Milas"a bağlı Şenköy"de yıllardır zeytin üreticisine yapılan uyarıların sonuç verdiği görüldü. Üreticiler, daha fazla verim için depolamada çuvallar yerine "kasa" kullanmaya başladı. Milas Ziraat Odası yeni zeytin sezonunda hasat töreni düzenledi. Zeytinciliğin en ileri teknolojiyle yapıldığı Şenköy"deki törende, üreticiler depolama sırasında verimi düşüren çuval yerine "kasa" kullanmaya başladı.
Törene, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas İlçe Tarım Müdür Vekili Oktay Çelik, S. S. 153 Nolu Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Kemal Gül"le birlikte zeytin üreticileri katıldı.
Törende konuşan Milas Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Danışmanı Ziraat Mühendisi Serdar Baltacı, hibe edilen kasaların verimi arttırdığına dikkat çekerek; “Kasalar, Milas Ziraat Odası Başkanlığı, NCR Teknoloji ve Şenköy Muhtarlığı ortak işbirliği ile alındı. Bugün çalışmayla ilgili protokol imzalanacak. İmzalanan protokolle Şenköy muhtarlığına iki yüz adet kasa hibe edilecek. Bu çalışmanın amacı, zeytin üretimi esnasında ürünlerin çuvallara konularak taşınması ve bekletilmesi sonucu meydana gelen kalite bozukluklarını ortadan kaldırmak ve düşük asitli kaliteli zeytinyağı elde etmek. Kasalar muhtarlık tarafından günlüğü 10 kuruştan köylüye kiraya verilecek. Elde edilen gelirle yeni kasalar alınacak. Daha sonra belli bir miktara ulaştıktan sonra kasalar üreticilerin arazi varlıkları göz önüne alınarak köy halkına hibe edilecek” dedi.
Milas Ziraat Odası Başkanı Atıcı da, zeytine en fazla önem veren Şenköylüleri kutlayarak kasa uygulamasında köyün özellikle seçildiğini söyledi. Üreticiler olarak zeytinyağında kaliteyi arttırmanın önemine vurgu yapan Atıcı; “Kasa artık şart. Zeytinyağındaki asit oranının düşürülmesi için çuvallarda fazla bekletilmemesi gerekiyor. Sıkıldıktan sonra krom çelik kaplarda saklanması gerekiyor. Bu konuyla ilgili de çalışmalarımız var. Krom çelik kaplar için destek talebinde bulunduk. Eğer yağ doğru kapta saklanmazsa tüm çalışma heba oluyor. %50 devlet desteğiyle bu kaplar çiftçiye hibe edilebilir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından NCR Teknoloji-Milas Ziraat Odası ve Şenköy Muhtarlığı arasında imzalanan protokolle zeytin naklinde kullanılacak kasaların teslimi yapıldı. 2010-2011 zeytin hasat töreni zeytin silkme makinesiyle yapılan toplamada elde edilen meyvelerin kasalara konmasıyla son buldu.