“Eğitim ve Kültür, Hayat Boyu Öğrenme Programı- Leonardo Da Vinci Projesi” kapsamında Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nin davetlisi olarak Kuşadası'na gelen Landliches Bildungszentrum Wanzleben Okulu'ndan 17 kişilik Alman öğrenci grubu, 19 gün boyunca Uygulama Otelinde beceri eğitimi yapacak.
Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Erol Balcı'nın başkanlığını yaptığı Leonardo da Vinci Projesi, Landliches Bildungszentrum Wanzleben Okulu ve Ticaret Turizm Mezunlar Derneği Education Centre ortaklığıyla gerçekleşiyor. Proje, otelcilik ve turizm sektörüne ara eleman yetiştiren Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nde Yiyecek İçecek Hizmetleri, Konaklama-Seyahat Hizmetleri ve Eğlence Hizmetleri alanında eğitim-öğretim gören 35 öğrenciyi de kapsıyor ve 3 aşama halinde gerçekleştirilecek.
Kuşadası'na gelen ve Uygulama Oteli'nde ağırlanan Alman öğrenciler ilk olarak Kuşadalı öğrenciler ile tanıştı. Ardından Türkiye, Kuşadası ve okulun tanıtımı gerçekleştirilerek, katılımcılar tarafından oryantasyon eğitimi verildi ve çalışma alanları belirlendi. Alman ve Türk öğrencilerin ortak çalışmasının ilk bölümünde Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Yiyecek-İçecek Departamı bölümleri konuk öğrencilere tanıtıldı ve bölüm şefi tarafından katılımcılara oryantasyon eğitimi verildi.
Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü ve Proje Başkanı Erol Balcı, turizm sektöründe çalışacak öğrencilerin mesleki bilgi ve becerilerinin arttırılmasını hedeflediklerini belirterek, “ Öğrencilerimizin nitelikli olarak mezun olması sonucunda konuklarımızın; otellerdeki hizmet kalitesinden memnun kalması, turist sayısının artması, konaklama işletmelerinin ve ülke imajının artması, ülke ekonomisine de olumlu katkılar sağlayacaktır. Projeyle hedeflerimiz; Mutfak-Servis ve Bar dallarında temel mesleki eğitim alan öğrencilerimizin 'Deniz mahsullerinin hazırlanması-sunumu ve birlikte alınan içecekler' konusunda yeterliliklerini artırmaktır. Ayrıca, Konaklama-Seyahat-Kat Hizmetleri dalı öğrencilerimizin Avrupa birliği ülkelerindeki işletmelerde uygulanan ve konuklarımızın memnuniyetini artıracak özel ve teknik uygulamaları yerinde görmek, öğrenmek, uygulamak ve onlara uygulatmak, mesleki eğitimin kalitesini yükseltmektir. Bunun yanında, ülkemizde ve bölgemizde önemi yeni yeni anlaşılan eğlence hizmetleri alanı animatörlük dalında kalifiye eleman eksikliği görülmüştür. Bu eksikliğin giderilmesi amacıyla okulumuzda Eğlence Hizmetleri bölümü açılmıştır. Ancak ilk olmanın getirdiği dezavantaj olarak; teori, teknik ve uygulama eksikliğimizi gidermek üzere bu proje kapsamında; ülkemizdeki eğitim uygulamalarına ek olarak; AB ülkelerindeki eğlence hizmetleri eğitimini ve uygulamalarını yerinde görmek, Avrupa halkının eğlence kültürü ve Türk eğlence kültürü hakkında karşılıklı alışverişte bulunmaktır” dedi.
Projenin turizme olumlu katkı sağlayacağını belirten Balcı, “Bizim de bu projeyle amaçlarımız, Yiyecek-İçecek, Konaklama-Seyahat ve Eğlence Hizmetleri alanlarında eğitim gören öğrencilerimizin; sektörün ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda mesleki gelişimlerini sağlamak. Böylelikle sektörün nitelikli elemanlar beklentisine cevap vererek bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkıda bulunmuş olunacaktır “ diye konuştu.