Başbakan Binali Yıldırım, "Sadece istihdamı beklenen düzeyde artırmak yetmiyor, istihdama katılımın artığını da dikkate alarak 1 yetmedi 2, 2 yetmedi 3, 3 yetmedi 4 ilave istihdam için her türlü seferberliği yapmamız gerekiyor" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ‘İstihdam Şurası ve İstihdam Seferberliği' ödül töreninde konuştu. Bugün burada ülkemizin aydınlık yarınları için çalışan, ekmeğini, aşını büyütmek için uğraşan iş dünyasının temsilcilerinin olduğunu belirten Yıldırım, "Ülkemiz için ürettiğiniz her katma değerden dolayı sizleri tebrik ediyorum. Bu yılın başında Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin çağrısı üzerine sizlerin de etkin katılımıyla düzenlenen ekonomi şurasında bir istihdam seferberliği başlatmıştık. Bu çerçevede TOBB olarak siz de üyelerinizi en az bir ilave istihdam sağlamaya davet ettiniz. Bugün de buna benzer bir şey bu toplantıda az sonra Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla gerçekleşecek. Bu sefer herhalde bir olmaz, herhalde daha fazla olacak. Onun kararını Cumhurbaşkanımız verecek. Genç nüfusumuza yeni aş, iş imkanlarını hazırlamamız lazım. Bu istihdam seferberliği başlatıldığı andan itibaren 1,5 milyon vatandaşımıza yeni iş, aş bulduk, imkan sağladık. Hükümet olarak sizin yükünüzü de hafifletmek için teşvik kararları aldık, tedbirleri hayata geçirdik. Sonunda muhteşem bir toplumsal dayanışma ortaya çıktı. Borçların ertelenmesinden ilave istihdam desteklerine kadar reform niteliğinde birçok kararı o toplantı sonrası hayata geçirdik" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, "KOSGEB marifetiyle faizsiz olarak 50 bin lira işletme kredisi sağladık. 30 Kasım itibarıyla 365 bin iş yerimiz 221 milyar kredi hacminden istifade etti. TOBB'da bu iş olur sloganıyla sahaya indiniz, bütün oda ve borsa başkanları bu konuda elini taşın altına koydu, esnafla, çalışanla bir araya geldiniz. Bir yıl dolmadan 1,5 milyon yeni istihdam oluşturduk. 1,5 milyon istihdam demek 1,5 milyon ailenin mutluluğu demektir. 2017 başından itibaren istihdamda artış sağlayan illerimiz ve firmalarımızı ödüllendiriyoruz. Sizin bu gayretiniz, bu çabanız her türlü takdire layıktır. Hepinize bir kez daha ülkemiz ve milletimiz adına teşekkür ediyorum. Ayrıca kadın istihdamı, genç, engelli istihdamını artıran firmalar da var. Özellikle onları da bu başarılarından dolayı ödüllendireceğiz. Buradan özelikle genç, kadın ve engelli istihdamında duyarlılık gösteren firmalara da ayrıca şükranlarımı sunuyorum" dedi.

TOBB'un şeref listesine giren iş adamlarını tebrik eden Yıldırım, emek harcayan, örnek olan iş adamlarının 2018'de başarısını artıracağına yürekten inandıklarını ifade etti. Yıldırım, "Cumhurbaşkanımız hadi dediğinde sağına soluna bakmadan tam bir güvenle bu dayanışmayı sergilediğiniz için Allah hepinizden razı olsun" diye konuştu.

Türkiye'nin çok zor dönemlerden geçerek bugünlere ulaştığını anlatan Yıldırım, "Önceki dönemlerle bugünün fırkanı yine sizler biliyorsunuz. Yatırımın, ihracatın önünde ne kadar büyük engeller vardı, hep bunları yaşadınız. Siyasetin, dış politikanın, istikrarın içinde olduğu günlerden bugünlere geldik. Bu yüzden elde ettiğimiz bu başarının, bugünlerin kıymetini iyi bilmemiz gerekiyor. Bu kazanımlarınızı artırarak devam ettirmek için 15 yıl boyunca Türkiye'nin imkanlarını, kabiliyetlerini, Türkiye'nin, milletin geleceği için sarf ettik. 2017 yılımız kazanımlarla dolu bir yıl oldu. Kötü ve karamsar senaryoların hepsi yazanların çizenlerin elinde kaldı" şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım, istikrar ve güven ortamına değinerek, "Güçlü siyasi iradenin olduğu Türkiye bunu başardı. İhracatımız 4 kat artışla 155 milyar doların üzerine çıktı. Bu sene ihracatta bütün dönemlerin üzerinde rakamlara ulaşırsak şaşırmayın. 2008'den beri dünyada kavurucu bir kriz var, küresel kriz hala devam ediyor. Bütün bunlara rağmen bu başarıları her şey süt liman olarak da sağlamadık. Ortalık günlük gülistanlık değil. Bu başarılara dünya ağır krizler yaşarken ulaştık. Türkiye, büyümeye, gelişmeye, dünyanın parlayan yıldızı olmaya devam etti. Bölgemizde var olan ve halen de devam eden kaos, kriz ve iç savaşlara rağmen bu başarıyı ortaya koyduk. İçeride darbe girişimi, terörle mücadele ederken bu başarıya ulaştık" diye konuştu.

