Yenilenen müzede asırlar sonra gün ışığına çıkarılan ve UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alan Afrodisias Antik Kenti ve Sebasteion Tapınağı rölyeflerinin uluslararası müzecilik standartlarında, tarih severlerle bir kez daha buluştu.
Açılış için Afrodisyas"a gelen Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay, ören yeri girişindeki gişelerde denetlemelrde bulundu. Gişe görevlisi ile bilet satışları ve ziyaretçi sayıları hakkında bilgiler alan Bakan Günay, ziyaretçi sayılarında artış olduğunu duyunca memnuniyetini dile getirdi. Bakan Günay, Türkiye"nin doğal bir sit alanı ve müze gibi olduğunu belirterek “Topraklarımızda ne varsa, dönem, din ayrımı gözetmeksizin bizim kabul ediyoruz, ayrım yapmıyoruz. Bunların bize insanlığın bir emaneti olarak görüyoruz” dedi.
Afrodisyas Antik Kenti Müzesi önünde düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, AK parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Ahmet Ertürk, Geyre Vakfı Başkanı Ömer Koç, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren, vakfın yönetim kurulu üyeleri, çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Ören yeri ve müzelerde bulunmanın kendisini çok heyecanlandırdığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, başta Geyre Vakfı Başkanı Ömer Koç olmak üzere müzenin yenilenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek “İnsanlığın önemli ayak izleri bizim topraklarımızda. Türkiye'yi açık müze alanı olarak görmek mümkün. Var olan zenginliklere son yıllarda sahip çıkılmaya başlandı. Bu değerler yakın zaman önce tanıtılmaya başlandı. Şimdi İzmir'e yeni bir müze yapmayı hayal ediyoruz. İzmir ve çevresinde inanılmaz bir tarih var ama ona uygun bir müze yok. Ankara'da bir müze yapmayı planlıyoruz. Bizim başkalarının ülkesinden çalmadan, zorla ya da başka yöntemlerle almadan, kendi zenginliklerimizle dünyanın en büyük müzesini kuracak zenginliğimiz var. Topraklarımızda ne varsa, dönem, din ayrımı gözetmeksizin bizim kabul ediyoruz. Ayrım yapmıyoruz. Bu zenginlikleri insanlığın bize olan bir emaneti olarak görüyoruz. Şimdi Gaziantep'te de bir müze yapacağız. Bu müze ile dünya ile yarışan bir mozaik sergisine kavuşulacak. Türkiye'de çok yerde böyle çalışmalarımız var” dedi.
Bakanlık olarak değişik ödeneklerle kazılara verdikleri desteği artırdıklarını da kaydeden Bakan Günay son üç yılda kazı ödeneklerini açıkladı. Bakan Günay, kazılara 2007 yılında 14 milyon TL, 2008 yılında 21 milyon TL ve bu yıl da yaklaşık 25 Milyon TL ödenek aktarıldığını kaydetti.

“KRİZE RAĞMEN ZİYARETÇİ SAYIMIZDA YÜZDE 2"LİK ARTIŞ VAR”
Bu yıl yaşanan küresel ekonomik kriz nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinde hem turizm geliri, hem de ziyaretçi sayısında düşüş olduğunu, Ancak Türkiye"de ziyaretçi sayısında artış yaşandığını ifade eden Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay açıklamasının devamında “Bu yıl gelir bakımından yüzde 2-3 kayıp olacak ama ziyaretçi sayısında yüzde 2 artış yaşıyoruz. Yani bu kriz ortamında ziyaretçi sayımız artıyor. Benim hayalim, Türkiye'yi kültür turlarında, belli kültür ve gelire ulaşmış insanların görmediği zaman eksikliğini duyacağı bir ülke hale getirmektir. Kültür turlarını bu çeşitli bölgelerimizdeki antik kent ve müzeleri de dahil etmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Çalışmalarla ilgili kısa bir bilgi veren Geyre Vakfı başkanı Ömer Koç, vakıf olarak 1986 yılından bu yana kazı çalışmalarına destek verdiklerini, son 9 ay içerisinde de müzenin yenilenmesi işini üstlenerek bu işi de tamamladıklarını söyledi.
Aydın valisi Hüseyin Avni Coş da, müzenin yenilenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, önümüzdeki yıl Afrodisyas Ören Yeri"nin yol sorunun da çözüleceğini müjdeledi.
Yapılan konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, protokol üyeleri ile birlikte müzeyi gezdikten sonra, ören yerinde incelemelerde bulundu. Bakan ve beraberindekiler gezi sırasında antik kentte bulunan ve hayatının büyük bir bölümünü Afrodisyas kazılarında geçiren Prof. Dr. Kenan Erim"in mezarını da ziyaret etti.