İstanbul"da tarihin en büyük felaketini yaşatarak milyonlarca liralık zarara neden olan sel, otomobil bayilerinin showroomlarında bekleyen sıfır araçları kullanılmaz hale getirdi. Yol üzerindeyken hasar görenler de eklendiğinde yaklaşık 5 bin araç selden hasar gördü. Çoğu sigortalı olan araçların poliçe bedelleri şirketler tarafından ödenirken, sigortacılar ellerinde kalan otoları tamir ettirip satmaya hazırlanıyor. Söz konusu araçlar yarı fiyatının da altında bedelle ihaleyle satış masasına konulacak. Selde yoğun çamur ve kimyasal atıklardan etkilenen birçok araç ise hurda fiyatına satılacak.

SATIŞ TARİHİ İNTERNETTEN DUYURULACAK

Kimyasal sıvı ile çamur altında kalan ve elektronik kumanda sistemi etkilenen araçların yeniden kullanılmasının imkansız olduğunu belirten uzmanlar bu araçların ise hurda fiyatına satılacağını söyledi. Yeniden kullanılabilecek durumda olan araçların elektrik aksamlarının yenilendiğini belirten uzmanlar araçların ihale yoluyla satılacağını söylediler. Kasko sigortalarında sektör lideri olan Axa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ali Erlat “Özellikle Ayamama Deresi ve İkitelli"de araçlar su içinde uzun süre kaldı. Ayrıca kimyasal sıvılara maruz kalan araçlar oldu. Bunlar hurda fiyatına satılacak. Diğer araçlar ise bakımdan geçirilip ihale ile satılacak. Fiyat tabii ki piyasanın altında olacak ama değeri katılımcılar belirleyecek” dedi. Erlat, satış tarihini ise internet sitelerinden duyuracaklarını söyledi.

ZARAR 150 MİLYON EURO

İstanbul ve Trakya"daki sel felaketi ölümlerin yanı sıra milyonlarca Euro"luk zarara da yol açtı. Onlarca fabrika ve işyerini basan sel nedeniyle zararın 150 milyon Euro"yu bulduğu tahmin ediliyor. Son felaket Türkiye"de en çok maddi hasar veren sel olarak tarihe geçecek. 1995"te yine İkitelli"deki sel felaketi 30 milyon dolar zarar vermişti.

Sıfır araçlar da hasar gördü

Sel felaketinde en büyük zararı otomotiv bayileri gördü. Bayilerde bulunan sıfır otomobillerin çoğu sel sularına kapıldı. Bayilerin alt katlarında bulunan servislerde de müşterilerin otomobilleri kullanılamaz hale geldi. Basın Ekspres Yolu üzerinde bulunan Honda bayisinin fiyatları ortalama 40 bin TL olan 30 adet sıfır kilometre aracı sular altında kalırken, Mepa"nın (Peugeot) Halkalı, İkitelli satış ve servis bölümünde 100"e yakın araç zarar gördü. 13 aracın da kayıp olduğu belirtilirken, toplam zararın 6 milyon TL"yi bulduğu tahmin ediliyor.

ÜNLÜ MARKALAR İHALEDE

Kia bayisi olan Ulukar"da 14 adet sıfır araç zarar gördü. Servisteki araçlar ve yedek parçaların da kullanılamaz halde olduğu belirtiliyor. Mitsubishi"nin Yıldızlar bayisinde ise 20 sıfır, 21 ikinci el otomobil sel suların altında kaldı. Bayinin zararının 1 milyon Euro"yu bulduğu ifade ediliyor. Altur"un İkitelli"deki binası da zarar gördü, 2010 model Volkswagen marka 200 araç sular altında kaldı. Zarar 10 milyon lira olarak açıklandı. İstanbul Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, hazırladığı hasar tespit raporunu tamamladı. Rapora göre İstanbul"un 15 ilçesi selden etkilendi. 3 bin 816 konut, bin 490 işyeri zarar gördü. Hükümet, 8 milyon liralık bir kaynağı bölgeye aktardı. Kaynağın 3 milyonu Silivri, Çatalca ve Küçükçekmece belediyelerine pay edildi. 5 milyon lira da Başakşehir, Bahçelievler, Avcılar, Sultangazi, Bağcılar, Arnavutköy, Esenyurt, Sarıyer, Beykoz ilçelerine dağıtıldı./haber7