Toplantıda fabrika sahipleri işletmelerin sorunlarının yanında yeni sezonda nasıl bir fiyat politikası izleyeceklerini görüştüler.
AYZEYDER Aydın’ın tanıtım sloganı olan (Dağlarından yağ ovalarından bal akan şehir) söyleminin sebebinin Aydın’ın tarımsal değerleri olduğunu belirterek özellikle zeytin ve zeytinyağının en iyi şekilde üretilmesi gerektiğini söyledi. Aydın’ın Türkiye’nin en önemli üretim merkezi olduğunu belirten İsmet Bozkurt, “Zeytinyağının hijyen şartlarda, yüksek kalitede halkımıza sunulmasında zeytinyağı sıkım tesislerinin önemi çok fazladır. Köylümüzün, çiftçimizin bilinçlenmesi için bizlere de önemli görevler düşüyor. Toplamadan sıkıma, bundan sonra da saklama koşullarına kadar hepsi bir zincirin halkaları gibidir. Biri eksik ya da yetersiz olursa diğeri de bundan etkilenir” dedi.
Üreticinin, kaliteli bir zeytinyağı için zeytini en iyi koşullarda toplayıp, temiz çuval ya da kasalarla bize bekletmeden zeytinyağı farikalarına ulaştırmasını isteyen Bozkurt “Bu kalitenin birinci adımıdır. Bu arada yağ fabrikaları ile randevu alınarak çalışılması da önemlidir. Zeytinin sıkımdan önce çok beklemesi asit oranını arttıran önemli bir faktördür. Fabrikalarımız sezona her türlü bakım ve temizliklerini yaparak girmelidir. İki yılda bir belli süreler içinde çalışıyoruz ve bu süreyi en rantabl değerlendirmemiz lazım. Köylümüzle iyi bir diyalog kurarak, fabrikaya zeytinlerini getiriş ve sıkış sürelerinin arasını en kısa zaman dilimine çekmeliyiz.Yine müstahsilin getireceği yağ kaplarının temiz ve dezenfekte olması konusunda uyarmalı, dip ve baş zeytinler kesinlikle karıştırılmamalıdır” diye konuştu.
“BU YIL KALİTELİ VE BOL ÜRÜN BEKLİYORUZ”
Bu yıl kaliteli ve bol ürün beklediklerini kaydeden AYZEYDER Başkanı İsmet Bozkurt, “Yetkililerden aldığımız bilgilere göre sektörümüzün en önemli gider kalemlerinden olan elektriği özel sektörden yaklaşık yüzde 30 civarında ucuz alma şansımız var. Elektrik dağıtımının özelleşmesi ile aylık elektrik harcaması 800 TL ve üzeri olan firmaların özel dağıtım firmaları ile anlaşma yapıp yüzde 30-35lere varan indirimden faydalanma hakları var. Bu firmaların yetkilileri gelecek günlerde fabrikaları ziyaret edip şartlarını ayrıntılı olarak sunacaklarını bize ilettiler. Sektörümüz için bunun ciddi bir kazanç olacağını düşünüyorum” dedi.
“KARASU PROBLEMİ ÇÖZÜM BEKLİYOR”
Yağ Fabrikalarının en önemli sorunlarından olan atık su problemi bu yıl da baş ağrıtacak gibi gözüktüğünü ifade eden Bozkurt açıklamasının devamında “Yetkililer özellikle çevre sağlığı açısından fabrika işletmecilerimizi ciddi olarak uyarıyor. Sızdırmazlığı sağlanan havuzlar bir önlem olarak görülüyor. Hiç kimse atık sularını derelere, çay yataklarına boşaltmasın. Çok ağır yaptırımlar geliyor. Tarım Bakanlığı yetkilileri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bu konularda hassas olacaklarını ifade ettiler. Sektörümüzde hiç kimsenin mağdur olmasını istemeyiz” ifadelerine yer verdi.