Yunanistan Maliye Bakanı, Yunanistan"ın yaşadığı mali problemlerin euro bölgesinden kaynaklandığını ileri sürerek İspanya ve Portekiz"de de sorunların patlak vereceğini söyledi

Büyük çaplı bütçe açığı ve borçlar nedeniyle zor günler yaşayan Yunanistan, mali problemlerinin euro bölgesini bekleyen sorunların bir parçası olduğunu söylerken, İspanya ve Portekiz"in de benzer durumlarla karşı karşıya kalmakta olduğu uyarısında bulundu.
Yunanistan Maliye Bakanı George Papaconstantinou, “Yunanistan"ın ardından İspanya ve Portekiz gibi ülkeler de gelecek. Bu yüzden karşılaştığımız problemler her ne kadar Yunanistan kaynaklı gibi görünse de, aslında euro bölgesinden kaynaklanıyor” dedi.

İspanya"nın işsizleri arttı
Benzer görüşleri, Hollanda Maliye Bakanı Wouter Bos da diye getirdi. Bos, Yunanistan"ın karşılaştığı problemlerin İspanya, Portekiz ve İrlanda"yı da etkileyebileceğine dikkat çekerek, bundan sonra domino efekti gibi başka ülkelere de sıçrayabileceğine dikkat çekti.
Yunan ve Hollandalı bakanların öngörüleri, İspanya"nın açıkladığı işsizlik rakamlarıyla bir anlamda örtüştü. Nitekim bir yandan bütçe açıklarını kapatmak amacıyla 2013"e kadar kamu harcamalarında ciddi kısıntılara gitme kararı alan İspanyol hükümeti, diğer yandan geçen ayki işsizler ordusuna yaklaşık 125 bin kişinin daha katıldığını açıkladı.

Portekiz"de vergiler artacak
İspanya"da işsizlerin sayısı, son eklemelerle 4 milyona ulaşırken, bu yıl işsizlik oranının yüzde 20"yi bulması bekleniyor. Son bir yılda yeni işsiz sayısı 700 bini aşan İspanya, geçen yılın son çeyreğinde işsizliğin yüzde 18.8"e ulaştığını açıklamıştı.
Bütçe açıkları konusunda planlamalar yapan Portekiz ise, görünümünün olumlu olduğunu söylemiş ve orta vadede açıkları kapatmak amacıyla yeni vergi artışları öngörmediğini açıklamıştı.
Ancak uzmanlar, Portekiz"in dolaylı vergilerde artış yapmasının kaçınılmaz olacağını belirtiyor. - milliyet