Bir süredir zeytinyağı ihracatını düzenleyen yönetmeliklerin, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi ve AB standartlarına uyumlu bir konuma taşınmasına için Ekonomi Bakanlığı nezdinde girişimlerini sürdüren Eğe İhracatçıları Birlikleri ve Aydın Ticaret Borsası yöneticileri müjdeli haberi Aydın Milletvekili Osman Aydın’dan aldılar.
Yüksek asitli zeytinyağlarının, yüksek basınç ve sıcaklık altında, asitliğinin düşürülerek sızma yağ diye yurtdışı piyasalarında satılması, zeytinyağı ihracatçısını zorda bıkıyor, yine yurtdışı piyasalarında Türk zeytinyağının marka değerinin eksilmesine neden oluyordu. Yönetmelik değişikliği ile ilgili bilgi veren Aydın Milletvekili Osman Aydın, “Zeytinyağı sektörü bir taraftan, aromatik ve besin değerleri bakımından benzersiz nitelikler taşıyan zeytin yağımızı yurt dışında tanıtmaya çalışırken bir taraftan da tağşişli ve kalite kusurları olan yağların yol açtığı sorunlarla baş etmek zorunda kalıyordu. Ekonomi Bakanlığıyla yaptığımız yönetmelik değişiklik önerisi çok kısa bir zamanda sonuçlandı, gösterdiği duyarlılık nedeniyle Bakan Zafer Çağlayan’a çok teşekkür ediyorum. Bu yönetmelik değişikliğiyle artık ihracatçımızın rekabet gücü artacak, yurt dışında zeytinyağımızı daha büyük bir güvenle pazarlayabilecektir’’ dedi.
TS 341 yemeklik zeytinyağı standartlarında yapılan düzenleme Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Yakıcı’nın imzasıyla yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle zeytinyağı ihracatında talep edilen asitlik değerler düşürülüyor, yeni analiz yöntemleri ve eklenen kriterlerle tağşişin önüne geçilmesi planlanıyor.