Bağış konusunda Türkiye"de ilk sıralarda gelen Aydın"da bile rakamların henüz istenilen seviyede olmadığı organ bağışının artmasını engelleyen en önemli unsurun bilgi eksikliği olduğu kaydedildi. Aydın Atatürk Devlet Hastanesi, ülke genelinde organ bağışı bekleyen hasta sayısının her geçen gün artmasına ve buna karşın bağışçı sayısında istenilen rakamlara ulaşılamaması nedeniyle “Organ bağışı Politikası El Kitabı” hazırladı. Kitapçık hastanede "Sen de bir hayatın elinden tut.." sloganı ile vatandaşlara dağıtılıyor. Kitapçık ile, organ bağışının faydalarından dini boyutuna kadar her konuda halk bilgilendirilmeye çalışılıyor.
Yetkililer tarafından yapılan açıklamada “İnsanlar organ bağışının ne olduğunu, nasıl yapıldığını bilmediklerinde konuya yaklaşımları da olumsuz oluyor. Ölen bir yakınının organlarını bağışlamayı düşünen bir aile kişinin bedensel bütünlüğünün tamamen bozulacağı endişesini taşıyor. Oysaki organ nakli ameliyatının herhangi bir ameliyattan hiçbir farkı yoktur. Kişinin vücut bütünlüğüne saygı gösterilmekte ve vücutta sadece dikiş izi bulunmaktadır” denildi.

“TÜRKİYE"DE BAĞIŞÇILAR EN ÇOK DİNİ YÖNDEN TEREDDÜT EDİYOR”
Yapılan Araştırmalara göre Türkiye"de organ bağışı yapacak kişiler en çok işin dini yönünden tereddüt ettiği öğrenildi. Atatürk Devlet Hastanesi tarafından hazırlanıp dağıtımı yapılan kitapta organ bağışının dini yönü “Dinen bir sakınca var mıdır?” başlığı ile ele alındı. Açıklamada “Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; Organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diğer İslam ülkelerinde de ve bütün büyük dinlerde de benzer kararlar mevcuttur. Kur"an-ı Kerim"de de Maide suresi, 32. ayet de "Kim bir kimseye hayat verirse, onun sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı" beyan olunmuştur” ifadelerine yer verildi.
Kitapçıkta alınan organların bir başkasına kesinlikle satılma ihtimali ya da belirli kişilere özellikle verilme durumu olmadığına yer verildi.

TÜRKİYE"DE ORGAN NAKİLLERİ
1975 yılında canlı donörden böbrek nakli, 1978"de kadavradan böbrek nakli, 1988"de kadavradan karaciğer nakli, 1989"da ilk başarılı kalp nakli, 1990"da canlı akrabadan kısmı karaciğer nakli, 1991"de kalp kapağı nakli, 19998"de kadavra karaciğeri ikiye bölünerek iki kişiye nakli yapıldığı belirtildi. -iha