Büyüme rakamlarına işaret eden Yıldırım, Türkiye'nin liste başına yerleştiğini, Türkiye'ye de yakışanın bu olduğunu söyledi. İş adamlarına teşekkürlerini ileten Yıldırım, "Yaptığınız bütün yatırımlar, ürettikleriniz için, vatandaşlarımıza ilave iş ve istihdam sağladığınız için sizlere müteşekkiriz. 15 yıldır hiçbir zaman kısa vadeli düşünmedik, Türkiye'ye bir bütün olarak baktık. Emeği ve alın terini sosyal adaletle, bölgesel adaletle, gelir dağılımı adaletiyle birlikte ele aldık. Bu başarı, bu bakış açısının eseridir. Bizim gündemimizde yeni kavga alanları meydana getirmek değil, ülkemize enerji ve zaman kaybettiren hususları çözmek var. Bizler, üretimin, yatırımın önünü açmak için çaba gösteriyoruz. Bütün mesele, samimiyetle ve içtenlikle ülkeye, geleceğe sahip çıkmak. Bütün mesele ne istediğini bilerek hedefe emin adımlarla gitmek, karamsarlığın kökünü kazımak, Türkiye'nin enerjisini Türkiye'ye kazandırmaktır. Bunun için ‘dur durak' demeden çalışıyoruz. Özel sektörümüzle, yatırımcılarımızla engelleri aşarak yolumuza devam ediyoruz. Emek üreten, iş üreten herkes başımızın tacıdır. Bizim işimiz sizin önünüzü açmak, engelleri ortadan kaldırmak, sizin işiniz de hedef ve vizyonunuzu büyütmektir. Şundan emin olun ki yarınınız bugünden de daha güzel olacak" şeklinde konuştu.

2017 yılının başında felaket senaryolarının devreye alındığını anlatan Yıldırım, "2018'e girerken benzer oyun tekrar edilmeye çalışılıyor. Türkiye'nin yarınları bugününden daha güzel olacak. Türkiye, sürekli büyüyen bir ülke. 10 yıl önce istihdama katılım yüzde 45'ti, her yüz kişiden 45 kişi iş hayatına katılıyordu. Bu oran yüzde 54'e yükselmiştir. Bir yandan istihdama katılım bir yandan istihdamda artış Türkiye'nin ne kadar dinamik ve üretken bir ülke olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Demek ki sadece istihdamı beklenen düzeyde artırmak yetmiyor, istihdama katılımın artığını da dikkate alarak 1 yetmedi 2, 2 yetmedi 3, 3 yetmedi 4, ilave istihdam için her türlü seferberliği yapmamız gerekiyor. Gün bugündür, hükümetimiz ve Cumhurbaşkanımız arkanızda" diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise, İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi toplantısını hatırlatarak, alınan kararın hayırlı olmasını dilediklerini ifade etti. Sarıeroğlu, "Yaşanan haksızlık, hukuksuzluk karşısında elini, yüreğini taşın altına koyarak İslam coğrafyasının sahipsiz olmadığını dünyaya gösteren Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Seferberlik kapsamında yaklaşık 1,5 milyon kişiye istihdam sağlandığını anlatan Sarıeroğlu, son 10 yılda Türkiye'de 7 milyon 167 bin kişiye istihdam sağlandığını ifade etti. Türkiye'yi kutlu yürüyüşünden alıkoymak için dışarıda ve içeride operasyon yapanların bilindiğini anlatan Sarıeroğlu, "80 milyon tek yürek olarak birlik ve beraberlik ruhuyla, ülkemizi, milletimizi korumaya ve kalkınmamızı sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

İstihdamın artığına dikkati çeken Sarıeroğlu, büyüme rakamlarıyla dünya birinciliğine ulaşıldığını dile getirdi. Milli istihdam seferberliğinin katkısına işaret eden Sarıeroğlu, teşviklerin iş dünyasıyla yapılan istişarelerle hazırlandığını ifade etti.

(Enise Vural/İHA)