Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, New York"taki şubelerinin ABD Merkez Bankası"na (FED) para plase edebilecek konuma geldiğini söyledi. Çağlar, Atina"daki şubeden de Türkiye"den emekli Rumlar"ın maaşlarını ödeyebi-leceklerini bildirdi.

ZİRAAT Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, "Bankamız, Yunanistan"la birlikte 18 ülkeye şube, temsilcilik ve sahip olduğu bankalarla ulaşmış durumda. New York"taki şubemiz ABD Merkez Bankası"nın (FED) sistemine para plase edebilir noktaya geldi. FED"in bankalara para plase ettiği network"a dahil olan Ziraat Bankası da bu sisteme para plase ediyor" dedi. Çağlar, Atina"da açtıkları şubenin Türkiye"den emekli olmuş Rumlar"ın maaşlarının ödenmesi konusunda görev üstlenebileceğini bildirdi.

Birbirine para aktarıyor

Can Akın Çağlar, Atina ve Gümülcine"deki şubelerinin açılışı sonrasında soruları yanıtlarken, Ziraat Bankası"nın 18 ülkedeki şube ve bankalarının gerektiğinde birbirlerine para aktarabildiğini ifade ederek, şunları söyledi: "New York"taki şubemiz ABD Merkez Bankası nezdinde kabul gördü. FED"e para plase edebilecek hale geldi. Almanya"daki bankamız da Alman Merkez Bankası nezdinde kabul görüyor. Ayrıca, New York şubemiz, Türkiye"den yönlendirilen bir çekin en geç 3 gün içinde nakite dönüştürülmesini sağlayacak noktaya ulaştı. Şimdiye kadar ABD"de böyle bir işlemi yapmak en az 3 hafta sürüyordu. Ayrıca, 18 ülkedeki banka ve şubelerimiz, gerektiğinde birbirleri arasında gecelik ya da daha farklı süreler için paralarını plase edebiliyorlar."

Rumlar"a emekli maaşı

Can Akın Çağlar, özellikle Atina"daki şubelerinin daha özel alanlara yönelebileceğini belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye"den Yunanistan"a göç etmiş 150 bin dolayında Rum var. Bunların bir bölümü Türkiye"deki sosyal güvenlik kurumlarına bağlı şekilde emekli olmuş. Yani, Türkiye"den emekli maaşı alıyorlar. Bunları bugüne kadar çeşitli aracılarla çözüyorlarmış. Biz şimdi Türkiye"deki emekli maaşı tecrübemizi buraya da kaydıracağız. Türkiye"den emekli Rumlar"ın maaşlarını rahatlıkla ödeyebileceğiz. Türkiye"den emekli olmuş kişiler maaşlarını alırken transfer sorunları yaşıyorlar. Bu konuda epey bir şikayetleri vardı."

Sırada İskeçe ve Selanik var

Çağlar, Yunanistan"daki şubelerde 937 mudinin ve 4 milyon Euro mevduatın bulunduğunu, 3 milyon Euro"nun üzerinde kredilerinin bulunduğunu da belirtti. Atina şubelerinde biraz daha toptancı bir iş yapacaklarını, koşulları nedeniyle Gümülcine"de ise biraz daha bireysel, esnaf boyutunda çalışacaklarını anlatan Çağlar, iki şubenin açılış maliyetinin de 1.1 milyon Euro civarında olduğunu ifade etti. Yunanistan"da başka şube açıp açmayacaklarına yönelik soru üzerine de Çağlar, şube performanslarını gördükten sonra İskeçe ve Selanik ile Atina"da ikinci bir şube açılabileceğini söyledi.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu"nun (BDDK) "kriz ortamından dolayı bankaların kárlarını dağıtmak yerine sermayelerine eklemesi önerisi"ni değerlendiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, kár dağıtımının Hazine"nin ve genel kurulun kararına göre olacağını söyledi. Çağlar, "Aslında 5 milyar TL sermayeyle sektördeki büyük rakiplerimizin gerisinde kaldık. Çünkü, aralarında 10 milyar TL sermayeli olanlar var. Hazine"ye bu durumu anlattım. Kıyasıya pazarlık yaptık. Kárımızın bir bölümünün sermayemize eklenmesini istedik. Yarısı bizde kalabilir belki ama son söz elbette genel kurul ve Hazine"nin" dedi.

Faizleri indiriyoruz sektör bizi izliyor

BANKANIN piyasadaki rolüyle ilgili bir soru üzerine Can Akın Çağlar, faize müdahale anlamında, hem mevduatta, hem kredide bir anlamda piyasa yapıcısı rolüne sahip olabilecek bir banka olduklarını söyledi. Çağlar şunları söyledi: "Geçen yıl tüm sektörün kredi kullanımında artış hızı yüzde 28, bu oran Ziraat"ta yüzde 48. Geri dönen kredi oranları sektörde ortalama yüzde 3.7 bizim bankamızda yüzde 1.6. Sektör bizim kredi oranlarımızı takip ediyor. Ne zaman faizleri indirsek sektör da indiriyor. Örneğin, konut kredilerinde faizler ortalama yüzde 1.9-2.10 aralığındaydı. Biz bu oranı 1.49"a indirdik. Bir hafta 10 gün sonra tüm bankalar bu oranları 1.45-150 bandına çekti. piyasa yapıcısıyız."

Haftada 1 milyar TL kredi veriyoruz, Ziraat"in özelleştirilmesi unutulsun

CAN Akın Çağlar, Ziraat Bankası"nın Hazine"nin borçlanmalarının üçte birini karşıladığını, piyasayı ciddi anlamda fonladığını belirterek, "3 Ekim 2008"den beri haftada 1 milyar TL kredi kullandırıyoruz" dedi. Çağlar, "Ziraat Bankası"nın bu rolüne bakılırsa özelleştirlesinin gündeme gelmemesinin daha doğru olacağı düşünülebilir mi?" sorusunu, "En azından önemli bir dönem unutmak gerekecek sanıyorum. Zaten bu ortamda Ziraat Bankası"nın satışı pek de kolay olmaz. Kriz ortamında bu boyutta alıcı da bulunmaz" yanıtı verdi.

HÜRRİYET