küçük, sıvı içi dolu keseciklerin (kistlerin) oluşmasına sebep oluyor. Ancak çoğu hasta da bu görüntü oluşmayabiliyor.
POLİKİSTİK OVER SENDROMU ANNELİĞE ENGEL OLABİLİYOR
Polikistik Over Sendromu, hormonların düzensiz çalışmasına sebep olduğu için östrojen ve progesteron dengesizleşirken, erkeklik hormonu olarak bilinen androjen normalden daha fazla salgılanabiliyor. Bu durum ise anne olmak isteyen kadın adaylarda, yumurtalıklarında oluşan hormonal düzensizliklerinden dolayı kısırlık meydana gelebiliyor.
POLİKİSTİK OVER SENDROMU DİYABETİ TETİKLİYOR
Polikistik Over Sendromu; genetik yatkınlık, hormon dengesizlikleri, insülin direnci, yaşam tarzı veya beslenme düzeninden dolayı ortaya çıkabiliyor. Polikistik Over Sendromu'na zamanında tedavi uygulanmadığında diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve kısırlık gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki Polikistik Over Sendromu belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
POLİKİSTİK OVER SENDROMU BELİRTİLERİ
ADET DÜZENSİZLİĞİ
Polikistik Over Sendromu rahatsızlığı olan kadınların çoğu, adet düzensizliği yaşar. Adet kanamaları aralıklarla gerçekleşebilir ya da tamamen kesilebilir. Bunun sebebi ise yumurtalıklarında oluşan kistlerden dolayı olabilir.
TÜYLENME ARTIŞI
Androjenin (erkeklik hormonu) gelişmesinin yüksek olması nedeniyle Polikistik Over Sendromu rahatsızlığı yaşayan kadınların yüz, çene, göğüs, sırt, karın ve bacak gibi bölgelerinde erkek tipi tüylenme artışı görülebilir. Tüyler genellikle daha kalın ve koyu renkli olur.
KİLO ALIMI VE KİLO VERMEDE ZORLUK
Polikistik Over Sendromu yaşayan kadınlarda, insülin direnci nedeniyle vücut kan şekerini düzenlemekte zorlanır. Bu durum kilo alımını sağlar ve özellikle karın çevresinde yağlanmaya neden olur. Polikistik Over Sendromu rahatsızlığı olan kadınlar genellikle kilo vermekte de zorlanırlar.
CİLT SORUNLARI (SİVİLCE VE YAĞLI CİLT)
Hormonal dengesizlikler ciltte yağlanma ve akne problemlerine yol yol açabilir. Polikistik Over Sendromu yaşayan kadınlarda özellikle yüz, sırt ve göğüste sivilce sorunu yaygın olarak görülür.
SAÇ DÖKÜLMESİ VE ERKEK TİPİ KELLİK
Polikistik Over Sendromu yaşayan kadınların vücutlarında, androjen (erkeklik hormonu) hormonlarının fazlalığı sonucu saç dökülmesi ve incelmelere neden olabilir. Polikistik Over Sendrom'lu kadınlarda erkek tipi kelleşme de görülebilir. Sendromlu kadınların birçoğunun saçı genellikle şakak ve tepe bölgelerinden dökülmeye başlar.
KISIRLIK RİSKİ
Polikistik Over Sendrom'lu kadınların yumurtaları düzensiz çalıştığından ve erkeklik hormonunu daha fazla salgıladıklarından dolayı hamile kalma oranları düşük olabilir. Ancak uygun tedavi ve yöntemlerle doğurganlığını artırmak ve hamile kalmak artık mümkündür.
DİYABET RİSKİ
İnsülin direnciyle yakından ilişkili olan Polikistik Over Sendromu kilo alımını kolaylaştırarak ilerleyen dönemde Tip 2 Diyabet ve kalp hastalıkları riskini artırabiliyor. Bu durum, insülinin yeterince duyarlı üretebilmesi ve kan şekerinin kontrolsüz şekilde yükselmesine neden olabilir. Uygun zaman ve yöntemlerle tedavi edilmezse bu durum, Tip 2 Diyabet riskini artırabilir.
DİKKAT DİKKAT!
Polikistik Over Sendromu tamamen tedavi edilemese de, belirtilerini hafifletmek ve kontrol olarak almak için bazı önlemlerin alınması mümkün olabiliyor. Örneğin; sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, kilo kontrolü, stresi azaltma ve en önemlisi doktor kontrollerini aksatmamak gerekiyor.