Almanya'da parlamentoya saldırmayı ve hükümeti devirmeyi planladığı iddia edilen aşırı sağcı bir grubun üyeleri ilk kez Stuttgart'ta hakim karşısına çıkacak.

Darbe planına katıldığından şüphelenilen 26 kişiden 9'unun yargılandığı davanın ilk duruşması pazartesi günü görülüyor.

Stuttgart'ta yargılanmaya başlayacak dokuz kişi, aristokrat ve iş insanı Prens 13. Heinrich Reuss tarafından yönetilen aşırı sağcı örgütün "askeri kanadına" üye olmakla suçlanıyor.

Savcılara göre, askeri kanadın üyeleri "bölgesel savunma şirketleri" için yeni üyeler bulmak, tedarik etmek ve işe almakla görevlendirilmişti.

Suçlananlar arasında, erişimini askeri kışlaları keşfetmek için kullandığı öne sürülen bir özel kuvvetler askeri de bulunuyor.

Diğerlerinin ise grubun bilişim sistemlerinden sorumlu oldukları veya darbe başladığında komplocuların yardımına koşacağını düşündükleri hayali yeraltı "ittifakı" ile irtibat kurmakla görevlendirildikleri iddia ediliyor.

Savcılar tarafından Telegram mesajlaşma uygulaması aracılığıyla komplo teorileri yayarak grubun propagandacısı olarak hareket etmekle suçlanan Alexander Q. da Stuttgart'ta yargılanacak dokuz kişi arasında yer alıyor.

Şüphelilerin, "Reichsbuerger komplosunun" bir parçası olarak, "mevcut devlet düzenini zorla ortadan kaldırmayı" ve yerine kendi kurumlarını getirmeyi amaçladıkları iddia ediliyor.

Reuss ve üst düzey üyeler mayıs ayında yargılanacak

Darbe sonrası devlet başkanı olarak atanması planlanan Reuss ve örgütün diğer üst düzey üyelerinin yargılanmasınaysa mayıs ayı sonunda Frankfurt'ta başlanacak.

Ukrayna, Rusya'da "Vietnam Savaşı taktiklerini" kullanıyor Ukrayna, Rusya'da "Vietnam Savaşı taktiklerini" kullanıyor

Örgütün üyeleri arasında eski bir özel kuvvetler askeri, eski bir aşırı sağcı milletvekili, tanınmış bir şef ve astroloğun da yer aldığı belirtiliyor.

Savcılara göre grup, küresel QAnon ve Alman Reichsbuerger (Reich Yurttaşları) hareketlerinin karışımı bir "komplo mitini" benimsiyor.

Reichsbuerger, modern Alman cumhuriyetinin meşruiyetini reddeden aşırı sağcılardan oluşan bir hareket olarak biliniyor. Takipçileri genellikle Birinci Dünya Savaşı öncesi Alman İmparatorluğu'nun monarşi altında varlığını sürdürdüğüne inanıyor.

Araştırmacılara göre Reuss'un örgütü, Almanya'nın "derin devlet" üyeleri tarafından yönetildiği ve ülkenin gizli bir uluslararası ittifakın yardımıyla kurtarılabileceği inancını paylaşıyor.

İddia edilen komplo, Almanya'daki en büyük aşırılıkçı tehdit haline geldiği iddia edilen aşırı sağcı yapılanmanın son zamanlardaki en yüksek profilli vakası.

İlk duruşma öncesi pazar günü konuşan Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Militan 'Reichsbuerger' yapılarını tamamen ortaya çıkarıp dağıtana kadar sert yaklaşımımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Stuttgart'taki yargılamalar 2025 yılının başlarına kadar devam edecek.

Örgüte karşı açılan davada toplam 26 kişi, Stuttgart, Münih ve Frankfurt'taki mahkemelerde yargılanacak.