Alışveriş merkezlerinin geniş halk kitleleri tarafından ziyaret edilen, son yıllarda popüler buluşma noktaları olduğuna işaret eden Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkanı Metin Ölken, ZZTK olarak 2 yıldır iç tüketimi arttırmak için tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini kaydetti. Türkiye’de zeytinağacı varlığının 170 milyonu aştığına dikkati çeken Ölken, “1-2 yıl içerisinde yıllık 400 bin ton zeytinyağı üretim rakamına ulaşacağız. Bu üretim artışının sadece ihracat ile karşılanması mümkün değil. Bu düşünceden hareket eden ZZTK, 2 yıl önce başladığı iç tanıtım çalışmalarının 2011 yılındaki son etkinliklerini Aralık ayında Bursa ve Ankara'da gerçekleştirdi. Uluslararası arenada rekabet ettiğimiz diğer üretici ülkelerde kişi başı yıllık tüketim rakamı 10 kg’dan az değilken ülkemizde bu rakam son yıllara kadar 1 kg’dan az idi. Son senelerde zeytinyağının kazandığı popülerlik, özellikle bundan 7-8 sene önce Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin ön ayak olması ile üretici bölgelerde yapılmaya başlayan “Zeytin Hasat Şenlikleri”nin yarattığı sinerji üzerine ZZTK’nın 2 yıldır yaptığı aktiviteler diğer bazı kurumlarında çalışmaları ile desteklenince ülkemizdeki kişi başı tüketim artık 1 kg’ı geçmiştir ve artmaya devam etmektedir. Hedefimiz bu rakamın kısa vadede 3 kg’ın üzerine çıkmasıdır. Çünkü bizler istikrarlı ve sürdürülebilir bir ihracat için mutlak surette kuvvetli ve dengeli ve derin bir iç pazar olmasının şart olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Ekim ayında İstanbul’da, Aralık ayında ise Bursa ve Ankara’da gerçekleştirdikleri “Zeytinyağı: Sağlıklı ve Lezzetli” isimli proje sonrasında sektördeki başka oluşumlarında benzer çalışmalar içinde olduklarını görmekten mutlu olduklarını anlatan Ölken, şöyle devam etti: “İstenilen iç tüketim rakamlarına ulaşabilmek için sektörde eli taşın altında olduğunu düşünen herkesin bu çalışmalara el vermesi ve destek olması önemlidir. Komitemiz 2012 yılında da bu benzeri çalışmaları bütçe imkanları çerçevesinde yapmaya devam edecektir”
Aktivitenin amacının amacı iç pazarda zeytinyağı konusunda bilinç yaratmak ve tüketimin artışına katkıda bulunmak olduğunu belirten Ölken, “Bu aktivitelerle zeytinyağı hakkındaki bilinmeyen gerçekleri aktarmaya çalıştık. Örneğin tüketicilerimiz zeytinyağının koyu yeşil renkte olmasının zeytinyağının iyiliğine delalet ettiğini düşünürken biz rengin çok önemli bir kriter olmadığını aktardık. Bazı kişiler zeytinyağını acı tadından dolayı tercih etmediklerini söylediler. Bu kişilere de farklı bölge yağlarının farklı tadım niteliklerine sahip olduklarını göstermek için tadım yaptırdık ve zeytinyağı algıları artırıldı” şeklinde konuştu.
Zeytinyağı tadım etkinliklerinde tüketicilerin tercihlerini öğrenme adına bir de anket yaptıklarını anlatan ZZTK Başkanı Metin Ölken, anket sonucunda ankete katılan üreticilerin zeytinyağı alırken dikkat ettikleri unsurları; marka, bölge, fiyat ve ambalaj şeklinde sıraladıklarını sözlerine ekledi